Skip to navigation Skip to main content

Großvenediger

Afbeelding - e8bwifuepoborarypsgw
Afbeelding - klfz7sni3gedaqa5tzap
Afbeelding - pzly8vloipbw2lba0h2o
Afbeelding - stzxumz8qz7kk7jf1ypl

Over Großvenediger

  • Hoogste berg van de Venedigergroep
  • Zwaar vergletsjerd
  • Populair bij klimmers en wandelaars
De Großvenediger is met een hoogte van 3666 meter de op vier na hoogste berg van Oostenrijk en de hoogste bergtop van de Venedigergroep in het Nationaal Park Hohe Tauern. De klim naar de Großvenediger is populair bij veel bergliefhebbers en deze top werd in 1797 voor het eerst bereikt. De berg heeft een bijnaam: ‘wereldoude majesteit’, wat zeer passend is voor deze karakteristieke berg die zwaar vergletsjerd is.

Großvenediger: hoogtepunt van de Venedigergroep

Het Nationaal Park Hohe Tauern is met een oppervlakte van 1836 vierkante kilometer het grootste nationale park van Europa en er liggen meer dan 250 bergen met toppen boven de 3000 meter. Meest beroemd is natuurlijk de hoogste berg van Oostenrijk de Großglockner met een hoogte van 3798 meter, maar ook de Großvenediger staat z’n mannetje met 3666 meter hoogte. De omgeving waarin de Venedigergroep ligt, waarvan de Großvenediger letterlijk het hoogtepunt is, is een geliefde regio bij wandelaars en bergbeklimmers. De ongerepte natuur en de prachtige flora en fauna trekken jaarlijks vele liefhebbers.

Wandelen met uitzicht op de Großvenediger of een beklimming naar de top

Ondanks dat de Großvenediger lager is dan de Großglockner, duurde het 40 jaar langer voordat deze berg voor het eerst bedwongen werd. Inmiddels is het dorp Neukirchen am Großvenediger het uitgangspunt voor een beklimming naar de top, maar ook kun je vanuit hier prachtige wandelingen maken met uitzicht op de berg. De tocht naar de top van de Großvenediger duurt twee dagen, waarbij de eerste nacht in het Defreggerhaus (2962 m) wordt doorgebracht (alternatief is de Kürsinger hütte). De volgende dag volgt de klim naar de top die zo’n drie uur duurt. Voor ‘gewone’ bergwandelaars is het zelfs mogelijk om samen met een gids op één dag vijf drieduizenders te beklimmen. De klim wordt technisch niet gezien als heel moeilijk, maar aangezien je een gletsjer oversteekt, heb je hier wel stijgijzers nodig en word je door de gids gezekerd met een touw. De berg is ook het hoogtepunt tijdens de meerdaagse huttentocht Venediger Höhenweg.

Hoe de Großvenediger aan zijn naam kwam...

De Großvenediger werd voor het eerst genoemd in 1741 toen hij beklommen werd. Hoe de berg precies aan zijn naam komt, daarover verschillen de meningen. Maar er wordt gezegd dat Italiaanse handelaren die vanuit Venetië over het gebergte trokken, vanaf deze berg Venetië zouden hebben zien liggen. De stad ligt overigens 200 km verderop, maar de berggroep zou hieraan wel zijn naam te danken hebben.

(Foto's: © Spalder Media Group)

Contactgegevens

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag Gesloten
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Schrijf een beoordeling