Skip to navigation Skip to main content
Anermatt 1
© Andermatt / Valentin Luthiger
Zwitserland

Vakantie Andermatt

  • Een typisch Zwitsers dorp midden in het Gotthardmassief
  • Een paradijs voor natuur- en wandelliefhebbers
  • Sfeervol dorp met autovrij centrum
  • Meer dan 500 kilometer aan wandelpaden

Andermatt is een typisch Zwitsers dorp, gelegen in het Urserndal, een van de meest impsante hooggelegen dalen van Zwitserland. Andermatt is het grootste dorp van de drie dorpen in het dal en wordt omringd door prachtige natuur: indrukwekkende passen, gletsjers, bergmeren en hoge bergtoppen. Het idyllische dorp ligt boven de Gotthardtunnel en is zeer geliefd bij wandelaars, motorrijders en mensen die gewoonweg willen genieten van de bijzondere natuur. Kortom, een perfecte bestemming voor een actieve zomervakantie.

Andermatt ligt op 1444 meter hoogte en is een middelgroot dorp. De oude hoofdstraat bestaat uit prachtige, houten huizen en een rij gebouwen in Rococostijl. In het nieuwe gedeelte staan veel moderne hotels en appartementencomplexen. Toch ademt Andermatt historie. Je vindt in het dorp vele verwijzingen naar de bijzondere geschiedenis, zoals de Gotthardstrasse die midden door het centrum loopt. De natuurstenen weg doet je direct denken aan de tijd dat de legendarische postkoetsen hier nog door de straat reden. Het feit dat het dorp autovrij is draagt nog eens extra bij aan de idyllische sfeer.

Fotogalerij van Andermatt

Andermatt 2
© Andermatt / Valentin Luthiger
Anermatt 1
© Andermatt / Valentin Luthiger
Andermatt 3
© Andermatt / Valentin Luthiger
Andermatt 4
© Andermatt / Thilo Brunner
Andermatt 5
© Andermatt / Valentin Luthiger

Wandelen in de regio Andermatt

De regio rondom Andermatt is een sprookjesachtige omgeving en zeer geschikt voor wandelliefhebbers. De natuur is afwisselend, van besneeuwde gletsjers en lieflijke bergmeertjes tot indrukwekkende uitzichtpunten. In de omgeving rond Andermatt vind je ruim 500 km aan wandelpaden, vele berghutten waar je terecht kunt voor lokale specialiteiten en adembenemende uitzichtpunten. Vanuit het dorp brengt de Gütsch-Express je naar 2367 meter hoogte. Een wandeling die je zeker niet mag overslaan is die naar de Schöllenenschlucht en de Teufelsbrücke. De eerste versie van deze brug werd al in 1303 gebouwd en is een belangrijk deel van de geschiedenis van de regio. De Schöllenen Rundweg, waarbij je over oude paden en trappen langs de kloof loopt, is 4,6 kilometer lang en alleen in de zomer begaanbaar.

Ontdek de omgeving per trein

Het treinstation in Andermatt is al vele jaren een belangrijke plek. Tegenwoordig is het onder andere een stop van de wereldberoemde Glacier Express, die in acht uur van St. Moritz naar Zermatt rijdt. De panoramaramen bieden een fenomenaal uitzicht over het spectaculaire landschap en de luxe service maakt dit een van de meest exclusieve toeristische hoogtepunten van het land. Vanuit Andermatt kun je ook een gedeelte van de route meerijden. Een andere prachtige route is die met de Dampfbahn Furka-Bergstrecke. Deze museumstoomtrein rijdt hoog in de bergen over bergpassen, door dalen en langs adembenemende gletsjers. De rit duurt twee uur en loopt van Realp naar Oberwald. Ook tijdens deze rit word je getrakteerd op de meest fantastische uitzichten.

Tips:

  • Wil je graag een lange-afstandstocht lopen? Denk dan eens aan de Vier-Quellen-Weg. Deze 85 km lange route bestaat uit vijf etappes en voeren langs de oorsprong van de Rijn, de Reuss, de Ticino en de Rhône.
  • Avontuurlijk aangelegd? Dan is de Diavolo-klettersteig een aanrader. Denk aan 700 meter staalkabel, 265 ijzeren pinnen en haken, twee ladders en duizelingwekkende hoogtes. Deze via ferrata is middelzwaar en ook geschikt voor beginners.

Weer in Andermatt

Vandaag

Bewolkt en gestage regenval

Bewolkt en gestage regenval
7 / 11

Vorstgrens

2198 meter

Regen

38 mm

Morgen

Stevige buien met een enkele keer onweer

Stevige buien met een enkele keer onweer
4 / 9

Vorstgrens

1747 meter

Regen

5 mm
Andermatt
Andermatt
Toeristeninformatie voor Andermatt
Name Andermatt-Urserntal Tourismus GmbH
E-mail info@andermatt.swiss
Telefoon 8887100
Algemene informatie
Aantal inwoners 1524
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 861 km
Hoogte dorp 1440
Aantal toeristenbedden 1028
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten 1
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 36
Bars & cafés 11
Bioscoop
Concertzaal
Discotheken 3
Casino
Theater
Ballonvaart