10 interessante weetjes over St. Anton am Arlberg

Dorpscentrum St. Anton am Arlberg

17 december 2020

door Thijs in Bestemmingen

St. Anton am Arlberg is een vermaarde vakantiebestemming, zowel in de zomer als de winter. De zomermaanden staan hier in het teken van bergsporten, familie-avonturen en ontspanning in de Tiroler bergwereld. De populariteit en mogelijkheden van St. Anton zijn bij een breed publiek bekend. Deze 10 interessante weetjes over het dorp zijn dat allerminst. Wist je dat…

#1. …de route naar Santiago de Compostella hier het hoogste punt bereikt

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella kent vele vertakkingen in Europa. Er loopt ook een route langs St. Anton am Arlberg. Voordat de route noordwest Spanje bereikt, is de Maiensee boven St. Christoph het hoogste punt van de tocht.

Meer St. Anton

#2. …St. Anton volledig zelfvoorzienend is betreft stroom

De Kartell energiecentrale en het gelijknamige stuwmeer zijn voor de helft verantwoordelijk voor de stroomvoorziening van St. Anton. Het meer bevat ongeveer acht miljoen kubieke meter water en genereert ongeveer 33 miljoen kilowattuur elektriciteit per jaar. Energiecentrale Rosanna beschikt over dezelfde capaciteit, waardoor het dorp sinds 2006 zelfvoorzienend is op het gebied van stroom.

#3. …Dat je hier vrijwel geen last hebt van muggen

Vanwege de hoge ligging (1303 meter) komen er in St. Anton am Arlberg vrijwel geen muggen voor. Ook de klimatologische omstandigheden zorgen dat dit bloeddorstige dier geen kans krijgt. Je nachtrust wordt hier dus niet verpest door gezoem en geprik.

#4. …Er een ‘Guiness World Record’ bloemenzee groeit in St. Anton

Het is ooit begonnen met het planten van 1600 Edelweiss bloemen. Inmiddels zijn het er meer dan 100.000 die zich boven de Sennhütte gevormd hebben tot één gigantische bloem. In 2017 werd dit door Guinness World Record onderscheiden als ’s werelds nummer één in termen van bloemenaantallen.

#5. …Amateursporters hier kunnen leven en trainen als profs

Niet alleen de faciliteiten zijn uitstekend, maar ook de omstandigheden. Door de hoge ligging is het zuurstofgehalte hier lager, wat trainen voor duursporten hier extra aantrekkelijk maakt. Eenmaal terug op zeeniveau profiteer je van meer rode bloedlichaampjes in je bloed en dus een beter transport van zuurstof.

Mountainbiken St. Anton

#6. …Een belangrijk mijnbouwgebied was

Sinds 2019 heb je de mogelijkheid om via een wandelpad van 750 meter met twee tunnels en 3 hutten kennis te maken met het mijnbouwverleden van de regio. In het mijngebied van Gand in St. Jakob leer van alles over de erstmijngeschiedenis van het dorp en de regio.

#7. …Golfers rekening moeten houden met 100 m hoogteverschil

De bergachtige omgeving rond St. Anton biedt golfers een extra uitdaging. De 9-holes golfbaan kent 100 meter hoogteverschil, waardoor golfen hier om extra kwaliteiten en vasthoudendheid vraagt.

#8. …Er tal van bijzondere kruiden en planten bij de Sennhütte groeien

De Sennhütte is het startpunt van tal van bijzondere wandelingen. Wandel over de WunderWanderWeg of over de Alpenblumen- und KräuterWeg. Je zal merken dat het niet alleen voor kinderen leerzaam is, maar ook voor volwassenen. De tuinen van Tanja Senn zijn al diverse malen onderscheiden.

#9. …Er van frituurvet biodiesel wordt gemaakt

In St. Anton am Arlberg wordt afval strikt gescheiden. Zelfs gebruikt frituurvet wordt opgevangen, om er vervolgens biobrandstof voor voertuigen van te produceren. Alle bergrestaurants in St. Anton zijn trotse dragers van het Oostenrijkse milieukeurmerk.

E-mountainbike Putzen Alpe St. Anton

#10. …Gastvrijheid al bij het treinstation van St. Anton begint

Wie met de trein naar St. Anton reist, stapt vrijwel middenin het dorp uit. Op het treinstation vind je bij de stations balie ook een kantoor waar al je vragen over de regio beantwoord kunnen worden. Ook is dit de plek waar je opgehaald kan worden voor verder vervoer naar je accommodatie. 

Zomervakantie tips