Skip to navigation Skip to main content

Wandelen Brenta Dolomieten: Molveno - Rifugio Selvata (1630 meter)

9712 - Wandelen Brenta Dolomieten: Molveno - Rifugio Selvata (1630 meter)

De Brenta Dolomieten in Noord-Italië lenen zich uitstekend voor het maken van heerlijke wandelingen met indrukwekkende uitzichten. In het natuurpark Adamello Brenta ligt een enorm netwerk aan wandelpaden van verschillende niveaus. Wij maakten een wandeling vanuit het sfeervolle dorpje Molveno, aan het gelijknamige bergmeer naar Rifugio Selvata. Tijdens het wandelen loop je over een panoramapad dat je continu een wisselend uitzicht geeft op de ruige wanden en toppen van de Brenta Dolomieten. De wandeling is - mede doordat je een groot gedeelte van de hoogtemeters ook met een lift kunt afleggen - niet al te zwaar. Ook kun je ervoor kiezen om tot Rifugio Croz dell'Altissimo (1430 meter) te lopen, waardoor de wandeling korter wordt en je het steilste stuk overslaat.

Wandelen Brenta Dolomieten: Molveno - Rifugio Selvata (1630 meter)

Duur 6 uur (met lift 3,5 uur)
Hoogtemeters 900 meter klimmen, 900 meter dalen
Afstand 14 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt wandeling: dalstation gondellift Molveno

Molveno ligt op een prachtige plek direct aan het Lago di Molveno, omringd door een schitterend berglandschap. Je kunt de plaats bereiken vanuit het noorden via de A22 (Brennero), afslag Mezzocorona en vervolgens rijd je in ongeveer 40 minuten via een bergweg langs Fai della Paganella en Andalo naar Molveno. Vanuit het noorden van het Gardameer (Riva del Garda of Torbole) is het ongeveer een uur rijden via Arco en Sarche. Centraal in het dorp vertrekt de gondel naar Pradel. Bij het dalstation van deze lift kun je de auto parkeren. En vanaf hier kun je kiezen of je eerst de gondellift omhoog neemt, of direct begint met lopen. Een enkele reis omhoog met de lift kost ongeveer € 12,- en retour € 18,- (d.d. zomer 2019). Sla je de lift over en ga je dit stuk lopen, reken dan zo'n uur tot anderhalf uur extra.

De route Molveno - Rifugio Selvata (1630 meter)

  • Pak de lift omhoog of ga lopen: bij de ingang van de parkeerplaats gaat een trap omhoog, via deze trappen loop je naar de straat Via Belverdere.
  • Na de tweede bocht in de Via Belvedere staan wandelbordjes, hier sla je linksaf richting 'Pradel'.
  • Na ongeveer een half uur kom je langs 'Casina Bruniol', een klein restaurantje en een prima plek voor een kopje koffie (met taart?).
  • Blijf de borden 'Pradel' #340 volgen tot aan het bergstation van de gondellift. Kies je ervoor om de lift vanuit het dal te nemen, dan kom je dus ook hier uit.
  • Vanaf het bergstation van de gondellift volg je het pad #340 richting Rifugio Croz dell'Altissimo.
  • Eenmaal aangekomen bij Rifugio Croz dell'Altissimo blijf je pad #340 volgen, die aan de andere kant van het dal weer omhoog loopt richting Rifugio Selvata.
  • Voor de terugweg zijn meerdere opties mogelijk: de snelste, maar niet de gemakkelijkste route (steil en kabels) is via #322 terug naar Molveno (1 uur), vanaf Rifugio Croz dell'Altissimo de #319 door het Valle delle Seghe terug naar Molveno (1,5 uur) of dezelfde route via #340 terug naar Pradel. Deze route is het langst, maar (wat ons betreft) het mooist.
  • Je kunt er ook voor kiezen door te lopen naar Rifugio Pedrotti (2439 meter) dat vanaf hier nog zeker 2 uur klimmen is. In alle hutten kan ook overnacht worden, waardoor je ze kunt combineren in een meerdaagse tocht.
9712 - wandelen brenta dolomieten
De uitzichten op de Brenta Dolomieten zijn prachtig

Relatief eenvoudige wandeling met 5 sterren uitzicht

Het fijne aan deze wandeling is dat je de keuze kunt maken om de meeste hoogtemeters wel of niet af te leggen met de gondellift. Vanaf het dalstation loop je door het bos zigzaggend omhoog. De paden zijn duidelijk aangegeven en technisch niet moeilijk. Het gaat gelijkmatig steil omhoog en na 1 tot 1,5 uur bereik je het bergstation van de gondellift. Hierna loopt pad #340 eerst nog door het bos, waarna het overgaat in een panoramapad langs de rotsen. Het pad is breed genoeg, maar de afgronden zijn soms behoorlijk diep. Op verschillende plekken zijn er kabels gespannen aan de dalzijde voor de veiligheid. Ook wandel je door enkele korte tunneltjes. Na iedere bocht is het uitzicht op de rotswanden en toppen van de Dolomieten weer anders en overweldigend.

9712 - rifugio selvata
Het stuk van Rifugio Croz dell'Altissimo naar Rifugio Selvata is steiler

De laatste 40 minuten nog even klimmen naar Rifugio Selvata

Je overbrugt weinig hoogtemeters op het pad tussen Pradel en Rifugio Croz dell'Altissimo; eerst loopt het glooiend naar beneden, daarna weer iets omhoog. Doordat het allemaal redelijk vlak is, kun je optimaal genieten van de omgeving. Het echte klimmen komt pas na Rifugio Croz dell'Altissimo. De laatste 40 minuten naar Rifugio Selvata gaan behoorlijk steil omhoog, maar zijn wederom technisch niet heel moeilijk. Het is de moeite waard om even te stoppen bij de beek die je moet oversteken. Bij Rifugio Selvata wacht vervolgens de welverdiende lunch. Bij mooi weer kun je uren genieten op het fijne terras van deze sfeervolle oude hut. Tip: kies voor één van de plaatselijke specialiteiten zoals Strangolapreti (spinazieknödeltjes in gesmolten boter met salie) of spezzatina e polenta (gestoofd vlees met polenta).

9712 - molveno
Het terras van Rifugio Selvata

Nog meer uitdaging? Loop door naar Rifugio Pedrotti (2491 meter)

Zijn je benen nog niet moe en heb je nog wat energie over voor extra hoogtemeters? Klim dan door naar 2491 meter hoogte naar Rifugio Pedrotti. Deze wandeling kent wederom behoorlijk steile en pittige stukken en duurt zo'n 2,5 uur. Ook moet je goed op de tijd letten, want wil je helemaal terug naar Molveno, dan moet je een behoorlijk eind afdalen. Je kunt er daarom voor kiezen het laatste stuk met de lift te doen, maar let even goed op de sluitingstijden. Je kunt ook overnachten in Pedrotti en de volgende dag de oversteek maken naar Madonna di Campiglio. Ook deze hike is een echte aanrader.

9712 - wandelen brenta dolomieten tunneltje
Molveno ligt direct aan het gelijknamige bergmeer
9712 - brenta dolomieten
Af en toe loopt het pad door kleine tunneltjes
9712 - genieten van het uitzicht
Het uitzicht op de Brenta Dolomieten
9712 - uitzicht pedrotti
Vergeet niet af en toe even te stoppen en te genieten van het uitzicht
9712 -
De wandeling naar Pedrotti kent makkelijke en enkele steile stukken
9712 -  (1)
Rifugio Pedrotti in de sneeuw (september 2020)
9712 -  (2)
Het uitzicht vanaf bijna 2500 meter hoogte
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.