Skip to navigation Skip to main content

Vesting Kufstein: alles over het symbool van de stad

Festung Kufstein Mit Inn Im Vordergrund©
© Kufsteinerland / Lolin

Vlakbij de Duits-Oostenrijkse grens vind je de stad Kufstein, in de regio Kufsteinerland. Deze stad kenmerkt zich door de grote Vesting Kufstein die boven de stad uitsteekt. De vesting kent een rijke geschiedenis, die ruim 800 jaar geleden is begonnen. Na vele verschillende eigenaren, is het fort nu in handen van de stad Kufstein. Vesting Kufstein is goed onderhouden en inmiddels bekend bij mensen over de hele wereld. Het indrukwekkende stadssymbool staat dan ook op de to-do lijst van veel vakantiegangers in de regio.

Eerste vermelding in 1205

De Vesting van Kufstein bestaat al meer dan 800 jaar, de eerste vermelding is gevonden in schriften uit het jaar 1205. De vesting was toen in handen van Hertog Lodewijk van Beieren en de bisschop van Regensburg. In die tijd was het meeste bezoek vijandelijk en vonden er vooral gewapende conflicten plaats. De strategische ligging maakte het namelijk één van de belangrijkste verdedigingswerken van Tirol. Het werd meerdere keren aangevallen door vijandelijke legers, in een poging de vesting te veroveren. Hierdoor wisselde de vesting dan ook regelmatig van bezitter. Na de hertog en bisschop kwam de vesting in handen van keizer Maximilian I, in 1814 ging het over in Oostenrijks bezit en nu is het sinds 1924 eigendom van de stad Kufstein.

Familie Festung Kufstein 7
© Kufsteinerland / Lolin
Panoramabahn
© Kufsteinerland / Lolin
Familie Festung Kufstein 1
© Kufsteinerland / Lolin
Pfarrkirche St Vitus
© Kufsteinerland / Lolin
Festung Kufstein Luftansicht
© Kufsteinerland / Lolin

Vesting Kufstein: reis door het verleden

Het gebouw zelf en verschillende tentoonstellingen nemen je mee op reis door het verleden. In de vroegere staatsgevangenis in de Keizertoren vind je uitgebreide informatie over wie hier door de jaren heen gevangen zaten en hoe hun dagelijkse leven eruit zag.  Ook is er de tentoonstelling ‘Keizer Maximiliaan en de Vesting Kufstein’ in het Artillerielaboratorium. Deze tentoonstelling neemt je mee op een tijdreis door het verleden en doet de geschiedenis herleven. Een ander hoogtepunt in de vesting is het Heldenorgel. Dit orgel is met 4948 pijpen en 65 registers het grootste vrijstaande orgel ter wereld. Dagelijks wordt hier om 12:00 een concert van 15 minuten gehouden, dat tot ver voorbij de stad te horen is.

Openingstijden & prijzen (2023)

  • Dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur
  • Volwassenen (vanaf 18 jaar): € 14,-
  • Kinderen (6-17 jaar): € 8,-

De toegangsprijs is inclusief alle tentoonstellingen, musea en de Panoramabahn (heen en terug).

Toeristische bezienswaardigheid van Kufstein

Tot op de dag van vandaag wordt de vesting nog dagelijks door vele mensen bezocht. De vesting is inmiddels de populairste toeristische bezienswaardigheid van Kufstein. Je kunt de Vesting van Kufstein makkelijk bereiken vanuit het stadscentrum dankzij de Panoramabahn en ook te voet kun je boven komen. Er worden hier verschillende rondleidingen georganiseerd, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de vesting zelf te verkennen. Kies je ervoor om zelf op onderzoek uit te gaan, dan leidt de vesting je langs 21 ‘stations’. Deze laten je de geschiedenis, gebruiken en manier van leven van vroeger zien. Zo kom je onder andere langs de Diepe Bron, van zo’n 60 meter diep, de onderaardse gangen, de Elisabethbatterij met kanonnen en het slotrondeel.

Evenementen in Vesting Kufstein

Vesting Kufstein geeft je niet alleen een kijkje in het verleden, het is ook het decor van veel evenementen. Organisaties kunnen deze unieke evenementenlocatie boeken voor allerlei soorten evenementen. Met uitzicht op de stad en voorzien van de modernste technieken is de vesting erg populair als evenementlocatie. Van rock- en popconcerten tot het Ridderfest en de Operettezomer en van bedrijfsfeesten tot privé-bijeenkomsten, de evenementenkalender is elk jaar weer goed gevuld. Er is dagelijks meer dan genoeg te beleven en een bezoekje aan de vesting van Kufstein mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens je vakantie in het Kufsteinerland.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.