Skip to navigation Skip to main content
Montafon (1)
© Montafon Tourismus GmbH, Stefan Kothner
Oostenrijk

Vakantie Montafon

  • Elf dorpen om te overnachten
  • Ideaal voor families met kinderen
  • Een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietspaden

Het Montafon ligt in het zuidwesten van de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg, niet ver van de Zwitserse grens. Dit 39 kilometer lange dal wordt omringd door de indrukwekkende bergketens Verwall, Silvretta en Rätikon. Met als hoogtepunt de hoogste berg van Vorarlberg: de 3312 meter hoge Piz Buin. De natuur in het Montafon is prachtig en biedt bergvakantieliefhebbers tal van mogelijkheden voor activiteit en ontspanning.

Archeologisch onderzoek wijst uit dat het Montafon al minimaal 5000 jaar wordt bewoond. Het dal heeft een eeuwenoude historie en hier en daar zijn de sporen daarvan nog goed terug te zien. Over de naamgeving van het dal zijn verschillende theorieën. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met berg, Vorarlberg en ‘mont davon’. Tussen 1956 en 1957 heeft men gediscussieerd of Montafon nou met een ‘F’ of ‘V’ geschreven moest worden. Het Montafon heeft haar eigen cultuur, tradities en gebruiken en de gastvrije bevolking vertelt je daar graag meer over.

 

Wandelen in het Montafon

In het Montafon ligt een uitgebreid netwerk van meer dan 1000 kilometer aan wandelpaden van verschillende niveaus. Wandelen is mogelijk in het dal, maar ook in de omringende bergwereld. Er zijn onder andere themawandelingen, dagtochten en meerdaagse wandelroutes mogelijk. Ook zijn er een aantal wandeltochten speciaal voor families. Tips voor wandelen in het Montafon zijn:

- De Madrisa-tour: deze wandeltocht neemt je mee terug naar het verleden van de smokkelaars in het Madrisamassief. Vroeger was men namelijk arm in de regio en om belastingvoordeel op te doen, werd er gesmokkeld tussen Zwitserland en Oostenrijk. De wandeling is zwaar van niveau en heeft een lengte van 17 kilometer. Qua hoogtemeters klim je 800 meter en daal je 1460 meter.
- De Gauertaler Alpkultour: deze themawandeling is leuk voor kinderen en volwassenen. De route neemt je mee op ontdekkingsreis langs de eeuwenoude cultuur van het Montafon. Tijdens een 12,7 kilometer lange wandeling passeer je 13 verschillende kunstwerpen met verhalen over bijvoorbeeld het herdersleven op de berg en de historie van bergweides. Het niveau is middelzwaar en qua hoogtemeters klim je 492 meter en daal je 870 meter.
- Kinderwanderweg Gargellen (Muntafuner Gagla Weg): deze route is speciaal ontwikkeld voor families met kinderen. Bij de VVV kun je vooraf een gratis gevulde rugzak ophalen met alle materialen die nodig zijn voor de wandeling. Tijdens de 5,9 kilometer lange wandeling moeten de kinderen allerlei opdrachten uitvoeren. Zo leren zij spelenderwijs meer van de natuur en de omgeving. Tip: ook in Schruns-Tschagguns, Silbertal, Vandans, Bartholomäberg, St. Anton im Montafon, Partenen, St. Gallenkirch-Gortipohl en Gaschurn vind je speciale kinderwandelingen.

Wandelenmontafon
Montafon Tourismus GmbH, Schruns, Daniel Zangerl

Fietsen, mountainbiken en e-biken in het Montafon

Een fietsvakantie is zeer goed mogelijk in het Montafon. Er ligt een netwerk van meer dan 260 kilometer aan paden voor fietsers, e-bikers en mountainbikers. Naast een aantal relaxte fietstochten, zijn er ook spannende downhilltracks te vinden. Bijvoorbeeld in Bikepark Brandnertal, in het nabijgelegen Brandnertal. Via de geopende bergliften vervoer je de mountainbike of e-bike gemakkelijk de bergen in. In het Montafon liggen een aantal fietsvriendelijke accommodaties. Deze bieden onder andere een fietsenstalling, gereedschap en mogelijkheden tot het wassen van kleding. Fietsen kunnen gehuurd worden bij de verhuurbedrijven, er is mogelijkheid om samen met een gids op stap te gaan en ook kun je lessen boeken.

Vakantie met kinderen in het Montafon

Families met kinderen voelen zich snel thuis in het Montafon. Zoals al eerder benoemd, is er veel keus op wandelgebied. In het dal en in de bergen liggen meerdere wandelingen speciaal voor het hele gezin. In de dorpen en bergen zijn tal van activiteiten mogelijk. Belevenisberg Golm is daar een goed voorbeeld van. Je vindt hier een flying fox, een glijbanenpark, Alpine Coaster, themawandeling, avonturenparcours en klimpark. Een andere echte familieactiviteit is pretpark Mountain Beach in Gaschurn. Dit waterpark biedt allerlei spannende activiteiten in het water, een heerlijk zwemmeer, speelplaatsen en een brede ligweide. Ideaal voor een warme zomerse dag!

Golmmontafon
Golm Silvretta Lünersee Toerisme, Christoph Schöch

Bergliften in de zomer

Tijdens de zomermaanden zijn er in het Montafon en de nabijgelegen dalen meerdere bergliften geopend. De Montafon Brandnertal Card biedt toegang tot 18 bergliften in het dal, het aangrenzende Brandnertal, Walgau, het Klostertal en het Großes Walsertal. De kaart is beschikbaar vanaf 3 dagen en biedt korting aan gastenkaarthouders. Ook zijn er seizoens- of jaarkaarten en is het mogelijk om per lift losse passen aan te schaffen. Bekijk hier een overzicht van de geopende liften en de tijden >

Tips voor een vakantie in het Montafon

- Wanneer je een accommodatie boekt bij één van de 200 partnerbedrijven, krijg je de BergePLUS gastenkaart gratis. Naast kortingen op liftpassen, biedt deze kaart ook een aantal gratis activiteiten en uitstapjes.
- Het boerenleven op de almen in het Montafon gaat eeuwen terug. Zomers trekken zij met hun dieren de bergen in en worden de lekkerste producten gemaakt. Eén van de producten is de typische Montafoner Sura Kees kaas. Er zijn meerdere kaasboerderijen die je kunt bezoeken om de kaas te proeven en ook is deze op veel menukaarten te vinden.
- In het Montafon kun je een aantal leuke museums en bezienswaardigheden bezoeken. Bijvoorbeeld Bergbaumuseum Silbertal (museum over mijnbouw in de 15e en 16e eeuw), Historisches Bergwerk Bartholomäberg (een mijnbezoek) en de Barbara kapel op de Silvretta Bielerhohe bij de Silvretta Hochalpenstraße

Dorpen in het Montafon

Er liggen elf dorpen in het Montafon. Negen daarvan vind je in het overzicht hieronder. De dorpen hebben stuk voor stuk hun eigen kenmerken, karakter en bijzonderheden. Bekijk het overzicht en klik op ‘lees meer’ voor meer informatie over de bestemming.