Skip to navigation Skip to main content
Sexten
© TV Sexten / Harald Wisthaler
Italië

Vakantie Sexten

  • Idyllisch bergdorp met een mooi dorpscentrum en veel outdoor activiteiten
  • In de schaduw van het beroemde Dolomietenmassief
  • Paradijs voor klimmers en wandelaars
  • Culturele hoogtepunten zoals de parochiekerk

Het idyllische bergdorp Sexten (Sesto in het Italiaans) ligt 1310 m boven zeeniveau in het uiterste oosten van Zuid-Tirol. Sexten ligt in de schaduw van het beroemde Dolomietenmassief Tre Cime di Lavaredo oftewel Drei Zinnen.

Deze Tre Cime roepen helden op tot allerlei records: de eerste beklimming in 1869 van de Cime Grand, de grote piek, een snelheidsrecord van Sesto naar de Locatellihut, de oudste beklimming, de koudste beklimming en nog veel meer. Voor ons is het vooral een prachtig gebergte om te zien en er te wandelen en fietsen. Zonder twijfel is het één van de spectaculairste uitzichten van de Alpen.

Zijdal van het Hochpustertal

Sexten ligt in een zijdal van het Hochpustertal. Direct boven Sexten zelf, torenen de pieken van de Croda Rossa di Sesto. De afzonderlijke toppen heten; 9, 10, 11, 12 en 1. De bergketen heeft als bijnaam de ‘zonnewijzer’, omdat de zon elk heel uur boven een andere bergtop staat. De insiderstip is dat je, eigenlijk in de winter, op de weg tussen Moso en de Elmo kabelbaan moet staan. Dan zullen de bergen exact als zonnewijzer fungeren. In deze prachtige bergwereld van Sexten kun je heerlijk wandelen en klimmen.

Het plaatsje Sexten/Sesto

Sexten is een historisch plaatsje met zo’n 2000 inwoners en is een klein en rustig dorpje met leuke winkels. Van een boerenplaats is het veranderd in een levendige vakantiebestemming. De historische binnenstad van Sexten is niet zo indrukwekkend als die van buurdorp Innichen, maar er zijn toch een paar interessante bezienswaardigheden. De culturele hoogtepunten van Sexten zijn onder andere de parochiekerk van St. Peter en Paul met plafondschilderingen van de Zuid-Tiroolse schilder Rudolf Stolz. Aan deze schilder is ook een museum gewijd in het centrum van Sexten.

Sesto of Sexten
Sexten (Foto: © Drei Zinnen Marketing, M. Schoenegger)

Dolomieten UNESCO Wereld Erfgoed

De Dolomieten vormen een bijzonder gebergte. Ontstaan in de Tethyszee zijn fossielen van algen en koralen omgevormd tot een bijzonder kalksteen. Deze rotsen hebben een hoog gehalte magnesium, waardoor ze hun lichte heldere kleuren hebben gekregen. Eén van de mooiste dalen in de Dolomieten is het Val Fiscalina. De turquoise rivier slingert door de witte rivierbedding, dichte bossen met lariksen en op de achtergrond de steile pieken van de Sesto Dolomieten.

Drei Zinnen of Tre Cime di Lavaredo
Drei Zinnen (Foto: © Drei Zinnen Marketing, N. Eisele-Hein)

Eerste Wereldoorlog

Dat er in deze omgeving is tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar is gevochten, zie je nog steeds terug in de natuur en verschillende dorpen. Voor de oorlog was dit Duitssprekende gebied deel van Oostenrijk. Na de oorlog lag het dorp volledig in puin en sindsdien behoort het tot Italië. In het centrum van Sexten is een permanente tentoonstelling ingericht: Unforgotten, Eerste Wereldoorlog in de Sesto Dolomieten 1915-1918. Deze tentoonstelling vertelt bezoekers over het leven van de soldaten in de oorlog, de strijd die hier heeft plaatsgevonden en de wederopbouw van het dorp. Ook in de omgeving vind je nog sporen terug, bezoek bijvoorbeeld het museum Bellum Aquilarum op de Anderter Alp.

Wandelen bij Sexten

Veruit de beste manier om de Sesto Dolomieten te zien zonder klimmateriaal, is de wandeling van de drie pieken, ofwel de Sesto huttenronde. Vanuit het Val Fiscalina loop je door het Bacherntal naar de Comicihut/Zsigmondy Hütte. Je passeert de indrukwekkende Cima Dodici (Piek 12), de Pian di Cengiahut en de Locatellihut. Vanaf het terras van deze hut heb je waanzinnig uitzicht op Tre Cime. Terug kom je langs de Piani-meren en door het dal van Sasso Vecchio. Als je wilt, kun je onderweg vanuit de Comicihut de top beklimmen van de Croda Fiscalina (2674m). Hierdoor duurt de wandeling 20 minuten langer, maar dat is zeker de moeite waard.

wandelen Drei Zinnen
Wandelen bij de Drei Zinnen (Foto: © Drei Zinnen Marketing, Photo Gruener)

Tips:

- Laat je vervoeren door een paardenrijtuig door het Val Fiscalina. Nostalgie, slow traveling en genieten.
- Je kunt met de Tre Cime kabelbaan omhoog om de toppen te bewonderen zonder zware inspanning. De lift bestaat pas sinds 2014 en is een populair startpunt voor familiewandelingen naar bijvoorbeeld Monte Arnese of de Klammbachalm.
- Wandel naar de Locatelli hut. Dit is een attractie op zichzelf. Hugo, de waard, heeft voor iedereen een praatje klaar, maar dan moet je wel even wachten tot de rust is teruggekeerd in de drukke hut.
- Vanuit Sesto gaat er een shuttlebus naar de Rifugio Auronzo, een mooi startpunt voor een bezoek aan de Tre Cime/Drei Zinnen.

Weer in Sexten

Vandaag

Stevige buien met een enkele keer onweer

Stevige buien met een enkele keer onweer
6 / 13

Vorstgrens

2527 meter

Regen

5 mm

Morgen

Stevige buien met een enkele keer onweer

Stevige buien met een enkele keer onweer
5 / 15

Vorstgrens

2422 meter

Regen

5 mm
Langlaufloipe Waldheim
Signaue
Helm-Plateau
Stiergarten
Toeristeninformatie voor Sexten
Name Tourismusverein Sexten
E-mail info@sexten.it
Telefoon 710310
Algemene informatie
Aantal inwoners 1941
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 1025 km
Hoogte dorp 1310
Aantal toeristenbedden 1396
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden 1
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten 5
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 28
Bars & cafés 33
Bioscoop
Concertzaal
Discotheken
Casino
Theater
Ballonvaart