Vesting Kufstein: meer dan 800 jaar geschiedenis hoog boven de stad

Vesting Kufstein

18 juni 2019

door Jahna in Tips

Vlak bij de Duits-Oostenrijkse grens vind je de stad Kufstein, in de regio Kufsteinerland. Deze stad kenmerkt zich door de grote Vesting Kufstein die boven de stad uitsteekt. De vesting kent een rijke geschiedenis, die ruim 800 jaar geleden is begonnen. Na vele verschillende eigenaren, is het fort nu in handen van de stad Kufstein. Het gebouw is goed onderhouden en is inmiddels bekend bij mensen over de hele wereld. Het indrukwekkende stadssymbool staat dan ook op de to-do lijst van veel vakantiegangers in de regio.

Eerste vermelding werd gevonden in 1205

De Vesting van Kufstein bestaat al meer dan 800 jaar, de eerste vermelding is gevonden in schriften uit het jaar 1205. De vesting was toen in handen van Hertog Lodewijk van Beieren en de bisschop van Regensburg. In die tijd was het meeste bezoek vijandelijk en vonden er vooral gewapende conflicten plaats. De strategische ligging maakte het namelijk één van de belangrijkste verdedigingswerken van Tirol. Het werd meerdere keren aangevallen door vijandelijke legers, in een poging de vesting te veroveren. Hierdoor wisselde de vesting dan ook regelmatig van bezitter. Na de hertog en bisschop kwam de vesting in handen van keizer Maximilian I, in 1814 ging het over in Oostenrijks bezit en nu is het sinds 1924 eigendom van de stad Kufstein.

ingang vesting Kufstein
De ingang van de Vesting van Kufstein

Vesting Kufstein: reis door het verleden

Het gebouw zelf en verschillende tentoonstellingen nemen je mee op reis door het verleden. In de vroegere staatsgevangenis in de Keizertoren vind je tegenwoordig de tentoonstelling ‘De jurisdictie onder de Habsburgers’ en het streekmuseum vertelt je over de Tiroolse geschiedenis. Ook is er de tentoonstelling ‘Keizer Maximiliaan en de Vesting Kufstein’ in het Artillerielaboratorium. Deze tentoonstelling neemt je mee op een tijdreis door het verleden en doet de geschiedenis herleven. Een ander hoogtepunt in de vesting is het Heldenorgel. Dit orgel is met 4948 pijpen en 65 registers het grootste vrijstaande orgel ter wereld. Dagelijks wordt hier om 12:00 een concert van 15 minuten gehouden, dat tot ver voorbij de stad te horen is.

Vesting Kufstein: tegenwoordig een toeristisch hoogtepunt

Tot op de dag van vandaag wordt de vesting nog dagelijks door vele mensen bezocht. De vesting is inmiddels omgebouwd tot toeristische attractie. Je kunt de Vesting van Kufstein makkelijk bereiken door een moderne lift en ook te voet kun je boven komen. Er worden hier verschillende rondleidingen georganiseerd, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de vesting zelf te verkennen. Kies je ervoor om zelf op onderzoek uit te gaan, dan leidt de vesting je langs 21 ‘stations’. Deze laten je de geschiedenis, gebruiken en manier van leven van vroeger zien. Zo kom je onder andere langs de Diepe Bron, van zo’n 60 meter diep, de onderaardse gangen, de Elisabethbatterij met kanonlopen en het slotrondeel.

vesting kufstein
Dat de vesting al ruim 800 jaar oud is, is op sommige plaatsen goed te zien! 

Evenementen

Vesting Kufstein geeft je niet alleen een kijkje in het verleden, het is ook het toneel van veel evenementen. Organisaties kunnen deze unieke evenementenlocatie boeken voor allerlei soorten evenementen. Met uitzicht op de stad en voorzien van de modernste technieken is de vesting erg populair als locatie. Van rock- en popconcerten tot het Ridderfest en de Operettezomer en van bedrijfsfeesten tot privé-bijeenkomsten, de evenementen kalender is elk jaar weer goed gevuld. Er is dagelijks meer dan genoeg te beleven en een bezoekje aan de vesting van Kufstein mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens je verblijf in Tirol.

Breng jij binnenkort een bezoek aan Vesting Kufstein?

Zomervakantie tips