Skip to navigation Skip to main content
Kufsteinerland 1
© Spalder Media Group
Oostenrijk

Vakantie Kufsteinerland

  • Toegangspoort tot het Inntal met 8 vakantiedorpen
  • Het originele plattelandsleven en stedelijke flair
  • Idyllische bergmeren, het dal van Inn en het Kaisergebergte
  • Gezellig Kufstein met middeleeuwse vesting

Kufsteinerland ligt vlakbij de grens met Beieren in het noordoosten van Tirol. Het Kufsteinerland heeft naast de stad Kufstein, ook nog acht vakantiedorpen: Bad Häring, Ebbs, Erl, Langkampfen, Niederndorf, Niederndorferberg, Schwoich en Thiersee. Deze dorpen liggen te midden van de prachtige natuur. De Inn stroomt hier ook door het ruime dal. Het Kufsteinerland grenst aan de Kitzbüheler Alpen en het Kaisergebergte, ook bekend van de Wilder Kaiser.

In het Kufsteinerland vind je naast het originele plattelandsleven, ook stedelijke flair. De regio biedt veel mogelijkheden tot wandelen en fietsen, verrassende uitstapjes en diverse culturele events. Verkoeling vind je bij een van de talloze meren, zoals de Hechtsee, de Walchsee, de Thiersee of de Bananensee. De stad Kufstein is vooral interessant door haar historie en cultuur.

Fotogalerij van Kufsteinerland

Kufsteinerland 1
© Spalder Media Group
Kufsteinerland 2
© Spalder Media Group
Kufsteinerland 3
© Spalder Media Group
Kufsteinerland 4
© Spalder Media Group
Kufsteinerland 5
© Spalder Media Group

Kufstein

Kufstein (499 m) is een levendige stad met meer dan 18.000 inwoners, waar je slentert over de kinderkopjes tussen vrolijk gekleurde huizen. Dwars door de stad stroomt de groengekleurde Inn. Naast gezellige cafés, hippe bars en restaurants, vind je hier ook leuke winkeltjes waar je prima kunt shoppen. De Römerhofgasse is hier de kleurrijke, traditionele winkelstraat. Kufstein ligt aan de voet van het Kaisergebergte en de Brandenberger Alpen. Het vormt een toegangspoort (gezien vanuit Beieren) naar het Inntal.

Vesting Kufstein

De vesting van Kufstein is meer dan 800 jaar oud en ligt zo’n 90 meter boven de stad. De burcht werd gebruikt ter verdediging tegen Beieren en Napoleon Bonaparte. De vesting werd beschermd door geweldig dikke muren en een grote batterij kanonnen. Toch is de vesting ingenomen, onder andere door Keizer Maximilian I. Tegenwoordig is de vesting eigendom van de stad Kufstein en wordt het gebruikt voor theater-, concert- en operettevoorstelingen en vind je er een museum. In de vesting staat het grootste Freiorgel ter wereld, een pijporgel genaamd Heldenorgel. Elke dag om 12 uur klinkt een kort concert ter nagedachtenis van gewapende conflicten en voor de vrede. Kilometers verderop in het dal kun je deze klanken zelfs horen.

Kufstein met vesting aan de Inn
Kufstein aan de Inn, met vesting en Kaisergebergte (Foto: © TVB Kufsteinerland, Lolin)

Wandelen in de omgeving Kufstein

In het Kufsteinerland zijn veel tochten uitgezet, verspreid over meer dan 800 km aan wandelpaden. Wandel bijvoorbeeld tussen Wilder en Zahmer Kaiser in het Kaisertal. Boven de dennenbossen vind je nog almen met oeroude, oorspronkelijke berghutten. Daarboven torenen de grijze bergwanden uit, zoals Ellmauer Tor, de hoogste bergtop van Wilder Kaiser. Maar wandelingen in Kufsteinerland zijn ook goed mogelijk bij het Thierseedal, met de Pendling als huisberg. Op de grens met Beieren wandel je op en rond de Spitzstein en Kranzhorn. Wandel bijvoorbeeld:
-de 4-Merenwandeling: de meren liggen als pareltjes verstopt in het bos (3 uur, 388 hm en 8 km).
-naar de top van de Pendling (4 uur, 723 hm en 8,5 km).

Fietsen in het Kufsteinerland

In het Kufsteinerland ligt meer dan 220 km aan fietspaden. In het Inntal, over weilanden en door bossen zijn rustige, mooie routes te vinden. Fietsers en mountainbikers vinden uitdagende tochten hoger de bergen in, over glooiende hellingen of hoogalpien terrein. Het Kufsteinerland vormt samen met de Kitzbühler alpen het grootste e-bike gebied in de wereld, met bijna 90 verhuurpunten en 80 accu-wisselstations. Een aantal routes zijn:
- Innradweg, deze lange afstandsroute voert door het dal van de Inn. Je kunt heel goed een dagetappe fietsen rond Kufstein, bijvoorbeeld richting het Zillertal (Jenbach).
- Bike Trail Tirol, dit is een lange-afstandstocht voor mountainbikers. De etappe van Kaiserhaus naar Kufstein duurt 3:15 uur, is ruim 30 km lang en bevat iets meer dan 500 hm.
- Walchsee ronde. Deze makkelijke mountainbike volgt deels de Inn, en stijgt vervolgens richting Durchholzen. Het uitzicht op het Kaisergebergte doet de vermoeidheid vergeten (600 hm, 46 km).

wandelen kufsteinerland in Kaisergebergte
Uitzicht tijdens het wandelen in het Kaisergebergte (Foto: © TVB Kufsteinerland, W9 Studios)

Tips:

-De Kaiserlift. Dit is een éénpersoonsstoeltjeslift, die je in 20 minuten richting het Kaisergebergte brengt. Op enkele zaterdagen in het jaar gaat de Kaiserlift zelfs al om 6.00 uur ’s ochtends open. Heel bijzonder om bij zonsopgang in de lift te zitten.
-Bezoek de glasblazerij van de firma Riedel glas.
-Proef kaas op de Ackernalm, de hoogstgelegen kaasboerderij van Tirol.
-Bezoek de Haflinger paardenfokkerij in Ebbs.

Dorpen in het Kufsteinerland

In het Kufsteinerland liggen, naast de stad Kufstein, ook een aantal dorpen. Bekijk het overzicht van deze dorpen hieronder en klik op de link voor meer informatie.

Weer in Kufsteinerland

Vandaag

Geregeld zon, maar ook enkele wolken

Geregeld zon, maar ook enkele wolken
-2°C / 2°C

Vorstgrens

643 meter

Regen

0 mm

Morgen

Uitgestrekte wolkenvelden, amper zon

Uitgestrekte wolkenvelden, amper zon
-3°C / 1°C

Vorstgrens

796 meter

Regen

0 mm
Toeristeninformatie voor Kufsteinerland
Name Tourismusverband Kufsteinerland
E-mail info@kufstein.com
Telefoon 62207
Algemene informatie
Aantal inwoners 19527
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 883 km
Hoogte dorp 499
Aantal toeristenbedden
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 80
Bars & cafés 20
Bioscoop
Concertzaal
Discotheken 7
Casino
Theater
Ballonvaart