Vakantie Sexten (Italië)

© Drei Zinnen Marketing, H. Rier

Idyllisch bergdorp met een mooi dorpscentrum en veel outdoor activiteiten

 • In de schaduw van het beroemde Dolomietenmassief
 • Paradijs voor klimmers en wandelaars
 • Culturele hoogtepunten zoals de parochiekerk

Het idyllische bergdorp Sexten (Sesto in het Italiaans) ligt 1310 m boven zeeniveau in het uiterste oosten van Zuid-Tirol. Sexten ligt in de schaduw van het beroemde Dolomietenmassief Tre Cime di Lavaredo oftewel Drei Zinnen. Deze Tre Cime roepen helden op tot allerlei records: de eerste beklimming in 1869 van de Cime Grand, de grote piek, een snelheidsrecord van Sesto naar de Locatellihut, de oudste beklimming, de koudste beklimming en nog veel meer. Voor ons is het vooral een prachtig gebergte om te zien en er te wandelen en fietsen. Zonder twijfelis het één van de spectaculairste uitzichten van de Alpen.

Sexten ligt in een zijdal van het Hochpustertal. Direct boven Sexten zelf, torenen de pieken van de Croda Rossa di Sesto. De afzonderlijke toppen heten; 9, 10, 11, 12 en 1. De bergketen heeft als bijnaam de ‘zonnewijzer’, omdat de zon elk heel uur boven een andere bergtop staat. De insiderstip is dat je, eigenlijk in de winter, op de weg tussen Moso en de Elmo kabelbaan moet staan. Dan zullen de bergen exact als zonnewijzer fungeren. In deze prachtige bergwereld van Sexten kun je heerlijk wandelen en klimmen.

Het plaatsje Sexten/Sesto

Sexten is een historisch plaatsje met zo’n 2000 inwoners en is een klein en rustig dorpje met leuke winkels. Van een boerenplaats is het veranderd in een levendige vakantiebestemming. De historische binnenstad van Sexten is niet zo indrukwekkend als die van buurdorp Innichen, maar er zijn toch een paar interessante bezienswaardigheden. De culturele hoogtepunten van Sexten zijn onder andere de parochiekerk van St. Peter en Paul met plafondschilderingen van de Zuid-Tiroolse schilder Rudolf Stolz. Aan deze schilder is ook een museum gewijd in het centrum van Sexten.

Sesto of Sexten
Sexten (Foto: © Drei Zinnen Marketing, M. Schoenegger)

Dolomieten UNESCO Wereld Erfgoed

De Dolomieten vormen een bijzonder gebergte. Ontstaan in de Tethyszee zijn fossielen van algen en koralen omgevormd tot een bijzonder kalksteen. Deze rotsen hebben een hoog gehalte magnesium, waardoor ze hun lichte heldere kleuren hebben gekregen. Eén van de mooiste dalen in de Dolomieten is het Val Fiscalina. De turquoise rivier slingert door de witte rivierbedding, dichte bossen met lariksen en op de achtergrond de steile pieken van de Sesto Dolomieten.

Drei Zinnen of Tre Cime di Lavaredo
Drei Zinnen (Foto: © Drei Zinnen Marketing, N. Eisele-Hein)

Eerste Wereldoorlog

Dat er in deze omgeving is tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar is gevochten, zie je nog steeds terug in de natuur en verschillende dorpen. Voor de oorlog was dit Duitssprekende gebied deel van Oostenrijk. Na de oorlog lag het dorp volledig in puin en sindsdien behoort het tot Italië. In het centrum van Sexten is een permanente tentoonstelling ingericht: Unforgotten, Eerste Wereldoorlog in de Sesto Dolomieten 1915-1918. Deze tentoonstelling vertelt bezoekers over het leven van de soldaten in de oorlog, de strijd die hier heeft plaatsgevonden en de wederopbouw van het dorp. Ook in de omgeving vind je nog sporen terug, bezoek bijvoorbeeld het museum Bellum Aquilarum op de Anderter Alp.

Wandelen bij Sexten

Veruit de beste manier om de Sesto Dolomieten te zien zonder klimmateriaal, is de wandeling van de drie pieken, ofwel de Sesto huttenronde. Vanuit het Val Fiscalina loop je door het Bacherntal naar de Comicihut/Zsigmondy Hütte. Je passeert de indrukwekkende Cima Dodici (Piek 12), de Pian di Cengiahut en de Locatellihut. Vanaf het terras van deze hut heb je waanzinnig uitzicht op Tre Cime. Terug kom je langs de Piani-meren en door het dal van Sasso Vecchio. Als je wilt, kun je onderweg vanuit de Comicihut de top beklimmen van de Croda Fiscalina (2674m). Hierdoor duurt de wandeling 20 minuten langer, maar dat is zeker de moeite waard.

wandelen Drei Zinnen
Wandelen bij de Drei Zinnen (Foto: © Drei Zinnen Marketing, Photo Gruener)

Tips:

- Laat je vervoeren door een paardenrijtuig door het Val Fiscalina. Nostalgie, slow traveling en genieten.
- Je kunt met de Tre Cime kabelbaan omhoog om de toppen te bewonderen zonder zware inspanning. De lift bestaat pas sinds 2014 en is een populair startpunt voor familiewandelingen naar bijvoorbeeld Monte Arnese of de Klammbachalm.
- Wandel naar de Locatelli hut. Dit is een attractie op zichzelf. Hugo, de waard, heeft voor iedereen een praatje klaar, maar dan moet je wel even wachten tot de rust is teruggekeerd in de drukke hut.
- Vanuit Sesto gaat er een shuttlebus naar de Rifugio Auronzo, een mooi startpunt voor een bezoek aan de Tre Cime/Drei Zinnen.

Vraag nu gratis een brochure aanAccommodatie aanvraag bij VVV

Algemene informatie

Aantal inwoners 1941
Autovrij centrum Nee
Afstand vanaf Utrecht 1025 km
Hoogte dorp 1310m
Aantal toeristenbedden 4100

Tip van de redactie

Uitgaan & vrije tijd

Aantal restaurants 28 Aantal discotheken 0
Aantal bars 33 Is er een casino? Nee
Aantal bioscopen - Is er een theater? Nee
Is er een concertzaal? Ja Zijn er luchtballonvaarten? Nee

Winkelen

Aantal souvernirwinkels - Aantal modewinkels -
Aantal sportwinkels 4 Aantal overige winkels -
Is er een bank? Ja Is er een geldautomaat? Ja
Is er een postkantoor? Ja Is er een internetcafé? Ja
Is er publieke WIFI? Ja Aantal supermarkten 5

Wellness & Sport

Is er een wellness centrum? Ja Is er een fitnesscentrum? Nee
Is er een solarium? Ja Is er een volleybalveld? Ja
Zijn er thermale baden? Nee Is er een tennisbaan? Ja
Zijn er massagemogelijkheden? Ja Zijn er mogelijkheden voor paragliding? Ja
Aantal openlucht zwembaden? 1 Is er een basketbalveld? Nee
Is er een openbare sauna? Ja

Activiteiten Sexten

 • Wandelen

  Wandelen

  Informatie over wandelen in Sexten. Routes, huttentochten, berghutten en meer.

  Lees verder

 • Fietsen

  Fietsen

  Lees meer over fietsen en mountainbiken in Sexten. Trails, routes en meer.

  Lees verder

 • Familie

  Familie

  Met het gezin op vakantie in Sexten. Tal van activiteiten voor jong en oud.

  Lees verder


Bekijk alle activiteiten >

Weblogs over Sexten

15 augustus 2018 door Miranda in Wandelen

Wandelen Sexten: rondwandeling Monte Elmo - Helm (2434 meter)

De bergwereld rondom het Italiaanse dorpje Sexten behoort zonder twijfel tot de mooiste van de Dolomieten. De huisberg van Sexten, Helm of Monte Elmo in het Italiaans, is eenvoudig te bereiken met de gondellift vanuit het dal. Eenmaal boven ligt e...Lees verder

24 juli 2018 door Miranda in Wandelen

Wandelen Drei Zinnen: rondwandeling vanaf de Rifugio Auronzo

De 3 enorme rotsen van de Drei Zinnen, of Tre Cime di Lavaredo in het Italiaans, zijn letterlijk en figuurlijk hoogtepunten in de Dolomieten. De wandeling om de Drei Zinnen is dan ook een absolute ‘must-do’. Naast de rondwandeling zijn veel altern...Lees verder

Zomervakantie tips

Weer Sexten

Vandaag Morgen Overmorgen
11° 12° 12°

Locatie

-->