Skip to navigation Skip to main content

Trettachtal: mooiste wandelroute van Duitsland in Oberstdorf

50296 - Trettachtal: mooiste wandelroute van Duitsland in Oberstdorf

Het is halverwege maart en we zijn aan het wandelen in de omgeving van Oberstdorf. Het weer had niet beter kunnen zijn. De lente is aangebroken en het zonnetje schijnt volop. Je vindt hier 200 kilometer aan wandelroutes, maar wij hebben slechts één middag de tijd en moesten een keuze maken. Het is de wandeling door het Trettachtal naar Spielmannsau geworden. Deze route werd in 2017 door de Duitse DVV verkozen tot mooiste wandelroute van Duitsland.

De lente komt op gang

We starten in de namiddag vanuit het gezellige, traditionele centrum van Oberstdorf. De door de tand des tijds verweerde gevels van de boerderijen, de gemoedelijke cafés, de kletterende waterpartijen, je komt het allemaal tegen hier in het hart van de Allgaü. We verlaten Oberstdorf in zuidelijke richting en aan de smeltende sneeuw valt goed te zien dat de lente terrein aan het inwinnen is. De eerste groene grassprieten komen tevoorschijn en hier en daar zijn de eerste krokussen al zichtbaar.

Kraakhelder water in het Christles-meer

Over een vlakke wandelroute wandelen we langs uitnodigende zijdalen, door donkere bossen en ontwakende bergweides. Na een uur bereiken we het kraakheldere water van het Christles-meer, dat nooit bevriest door de bronnen op de bodem. Het intrigerende kleurenspel in het water verleidt ons tot het nemen van een pauze. Hierna wandelen we verder richting Spielmannsau. Eenmaal aan het einde van het dal, ontvouwt zich een prachtig panorama op de ruige rotsformaties van de Trettach en de Kratzer.

Wandelbus: snelle verbinding met Oberstdorf

Mocht je nog wat langer in het Trettachtal of één van de zijdalen willen blijven, dan kun je er ook voor kiezen om met de wandelbus terug te gaan naar Oberstdorf. Deze pendelt meerdere keren per dag tussen Oberstdorf en Spielmannsau. Zo blijft er meer tijd over om het pittoreske Dietersterberg of Mumme te ontdekken of om de Loretto Kapellen te bezoeken.

Duur 5 uur
Hoogtemeters 469 m klimmen
Afstand 14,5 km
Ondergrond Verhard
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten
50296 -

De lente is in aantocht

50296 -  (1)

Het voorjaar in de bol

50296 -  (2)

Uitrusten en genieten…

50296 -  (3)

Bij een prachtig uitzicht!

50296 -  (4)

De eerste bloemen en bijen

50296 -  (5)

Meer informatie over de wandelregio Oberstdorf

Oberstdorf ligt in het zuiden van Duitsland, op een hoogte van 815 meter. De levendige plaats bevindt zich aan de voet van de 2224 meter hoge Nebelhorn en ligt niet ver verwijderd van de Oostenrijkse grens. In het dal van Oberstdorf komen zeven verschillende dalen samen. Het wandel- en fietsroutenetwerk bestaat uit meer dan 200 kilometer aan routes. 365 dagen per jaar komen er toeristen naar Oberstdorf om (sportieve) activiteiten in de natuur te ondernemen. De grote witte kerk is het herkenningspunt van het dorp. Het centrum is grotendeels autovrij, waardoor je hier heerlijk ongestoord door de straatjes kunt wandelen. Er zijn tal van winkels en er zijn gezellige terrassen om iets te gaan drinken. Wandelliefhebbers kunnen ook altijd nog uitwijken naar het aangrenzende Kleinwalsertal.

Zomer Max

Over Max

Max is opgegroeid in het prachtige Duitse Beieren en is dus gewend omringd te zijn door bergen. Hij is daardoor vaak in de buitenlucht te vinden en geniet daar van uiteenlopende sporten. Snowboarden, fietsen, hiken, je kunt Max ervoor wakker maken.