Skip to navigation Skip to main content
Afbeelding - ksqmmwtuj5ldf6tberit
© Spalder Media Group
Oostenrijk

Vakantie Kufstein

  • De parel van Tirol
  • Vlak bij het mooiste dal van Oostenrijk
  • Sfeervolle stad met veel bezienswaardigheden
  • Prachtige bergomgeving met veel wandelmogelijkheden

Kufstein is een sfeervolle historische stad die net over de grens van Duitsland in Tirol ligt. De stad wordt ook wel ‘toegangspoort tot de Alpen’ of liefkozend ‘de Parel van Tirol’ genoemd. Voor veel vakantiegangers staat Kufstein vooral bekend als grensovergang met Oostenrijk, maar het is echt de moeite waard om hier eens te stoppen of een hele zomervakantie door te brengen. Het sfeervolle stadje kenmerkt zich door knusse straten met mooie authentieke gekleurde huizen. Struin door de straatjes met klinkers, ontdek de leuke winkeltjes en geniet in de zon op het terras van de gezellige sfeer die er in de stad hangt.

Kufstein is een vestingstad en dit bouwwerk, dat meer dan 800 jaar oud is, kun je niet over het hoofd zien, want het torent 90 meter boven de stad uit. Met bijna 20.000 inwoners is Kufstein geen grote stad, maar door de prachtige oude gebouwen in het centrum hangt er wel echt een stadse sfeer. In de zomer wordt de stad veel bezocht door toeristen wat zorgt voor een gezellige en levendige sfeer. Dwars door de stad loopt de rivier de Inn met daarnaast een fiets- en wandelpad, de Innradweg, die helemaal tot aan Innsbruck loopt dat ruim 80 kilometer verderop ligt. Langs de Inn liggen ook diverse terrassen.

Accommodaties bij reispartners in Kufstein

Fotogalerij van Kufstein

Afbeelding - ksqmmwtuj5ldf6tberit
© Spalder Media Group
Kufstein 2
© Tirol Werbung, Aichner Bernhard
Kufstein 3
© Tirol Werbung, Aichner Bernhard
Kufstein 4
© Spalder Media Group
Kaiserlift
© Spalder Media Group

Winkelen en eten in Kufstein

Shoppen kan goed in de Unterer Stadtplatz en de Römerhofgasse, de autovrije winkelstraten van Kufstein. Naast leuke winkels vind je in het centrum hippe bars, gezellige café’s en goede restaurants. Aanrader is bijvoorbeeld de Stollen 1930, de grootste ginbar ter wereld met meer dan 800 verschillende soorten gin. Wil je heel uniek en romantisch samen eten, reserveer dan het kleinste ‘brugrestaurant’ ter wereld: Auracher Löchl. Hier geniet je in een eigen privérestaurant, hoog boven een smal straatje in het centrum, van een vijfgangendiner voor twee.

Centrum van Kufstein
Het centrum van Kufstein heeft knusse straatjes, zoals de Römerhofgasse (Foto: © Spalder Media Group)

Vesting Kufstein

Een van de opvallendste bouwwerken van Kufstein is ongetwijfeld de burcht die hoog boven de stad uit steekt. Kufstein ligt aan een belangrijke handelsroute tussen Duitsland en Italië, het Inntal, dat al eeuwen veel gebruikt wordt. De vestging werd ruim 800 jaar geleden gebouwd als vededigingsbouwwerk en werd onder andere gebruikt voor de bescherming tegen Beieren en Napoleon Bonaparte. Vandaag de dag kun je de burcht nog steeds bezoeken en de dikke muren en grote kanonnen van dichtbij bekijken. Opvallend is het enorme orgel, dit is het grootste ‘Freiorgel’ ter wereld met zo’n 5000 pijpen. Elke dag wordt er een kort concert gespeeld op het orgel dat tot ver in de omgeving te horen is. Je bereikt de vesting via een lift vanuit het centrum. Het is leuk om hier een rondleiding te volgen, zodat je echt helemaal mee genomen wordt in de geschiedenis van het enorme gebouw.

Kaisertal: mooiste plekje van Oostenrijk

Vlakbij Kufstein ligt het ongerepte en groene Kaisertal. Dit dal is alleen te voet bereikbaar via een trap, de Kaiseraufstieg, die maar liefst 285 treden telt. Het Kaisertal is een beschermd natuurgebied en was het laatste bewoonde dal dat geen verbinding had via een wegennet. Inmiddels is er een tunnel gebouwd, maar deze mag alleen gebruikt worden door de 39 bewoners van dit unieke stukje natuur. Het dal is door de Oostenrijkers zelf, in het ORF televisieprogramma ‘9 Plätze – 9 Schätze’ verkozen tot mooiste plekje van het land. Vanuit het dal heb je een prachtig uitzicht op de stad en te voet kun je verder de ongerepte natuur verkennen.

Wandelen rondom Kufstein

Behalve het bovengenoemde Kaisertal zijn er nog veel meer wandelmogelijkheden in de direct omgeving van Kufstein. Er ligt een wandelnetwerk van ruim 800 kilometer aan paden. Bijzonder is de eenpersoonsstoeltjeslift, de Kaiserlift, die je in twintig minuten vanuit Kufstein naar bijna 1300 meter hoogte brengt. Met uitzichten op de Zahmer - en Wilder Kaiser kun je hier prachtige wandelingen maken, van korte rondwandelingen tot flinke dagtochten. Via de Walleralm kun je bijvoorbeeld de 18,5 km lange route terug naar het dal wandelen. Maar let op: je wandelt niet alleen bijna 1700 meter naar beneden, je klimt ook nog eens 740 meter.

Wandelen in Kufstein
Prachtige uitzichten wanneer je met de Kaiserlift omhoog gaat (Foto: © Spalder Media Group)

Zes bergmeren

In de directe omgeving van Kufstein liggen maar liefst zes verschillende bergmeren, waarvan enkele bijzonder geschikt zijn voor een dagje relaxen en zwemmen. Een tip met kinderen is de Thiersee, waar je niet alleen heerlijke stranden vindt, maar ook speeltuinen en horeca voor een fijn dagje aan het water. Het grootse zwemmeer in de omgeving is de Hechtsee, hier kun je niet alleen zwemmen, maar ook beach- en watervolleyballen. Uiteraard zijn ook hier grote ligweides met voldoende faciliteiten voor kinderen en jongeren.

Thiersee bij Kufstein
De Thiersee is een van de zes meren in de omgeving van Kufstein (Foto: © Spalder Media Group)

Tips in Kufstein:

  • Wanneer je overnacht in Kufstein ontvang je bij een verblijf van minimaal één nacht de Kufsteinerland Card. Met deze kaart kun je gratis gebruik maken van de Kaiserlift, het openbaar vervoer en heb je veel voordeel of kosteloos entree tot bijvoorbeeld de vesting.
  • Wil je alles weten over hoe glas gemaakt wordt? Breng dat een bezoekje aan de Tiroolse glasblazerij Riedel Kufstein.
  • Ben je dol op paarden, ga dan naar Welthaflingerzentrum Fohlenhof in Ebbs, waar je de beroemde Haflingern kunt zien, berijden of een rondje kunt maken in een paardenkoets.
Toeristeninformatie voor Kufstein
Name Tourismusverband Kufsteinerland
E-mail info@kufstein.com
Telefoon 62207
Algemene informatie
Aantal inwoners 19527
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 883 km
Hoogte dorp 499
Aantal toeristenbedden
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants
Bars & cafés
Bioscoop
Concertzaal
Discotheken
Casino
Theater
Ballonvaart