Tips voor een vakantie in het Montafon in Vorarlberg

 © Montafon Tourismus GmbH, Schruns, Roland Fritsch 
Tilisunahut Montafon

18 juli 2020

door Yvonne in Bestemmingen

Het Montafon is één van de vijf vakantieregio's in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. De regio ligt in het zuiden van de deelstaat en grenst aan Zwitserland. Het Montafon is een dal van maar liefst 39 kilometer lang, dat wordt omringd door de bergketens Rätikon, Verwall en Silvretta. Het hoogtepunt is de imposante Piz Buin (3312 meter hoog). Je kunt overnachten in één van de 11 dorpen, meer dan 1100 kilometer aan wandelpaden verkennen en tal van andere activiteiten ondernemen. In dit weblog geef ik je een aantal tips.

In het Montafon overnacht je in deze dorpen

Eén van de voordelen van het Montafon is dat het heel makkelijk bereikbaar is. Vanuit Nederland rijd je richting de Bodensee, waar je bij Bregenz de grens overgaat. Vanaf Bregenz sta je in minder dan een uur centraal in het Montafon. Je kunt onder andere overnachten in de dorpen Bartholomäberg, Gaschurn-Partenen, Silbertal, St. Gallenkirch-Gortipohl, Gargellen, Schruns-Tschagguns, St. Anton en Vandans. De knusse en authentieke dorpen zijn allemaal een bezoekje waard. Ontdek daarom het hele dal te voet en op de fiets! En wil je het jezelf wat makkelijker maken, dan kun je gebruik maken van de 19 zomerliften. De liften zijn toegankelijk met de Montafon Brandnertal Card. Deze kaart geeft je ook toegang tot de zwembaden, musea en de bussen in het dal. Voor volwassenen is de Montafon Brandnertal Card € 81,- voor 6 dagen.

Bekijk accommodaties in het Montafon >

Wandeltips in het Montafon

  1. Vermuntgletscher: het Montafon organiseert de prachtige Silvretta gletsjerwandeling. De tocht start bij de Silvretta Bielerhöhe busstop, bij de Silvretta Stausee. Vanaf dit punt wandel je naar de Wiesbadener Hütte en de Vermuntgletscher. Via dezelfde route wandel je terug. De tocht duurt in totaal zo'n 8 uur.
  2. Panoramawandeltocht met lama's: de wandeling start bij de boerderij van gids en 'llamero' Horst in Bartholomäberg. Samen met lama's volg je het spoor van de mijnbouw in het Montafon. De route loopt richting Kristberg, waar je luncht bij het Panoramagasthof. De volgende stop is de St. Agatha-Bergknappenkapelle, gevolgd door de lamaboerderij op de Innerberg als eindhalte. De tocht duurt ongeveer vier uur en onderweg leer je alles over de lama's en de geschiedenis van de mijnbouw in het Montafon.
  3. (E-)Bike & Hike tocht: combineer wandelen met fietsen tijdens deze tocht naar de Tilisunahut. Deze fantastische tour duurt ongeveer 7 uur. Samen met de gids ga je fietsend van het Aktivpark Montafon (in Schruns-Tschagguns) naar de Tilisunaalp. Hier aangekomen laat je de fiets staan en wandel je in zo'n 45 minuten naar de hut voor een heerlijke lunch. Onderweg kom je langs de mooiste bergmeren en panoramauitzichten.

Bekijk meer wandeltips in het Montafon > 

Klimmen en klauteren in het Montafon

In het Montafon kunnen ervaren en beginnende klimmers naar hartelust klimmen en klauteren. De berg Zimba is één van de uitdagingen in het Montafon. Dankzij de kenmerkende vorm wordt de berg ook wel de 'Matterhorn van het Montafon' genoemd. Naar de top van de berg leidt geen wandel-of klimpad, maar je kunt hier met een berggids op avontuur, waarbij de tocht start bij de Heinrich Hueter Hütte op 1766 meter. Verder vind je in het Montafon 17 klimpaden, waarbij je gezekerd met een klimgordel, touwen en karabijnhaken door ravijnen, langs watervallen en zelfs door een grot gaat. Er zijn zowel lichte als zware klimpaden te vinden. Eerst oefenen met klimmen en boulderen? Ook dat kan op meerdere plekken, waaronder bij het JUFA Montafon Familienresort en bij de klimparken Klettergarten Latschau en Klettergarten Rifa.

Klimmen in het montafon
Beklimming van de Zimba (Foto: © Montafon Tourismus GmbH Schruns, Stefan Kothner)

De leukste berghutten 

Wie kijkt er nou niet naar uit: een heerlijke, typische Oostenrijkse lunch in een knusse en traditionele berghut! Of misschien gaat je voorkeur uit naar een internationaal gerecht in een moderne berghut? Deze berghutten zijn in ieder geval een bezoekje waard:

  • Tilisunahut: deze hut ligt prachtig bij de Tilisunasee en aan de voet van de Sulzfluh. Je kunt hier terecht voor lunch en overnachting.
  • Heilbronner Hütte: mooie grote hut, gelegen op 2320 meter, aan de Europese waterscheiding van de Donau en de Rijn. Je kunt hier terecht voor lunch, een overnachting, om je e-bike op te laden en er zijn Kneippbecken.
  • Lindauerhütte: gelegen in één van de mooiste dalen van de Alpen, het Gauertal aan de voet van de Drei Türme, op 1744 meter hoogte. Deze grote berghut is recent opgeknapt en heeft daardoor een moderne uitstraling. Er zijn ruim 100 bedden, een sauna en een fijn zonneterras. Je kunt hier ook overnachten op basis van halfpension. 
  • Wormser Hütte: op 2307 meter hoogte (bereikbaar met de zomerlift vanuit Schruns) biedt deze hut een waanzinnig uitzicht op de omringende bergen. Vaak wordt gezegd dat je in de Wormser Hütte de beste Apfelstrudel kunt krijgen.
  • Wiesbadenerhütte: aan de voet van de Piz Buin, gelegen op 2443 meter. De hut is in in 2 á 3 uur wandelen te bereiken, via het Ochsental, door het Bieltal, vanaf de Jamtal Hütte of Tuoi Hütte. Je kunt in de hut overnachten en lunchen.

Meer informatie en tips over een vakantie in het Montafon >

Wandelen met lama's in het montafon
In het Montafon kun je wandelen met een Lama (Foto: © Montafon Tourismus GmbH Schruns, Andreas Haller)
media widget

Zomervakantie tips