5 prachtige wandelingen in Zuid-Tirol

5 prachtige wandelingen in Zuid-Tirol

7 augustus 2018

door Joris in Wandelen

Zuid-Tirol, ook wel geschreven als Südtirol, ligt in het meest noordelijke deel van Italië en staat onder andere bekend om de vele wandelmogelijkheden en het uitgebreide netwerk aan wandelpaden. Meer dan 13.000 kilometer! De ene route is uitdagend en echt alleen geschikt voor gevorderde wandelaars, de andere rustig en gemakkelijk. Er zijn wandelingen mogelijk voor bergliefhebbers van alle leeftijden, ook voor families. Ontdek de indrukwekkende bergwereld, de glooiende Alpenweides, de vele fruitboomgaarden en het schitterende landschap. In dit weblog de top 5 mooiste wandelpaden in Zuid-Tirol.

#1. Meraner Höhenweg (Alta Via di Merano)

De Meraner Höhenweg, ook wel Alta Via di Merano, is een meerdaagse wandelroute van bijna 100 kilometer lang. De route is bestaat uit twee delen: noord en zuid. Beide voeren in een cirkel rondom natuurpark Texelgruppe. Het ene moment waan je je in het submediterrane klimaat nabij de 'Val d'Adige/Etschtal' en het andere in het Alpine klimaat van de ‘Gruppo di Tessa'. Juist deze klimaatsverandering maakt dit één van de meest bijzondere wandelroutes van het gebied. De route wordt duidelijk aangegeven.

Duur +/- 37 uur
Hoogtemeters 4396 meter klimmen, 4406 meter dalen
Afstand 90,4 km
Ondergrond Onverhard: zand, stenen en kiezels
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#2. Drei Zinnen Route (Tre Cime di Lavaredo)

Eén van de hoogtepunten in de Dolomieten zijn de drie indrukwekkende rotsen van de Drei Zinnen (Tre Cime di Lavaredo in het Italiaans). Deze machtige toppen zijn van heel dichtbij te bekijken via een wandeltocht om het massief. Daarnaast zijn er nog veel opties voor vervolgroutes om de tocht verder uit te breiden. Onderweg kun je pauzeren in één van de gezellige berghutten en dat is absoluut geen straf. Je kunt er namelijk ontzettend lekker eten! Meer informatie over de Drei Zinnen Route >

Duur 3 uur
Hoogtemeters 467 meter klimmen, 467 meter dalen
Afstand 9,1 km
Ondergrond Zand, stenen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen rondom de Drei Zinnen

#3. Adolf Munkelpad

Deze spectaculaire tocht onder aan de majestueuze Le Odles/Geislerspitzen bergkam is het thuis van bergbeklimmer Reinhold Messner. Dit pad leidt langs een verscheidenheid aan vegetatie. Van lieflijke Alpenweiden vol kleurige bloemen en planten, tot aan bos en wilde waterstromen.

Duur 2,5 uur
Hoogtemeters 422 meter klimmen, 422 meter dalen
Afstand 8,9 km
Ondergrond Onverhard grindpad met kiezels
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Tappeiner Promenade

Eén van de meest bekende en populaire wandelwegen in Merano is de Tappeiner Promenade. De wandeling voert vanaf het centrum omhoog over een breed wandelpad langs Monte di Merano. Onderweg passeer je een bijzondere mix van mediterrane en alpine vegetatie, zoals dennen, ceders, olijfbomen, eucalyptus, bamboe, aloë en palmbomen. Ook is het genieten van schitterende uitzichten op de omgeving en passeer je een kerk.

Duur +/- 1,5 uur
Hoogtemeters 151 meter klimmen
Afstand 4 km
Ondergrond Grindpad
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen over de Tappeiner Promenade in Meran, Zuid-Tirol
(Foto: © strecosa, Pixabay)

#5. Plätzwiese - Dürrenstein (Picco di Vallandro)

Deze wandeling staat in het teken van de 2839 meter hoge Picco di Vallandro (Dürrenstein). Deze prachtige berg is niet alleen indrukwekkend om te zien, maar biedt ook een schitterend uitzicht. Er zijn meerdere wandelroutes mogelijk die over het algemeen zeer avontuurlijk zijn. Het is niet handig om met hoogtevrees aan de wandeling te beginnen. Je passeert rotsachtige berghellingen en passages waarbij je met een kabel gezekerd moet worden.

Duur 2,5 uur
Hoogtemeters 869 meter klimmen, 5 meter dalen
Afstand 4,5 km
Ondergrond Onverhard: grind, kiezels en stenen
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelbestemming bij uitstek

Zuid-Tirol, oftewel Südtirol, is de noordelijkste provincie van Italië en gelegen aan de zuidkant van de Alpen. In dit bijzondere stukje Italië gaan alpine tradities hand in hand met mediterrane charme. Zuid-Tirol staat bekend om haar veelzijdige landschap en iconische Dolomieten, door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Maar ook de rijke cultuur, bijzondere gastronomie en heerlijke klimaat vormen het hele jaar door de ingrediënten voor een welverdiende vakantie. Van wintersport, fietsen en wandelen tot wellness, sterrenrestaurants en familietrips; een bestemming voor jong en oud.

Meer informatie over wandelen in Zuid-Tirol >

Wandelen in de bergen van Zuid-Tirol
Reactie(s) Reageren?

door Roel op 1 oktober 2013

Inderdaad een prachtige regio om in te wandelen!

door Arend op 1 april 2014

Ik lees overal dat het wandelseizoen pas half juni begint in de Dolomieten. Kan iemand vertellen hoe het begin mei met de wandelpaden gesteld is? Kan er dan al gewandeld worden? Of alleen tot een bepaalde hoogte? Bedankt!

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips