Skip to navigation Skip to main content

Top wandelingen in Oostenrijk die je met een berglift kunt bereiken

Kaiserlift

Wanneer je een mooie wandeling op hoogte wilt maken in Oostenrijk, is een berglift een fijn hulpmiddel. Zonder energie te verspillen overbrug je binnen een mum van tijd heel veel hoogtemeters. Hierdoor kunnen beginnende wandelaars, families met kinderen of mensen die gewoon niet zo veel hoogtemeters kunnen of willen maken ook wandelen hoog in de bergen in Oostenrijk. Maar ook voor ervaren wandelaars kan een berglift een uitkomst zijn, want vanuit het dal een dagtocht op hoogte maken, kan soms qua tijd en hoogtemeters een uitdaging of zelfs onmogelijk zijn. In dit artikel zes mooie wandelingen in Oostenrijk, van eenvoudig tot uitdagend, waarbij je met een berglift omhoog en/of naar beneden gaat.

Wandelen en gebruikmaken van een berglift in Oostenrijk

Bergliften in de zomer zijn een uitkomst wanneer je een wandeling wilt maken op grote hoogte met bijbehorende fantastische uitzichten. In veel regio's in Oostenrijk draaien de bergliften (of enkele van de liften) in de zomer voor wandelaars en mountainbikers. Vanaf het bergstation van de lift kun je vervolgens kiezen uit verschillende wandelroutes. Wil je een ronde maken zonder veel hoogtemeters of liever verder omhoog naar een bergtop, dan zijn er veel mogelijkheden. Heb je mazzel dan krijg je bovendien met een zogenaamde 'Gästecard' korting op je liftticket en in sommige gebieden zijn de liften voor vakantiegasten zelfs helemaal gratis.

Stoeltjeslift in de zomer

1. Panoramaweg Brandstadl Hartkaiser - Scheffau/Ellmau (makkelijk)

Een hele bekende en geliefde wandeling in de regio Wilder Kaiser is de panoramaroute van het bergstation van de Brandstadl gondel in Scheffau naar het bergstation van de Hartkaiserlift in Ellmau. Zoals de naam al doet vermoeden heb je op dit wandelpad een fantastisch uitzicht over de bekende en karakteristieke bergketen Wilder Kaiser. Deze wandeling is gemakkelijk en zeer geschikt voor families, omdat er bij beide bergstations leuke belevenisparken zijn op de berg: Kaiserwelt en Ellmi's Zauberwelt. Onderweg kom je langs het knusse en gemoedelijke bergrestaurant Tanzbodenalm, waar je even neer kunt ploffen op het terras voor een hapje en/of drankje. Ben je met een kinderwagen, dan is de wandelronde bij Hartkaiser beter geschikt.

Wandelen Wilder Kaiser: Panoramaweg Brandstadl Hartkaiser

Duur 1 uur, 45 minuten
Hoogtemeters 180 meter klimmen, 180 meter dalen
Afstand 5,8 km
Ondergrond Zand- en grindpaden
Niveau makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

2. Walleralm - Kufstein (gemiddeld)

De Kaiserlift is ongetwijfeld een van de meest iconische bergliften in de Alpen. Deze eenpersoons stoeltjeslift draait alleen in de zomer en brengt je vanuit de mooie vestingstad Kufstein in de vakantieregio Kufsteinerland naar een bijzonder berg- en natuurgebied. Na twintig minuten rustig naar boven zweven in je eentje wacht er een mooi wandelnetwerk op de berg op je. Ben je op zoek naar een wandeling van gemiddeld technisch niveau, maar wel een flinke dagtocht kies dan voor de Walleralm: een tocht over de Adlerweg, waarbij je dicht langs de imposante Kaiser wandelt. Hoewel deze afwisselende wandeling terug naar het dalstation van de Kaiserlift gaat, daal je niet alleen af, maar moet je ook drie stukken bergop.

Wandelen Kufstein: Walleralm

Duur 7 uur
Hoogtemeters 740 meter klimmen, 1695 meter dalen
Afstand 18,5 km
Ondergrond Rotsen, zand, stenen en grind
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
Eenpersoons Kaiserlift

3. Blauspitze - Kals am Großglockner (zwaar)

De top van de Blauspitze is te bereiken vanaf de Adlerlounge, het moderne restaurant bij het bergstation van de gondel vanuit Kals am Großglockner. De klim naar de 2574 meter hoge bergtop is niet lang, maar wel pittig en gaat over zogenaamde 'zwarte' bergpaden, de moeilijkste wandelroutes in Oostenrijk. Voldoende berg- en wandelervaring is hier belangrijk evenals trittsicherheit. Ook is het hebben van hoogtevrees niet handig op deze route die deels gezekerd is met staalkabels. Als eerste bereik je de Weißer Knopf (2578 meter), waarna je doorgaat naar de Blauspitze. Het uitzicht op de Alpenreuzen Großglockner en Großvenediger maakt deze pittige klim meer dan waard. De afdaling via de oostzijde met blik op het dal en het dorp Kals is technisch een stuk eenvoudiger. Bewaar nog een klein beetje energie voor het einde, want om weer terug bij de lift te komen, moet je nog 90 hoogtemeters klimmen.

Wandelen Kals am Großglockner: Blauspitze

Duur 2,5 uur
Hoogtemeters 400 meter klimmen, 400 meter dalen
Afstand 4,6 km
Ondergrond Rotsen en stenen
Niveau zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

4. Schmankerlweg - Zell am Ziller (makkelijk)

Vanuit Zell am Ziller brengt de berglift Rosenalmbahn je naar de gelijknamige alm. De Schmankerlweg is een eenvoudige wandeling die loopt van de Rosenalm naar de Schmankerlhütte Kreuzwiesenalm. Onderweg kom je diverse stations tegen waar je uitleg krijgt over de lokale specialiteiten, waarvan je er veel kunt proeven in de plaatselijke berghutten. Ook kan dat bij het bergrestaurant dat tevens het einddoel is van de route: de knusse Kreuzwiesenalm met zonnig terras en geweldig uitzicht. Neem op de terugweg (zelfde route als heen) even de afslag naar de Fichtensee, dit is een heerlijke plek voor een mooie zomerdag. Voor de kids zijn er diverse speeltoestellen. Voor nog meer speelplezier kun je ook het naastgelegen Fichtenschloss bezoeken, een enorm speelkasteel direct bij het bergstation van de Rosenalmbahn. Ook kun je ervoor kiezen om vanaf de Kreuzwiesenalm in tweeënhalf uur terug naar het dal te lopen.

 

Wandelen Zell am Ziller: Schmankerlweg

Duur 2,5 uur
Hoogtemeters 210 meter klimmen, 210 meter dalen
Afstand 6 km
Ondergrond Bospad en grind
Niveau makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten
Bordje van de Schmankerlweg

5. Schattberg Gipfelrunde - Saalbach (gemiddeld)

Met 400 km wandelpaden, 40 berghutten en zes bergliften kun je in de regio Saalbach diverse wandelingen maken vanuit de verschillende bergstations, terwijl er onderweg voldoende mogelijkheid is voor een pauze op een zonnig terras. De Schattberg Gifpelrunde begint bij de gelijknamige lift en is qua technisch niveau gemiddeld, maar niet al te lang. Hierdoor is het ook een perfecte wandeling voor families met kinderen en onderdeel van 'Kids Wander Challenge', waarbij kids op de drie verschillende bergtoppen een stempel kunnen halen. De wandeling is afwisselend, waarbij je steeds weer klimt en daalt en mooie uitzichten hebt op de omliggende bergtoppen en het dal.

Wandelen Saalbach: Schattberg Gipfelrunde

Duur 1,5 uur
Hoogtemeters 290 meter klimmen, 290 meter dalen
Afstand 3,1 km
Ondergrond Stenen, zand en grind
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

6. Rüfispitze - Lech am Arlberg (zwaar)

Deze wandeling naar de 2632 meter hoge Rüfispitze start vanaf het bergstation van de berglift Rüfikopfbahn in Lech am Arlberg. Deze moeilijke route wordt alleen aangeraden voor ervaren wandelaars zonder hoogtevrees en met voldoende trittsicherheit. Vooral de klim naar de bergtop zelf is behoorlijk lastig, maar eenmaal boven word je beloond met een geweldige blik op onder andere de Monzabonsee en de vele omliggende bergtoppen. De afdaling loopt terug naar het bergstation, maar je kunt er ook voor kiezen om helemaal terug naar het dal te wandelen. Je daalt dan bijna 1400 meter af, dus het kan een flinke aanslag zijn op je knieën. Een goede wandeltechniek is erg belangrijk bij deze spectaculaire wandeling.

Wandelen Lech am Arlberg: Rüfispitze

Duur 4 uur
Hoogtemeters 492 meter klimmen, 1388 meter dalen
Afstand 10 km
Ondergrond Stenen, rotsen, zand en grind
Niveau zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.