Wandelen Dolomieten: rondwandeling Lagazuoi (2000 - 2670 meter)

Forcella Travenanzes op 2503 meter

28 januari 2021

door Miranda in Wandelen

De Lagazuoi (2835 meter) is een zeer bekende en karakteristieke berg in de Dolomieten tussen Badia en Cortina d’Ampezzo. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Lagazuoi de frontlinie tussen Oostenrijk en Italië en werd er op deze berg flink gevochten. Restanten hiervan zie je vandaag de dag nog terug. Maar niet alleen de geschiedenis maakt deze wandeling erg interessant, ook de natuur is overweldigend. Het is geen wandeling voor beginners, want hij is niet alleen erg lang, maar op een gedeelte van de route ook behoorlijk technisch. Het is wat mij betreft – net als de tocht bij de Drei Zinnen - een van de mooiste wandelingen in de Italiaanse Dolomieten. Een echte aanrader!

Wandelen Dolomieten: rondwandeling Lagazuoi

Duur 6,5 uur
Hoogtemeters Ongeveer 1000 meter klimmen en 1000 meter dalen
Afstand 19,8 km
Ondergrond Grind, zand, stenen en rotsen
Niveau zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Route rondwandeling Lagazuoi

  • Vanaf de Valparolapas volg je pad 424 naar de Falzaregopas.
  • Loop onder de gondellift door en neem pad 402 richting Lagazuoi.
  • Blijf de 402 volgen tot aan de Forcella Travenanzes (2503 meter). De top van de Lagazuoi ligt dan links van je.
  • Volg na de Forcella Travenanzes het pad 20B richting Bivacco Chiesa.
  • Vanaf hier volgt een technisch steile afdaling onder de rotsen door richting de Scotoni Hütte.
  • Volg de borden Scotoni Hütte en neem tussendoor even de afslag naar de Lagazuoi See voor een foto.
  • Volg vanaf de Scotoni Hütte het pad 18B terug naar de Valparolapas.
Forcella Travenanzes
Forcella Travenanzes op 2503 meter

Startpunt rondwandeling Lagazuoi

Wij hebben onze auto geparkeerd op de ruime parkeerplaats bij de Valparolapas, maar je kunt de wandeling ook starten bij de Falzaregopas. Vanaf de Valparolapas loopt het wandelpad aan de rechterkant van de weg kronkelend richting de Falzaregopas. Beide passen zijn ook per bus bereikbaar.

In de sporen van de Eerste Wereldoorlog

Wanneer je deze route loopt, zal je regelmatig verbaasd staan van het feit dat men hier jarenlang heeft gevochten in de zomer en in de winter. De natuur is ruig en het vechten en overleven in dit berglandschap zal erg zwaar zijn geweest. Op diverse plekken langs de route zie je overblijfselen (bunkers) uit die tijd.

Bunker Eerste Wereldoordlog
Je wandelt langs meerdere bunkers uit de Eerste Wereldoorlog

Enkele pittige stukken

Het grootste gedeelte van de wandeling is voor de wandelaar met een gemiddelde conditie en ervaring goed te doen. Het steeds stijgen en dalen kan wel vermoeiend zijn, evenals de totale afstand van de wandeling. Het technisch meest uitdagende stuk komt na de Bivacco Chiesa. Wandelstokken zijn hier zeker aan te raden. De afstappen zijn hoog en de ondergrond - veel los zand en stenen - maken dat je echt op moet passen niet onderuit te glijden. Ook is het hier en daar erg smal. ‘Trettsicherheit’ zoals men zo mooi zegt in het Duits, evenals balans en geen hoogtevrees, zijn op dit stuk zeker van belang. Daarnaast zijn er nog een aantal steile afdalingen, maar deze zijn minder moeilijk. Het overgrote deel van de wandeling is gemiddeld qua technisch niveau.

afdalen Dolomieten
Een pittig stukje afdalen waar je moet oppassen om niet uit te glijden

Onbetaalbare uitzichten op de Dolomieten

Wat deze wandeling onvergetelijk maakt, zijn de prachtige uitzichten op de Dolomieten. Doordat je letterlijk rond de Lagazuoi loopt, verandert het uitzicht steeds. Dit maakt de wandeling erg afwisselend. Vertrek dus ’s ochtends op tijd, zodat je tussendoor tijd hebt voor een aantal (foto)pauzes om even van de omgeving te genieten.

Grillspecialiteiten bij de Scotoni Hütte

De enige plek om te lunchen onderweg is de Scotoni Hütte. Deze ligt ongeveer op 5 uur lopen vanaf de Valparolapas. Wil je eerder lunchen vertrek dan vanaf de Falzaregopas. Wij vonden het wel prettig om na de lunch nog ‘maar’ 1,5 uur te lopen. De Scotoni Hütte is een prachtige hut op een even zo mooie locatie. Hier kun je echt uren zitten! Aanraders zijn de grillspecialiteiten van de hut. Niet alleen vlees, maar ook de bergkaas, komt van de grill en is zalig.

Scotoni Hütte
De Scotoni Hütte ligt op een prachtige plek

Wanneer je de technische moeilijkste stukken liever klimt dan daalt, raad ik je aan de wandeling in de andere richting te lopen. Dus met de klok mee rondom Lagazuoi.

wandelen Dolomieten
Het overgrote deel van de wandeling is technisch niet moeilijk
wandelen lagazuoi
Wandelen met dit uitzicht...
klauteren tijdens het wandelen
Op sommige stukken is het flink klauteren
Lagazuoi See
Neem even de afslag naar de Lagazuoi See
Lastige afdaling
Sommige stukken zijn behoorlijk uitdagend
vasthouden
Af en toe moet je je even vasthouden
wandelen Lagazuoi
Het is vooral genieten van prachtige uitzichten tijdens deze wandeling

Zomervakantie tips