5 mooie wandelingen in Italië die je met een berglift kunt bereiken

5 mooie wandelingen in Italië die je met een berglift kunt bereiken

6 september 2021

door Miranda in Wandelen

Ga jij naar de bergen van Italië en ben je benieuwd welke wandelingen je met een berglift kunt bereiken die je absoluut niet mag missen? Lees dan snel verder! Het grote voordeel van bergliften is natuurlijk dat je zonder inspanning vele hoogtemeters kunt overbruggen en direct op hoogte kunt genieten van geweldige uitzichten en mooie wandeltochten. Eenmaal boven heb je vaak de keuze uit een enorm aanbod aan wandelroutes: van eenvoudige korte rondwandelingen zonder al te veel hoogteverschil, tot uitdagende beklimmingen naar de top. In dit artikel lees je over vijf wandelingen die je met een berglift kunt bereiken in Italië en die absoluut de moeite waard zijn.

Wandelingen met een berglift in Italië

Italië kent honderden mooie wandelroutes door de bergen en sommige routes kun je eenvoudig met de berglift bereiken. Hierdoor is het ook mogelijk voor minder geoefende of ervaren wandelaars om mooie wandelingen op hoogte te maken. Voor ervaren wandelaars kan een berglift juist de oplossing zijn om snel een flink aantal hoogtemeters te overbruggen, zodat die ene mooie bergtop bereikbaar is in een dag. Kortom, er zijn allerlei redenen om gebruik te maken van de berglift tijdens je wandelvakantie in Italië.

#1. Piccolo Lagazuoi - Corina d'Ampezzo 

De Lagazuoi is een van de kenmerkende bergen in het hart van de Dolomieten tussen Alta Badia en Cortina d'Ampezzo. Een gondellift vanaf de Falzarego pass brengt je gemakkelijk naar 2750 meter hoogte, waar deze eenvoudige maar spectaculaire wandeling begint. Het pad naar de Piccolo Lagazuoi is gemiddeld 1,5 meter breed en je kunt hier zelfs met een kinderwagen lopen! In twintig minuten loop je naar de top van de berg waarbij je nauwelijks hoogte hoeft te overbruggen. De wandeling kan dan wel erg eenvoudig zijn, de bergomgeving en het uitzicht verdienen 10 uit 10 punten!

Piccolo Lagazuoi - Corina d'Ampezzo

Duur 20 minuten
Hoogtemeters 37 meter klimmen, 63 meter dalen
Afstand 1 km
Ondergrond Kiezels
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#2. Val Federia - Livigno

Tijdens deze niet al te moeilijke wandeling neem je de Carosello 3000 vanuit het dorp Livigno omhoog naar 2232 meter om vervolgens aan de achterkant van de berg door het prachtige Val Federia terug naar het dorp te lopen. De omgeving hier is ongerept en het berglandschap ruig. Toch zijn de paden die je volgt niet al te technisch, waardoor je optimaal kunt genieten van de heerlijke natuur. Gelukkig zijn er onderweg wat leuke plekken voor een pauze met Italiaanse en lokale specialiteiten: Rifugio Ristorante Costaccia, Agriturismo Federia en het sfeervolle Tea da Memi dat meer aan het einde van de wandeling ligt langs pad 173.

Wandelen Val Federia Livigno
Wandelen in het Val Federia in Livingo

Wandelen Livigno: Val Federia

Duur 3 uur
Hoogtemeters 860 meter dalen
Afstand 10,5 km
Ondergrond Zand, stenen en grind
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

#3. Monte Cevedale - Sulden am Ortler

Een echte alpine klassieker is de tocht vanuit Sulden am Ortler naar de Monte Cevedale op 3769 meter. Er zijn natuurlijk alpinisten die vanuit het dal vertrekken, maar wanneer je de lift vanuit het dorp naar de Schaubachhütte neemt dan begin je direct al op 2581 meter hoogte. Je moet dan nog steeds bijna 1400 hoogtemeters overbruggen over indrukwekkend terrein vol rotsen en spleten. Eenmaal bij de Casati Hütte aangekomen, wordt het iets makkelijker, maar de laatste klim naar de top van uitzichtberg Monte Cevedale (3769 meter) is nog even flink pittig. Eén ding is zeker: dit is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende tochten in de bergen van Italië!

Wandelen Sulden am Ortler: Monte Cevedale

Duur 6 uur (met lift 3,5 uur)
Hoogtemeters 1396 meter klimmen, 1363 meter dalen
Afstand 17 km
Ondergrond Grote rotsen, stenen en kiezels
Niveau zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

#4. Rifugio Croz dell'Alttissimo - Molveno

Wil je een wandeling maken waarbij je dichtbij de imposante Brenta Dolomieten loopt, zonder dat je al te veel hoogtemeters moet overbruggen? Dan is de wandeling van Pradel naar de berghut Croz dell'Alttissimo er eentje voor jou. Vanuit het dorp Molveno neem je de gondellift omhoog en vanaf het plateau van Pradel loop je in ongeveer een uur over een prachtig panoramisch pad naar de rifugio. De uitzichten op het meer van Molveno en de Dolomieten zijn onvergetelijk. Heb je toch ineens energie over, dan kun je ook doorlopen naar de volgende berghut: rifugio Selvata

Wandeling Rifugio Croz dell'Alttissimo - Molveno
Het pad richting Rifugio Croz dell'Alttissimo

Wandelen Molveno: Pradel - Croz dell'Alttissimo

Duur 1 uur
Hoogtemeters 158 meter klimmen, 235 meter dalen
Afstand 3,3 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

#5. Puez Runde - Val Gardena

Het natuurprak Puez Geisler ligt in de Zuid-Tiroolse Dolomieten en is vanuit Wolkenstein in Val Gardena goed te bereiken. Met de Dantercepies lift ga je omhoog naar het Grödner Joch, waar deze route begint. Je volgt eerst pad nr. 12a naar de Jimmi Hütte (2220 meter) en daarna overbrug je ongeveer 250 hoogtemeters tussen de rotsen over pad nr. 2 naar het Cir-Joch (2469 meter). Het pad loopt verder via het Crespëina-Joch (2528 meter) naar de Crespëina-See (2374 m). Daarna loop je over het hoogplateau van Puez Geisler en uiteindelijk via pad 14a door het Langental terug naar het dalstation in Wolkenstein. De wandeling is weliswaar lang, maar doordat je relatief weinig hoogtemeters klimt, is deze niet al te zwaar. 

Wandelen in natuurpark Puez Geisler
Wandelen in natuurpark Puez Geisler in de Dolomieten

Wandelen Val Gardena: Puez-Runde

Duur 6 uur
Hoogtemeters 330 meter klimmen, 980 meter dalen
Afstand 15 km
Ondergrond Rotsen, zand, stenen en kiezels
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Zomervakantie tips