10 dieren die je kunt spotten in de Alpen

10 dieren die je kunt spotten in de Alpen

5 oktober 2017

door Thijs in Algemeen

Tijdens een wandeling in de Alpen kun je tal van dieren spotten. Zowel hoog in de lucht, als laag bij de grond komen dieren voor die je met een scherp oog en een beetje geluk kunt waarnemen. Wil je de kans om dieren te zien vergroten, ga dan met een gids op pad. Een lokale gids weet precies de plekken te vinden waar de dieren leven en neemt je er graag mee naartoe. In de Alpenzoo in Innsbruck leven alle dieren die in de Alpen voorkomen bij elkaar. Hier weet je zeker dat je de gems, marmot en lynx zal spotten!

#1. Gems

Je hebt ze vast wel een keer tegen een bergwand omhoog zien lopen. Alsof ze aan de berg geplakt zijn! Met grote elegantie springen de gemzen van rots naar rots. Ze leven rond en boven de boomgrens en komen voor in vrijwel het gehele Alpengebied.

#2. Wolf

De wolf komt op steeds meer plekken voor in de Alpen. Vanuit Italië zijn de wolven eerst naar Frankrijk getrokken, en inmiddels zijn er ook dieren van deze populatie in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland gezien. De wolf is van nature een schuw dier, en hij zal contact met mensen zoveel mogelijk uit de weg proberen te gaan.

Wolf
(Foto: © pxhere.com)

#3. Marmot

De marmot is persoonlijk een van mijn favoriete Alpendieren. Ik heb het geluk gehad om zelf een groep te mogen spotten. Het schattige knaagdiertje leeft boven de boomgrens (1500 meter) in holen met een ondergronds gangenstelsel. In de Hohe Tauern komen tamme marmotten voor die uit je hand eten.

Marmot
(Foto: © pixabay)

#4. Alpenkauw

Soms zie je hoog op de gletsjer wel eens een groepje vogels vliegen. Grote kans dat het om Alpenkauwen gaat. Ze zijn nauw verwant aan Alpenkraaien en komen uitsluitend voor boven de boomgrens. Ze hebben zich aangepast aan het bergtoerisme en voeden zich vaak met afval dat de mens achterlaat. Alpenkauw

 

#5. Beer

In de jaren ’90 was de beer vrijwel volledig uitgestorven in de Alpen, maar na een succesvol fokprogramma in Noord-Italië is de beer zich weer gaan verplaatsen door het Alpengebied. De populatie groeit gestaag en inmiddels zijn er ook beren waargenomen in Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland.

#6. Steenbok

De steenbok is te herkennen aan de lange hoorns die naar achter wijzen. Ze leven in roedels en vaak een stukje hoger dan de gems. Pas boven de 2000 meter heb je een goede kans om een steenbok te spotten.

#7. Alpensalamander

De Alpensalamander is volkomen zwart en komt voor in het gehele Alpengebied. Met name in drogere bergstreken en (kalksteen) grotten heb je kans om het kleine diertje te zien. Er is ook een Alpenwatersalamander, maar deze is, niet geheel verrassend, afhankelijk van water.

#8. Lynx

De lynx kwam voorheen voor in grote delen van Europa, maar de populatie is ver teruggedrongen. Het katachtige roofdier is nu beschermd en op sommige plaatsen neemt het aantal weer toe. Op diverse plekken in Duitsland, Frankrijk en Zwitserland worden regelmatig lynxen waargenomen.

Lynx
(Foto: © pixabay)

#9. Steenarend

Wanneer je in de Alpen aan het wandelen bent en opeens een roofvogel ziet jagen is dat een prachtig gezicht. Grote kans dat het gaat om een steenarend. Hoog cirkelend op zoek naar een prooi om vervolgens een indrukwekkende duikvlucht te maken.

#10. Moeflon

Bij een moeflon gaat er misschien niet direct een lampje bij je branden, maar de foto zegt genoeg. De kenmerkende krullende hoorns geven dit dier een indrukwekkende uitstraling. De moeflon wordt ook wel het wilde Europese schaap genoemd.

Welk dier heb jij wel eens gespot in de Alpen? Laat een reactie achter!

Moeflon
(Foto: © PickPic)
Reactie(s) Reageren?

door Martha op 26 april 2016

Ik zou zo graag een keer een lynx in het echt zien!

door R. van .Wijk op 27 april 2016

Dit is wel erg leuk daar mag je wel meer artikelen aan wijden wand ik vind dit wel erg interessant.

door M. Evertse- Berveling op 12 mei 2016

Leuk en mooi om nu al te genieten van deze mooie plaatjes, we zullen ze vast niet allemaal zien in onze aankomende vakantie. Maar het genieten van deze plaatjes is al een plezier

door Jos van Alphen op 19 september 2016

wij hebben de auerhahn gezien

door Bert op 9 februari 2017

Ik heb het gebruikt voor een werkstuk, thx👍

door Wilma op 11 maart 2017

We hebben 5 gemsen gezien op weg naar Gosau.

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips