Skip to navigation Skip to main content

Vignet Oostenrijk 2024

Sticker Vignet Oostenrijk 2024

Het vignet Oostenrijk 2024 is verplicht voor alle motorvoertuigen (tot 3500 kilo) die op de Oostenrijkse snelwegen rijden. Niet alleen als je op vakantie gaat naar het land, maar ook wanneer je via Oostenrijk naar bijvoorbeeld Italië rijdt. Uitzonderingen zijn de zogeheten ‘Sondermautstrecken’. Op deze wegen is geen vignet nodig en moet apart tol betaald worden. Je kunt het vignet voor vertrek aanschaffen, maar ook onderweg of digitaal. In dit weblog lees je alles wat je moet weten over het vignet Oostenrijk 2024.

Waarom heb je een vignet nodig in Oostenrijk?

Op de Oostenrijkse snelwegen geldt sinds 1997 een tolplicht. Je hoeft gelukkig niet om de zoveel kilometer te stoppen bij een tolpoortje. Je betaalt tol door het aanschaffen van het vignet Oostenrijk 2024. De tolplicht geldt voor alle motorvoertuigen die niet zwaarder dan 3500 kilo wegen. Zwaardere voertuigen, zoals campers en vrachtwagens, betalen tol via de speciale ‘GO-box’ die zij vooraf kunnen aanvragen op de website van ASFiNAG, de beheerder van de Oostenrijkse wegen. Het vignet Oostenrijk 2024 is verkrijgbaar bij de ANWB en Vignetbestellen.nl.

Vrijstellingen van het Vignet in Oostenrijk 2024

Sinds december 2019 zijn er een aantal plaatsen in Oostenrijk waar geen vignet (meer) nodig is. Dus rijd je via onderstaande wegen, dan is hier nu geen vignet meer nodig. Bekijk ook voor de zekerheid deze kaart van de ASFINAG met de vignetplichtwegen.

 • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
 • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
 • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbranz – Hohenems)
 • Linzer Autobahn A26
Vignet Oostenrijk plakken op Ford Mustang MACH-E

Digitaal vignet Oostenrijk 2024

Het vignet Oostenrijk 2024 is ook digitaal verkrijgbaar. Geen sticker op je voorruit, maar een digitaal vignet dat gekoppeld is aan het kenteken van je auto. De prijs is hetzelfde als het fysieke vignet. Het digitale vignet 2024 kun je online bestellen via ASFiNAG of VignetBestellen.

Belangrijke informatie over het digitale vignet Oostenrijk

Als je ervoor kiest om het digitale vignet online aan te schaffen, dan geldt het recht van 14 dagen bedenktijd. Daarom is het digitale vignet pas na 18 dagen geldig. Zorg er dus voor dat je op tijd bent met de aanschaf ervan. Deze wachttijd geldt sinds 2024 niet meer voor een vignet van 10 dagen of 1 dag. Ook is het sinds enige jaren mogelijk om het digitale vignet bij een aantal tolstations en verkoopkantoren van ASFiNAG aan te schaffen en bij automaten van een aantal tankstations (vlakbij de grens). Kies je voor één van deze opties, dan vervalt de termijn van 18 dagen en is het vignet Oostenrijk 2024 direct geldig.

Digitaal vignet Oostenrijk 2024

Wat kost het vignet Oostenrijk 2024?

Het vignet Oostenrijk zal vanaf 2024 ook voor 1 dag verkrijgbaar zijn (alleen digitaal). Ideaal voor mensen die op doorreis zijn of de auto gedurende de vakantie niet gebruiken. Ga je 10 dagen of korter op autovakantie, dan is het voordeliger om voor een vignet van 10 dagen te kiezen in plaats van twee keer een dagvignet Oostenrijk. Daarnaast is het vignet Oostenrijk 2024 nog altijd verkrijgbaar voor 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Het jaarvignet is geldig tot 31 januari 2025. Kies je voor een sticker vignet, dan kun je dat vooraf in Nederland aanschaffen, maar ook onderweg bij een aantal tankstations vlakbij de grens. Hieronder vind je de prijzen van website ASFiNAG.

Prijzen auto

 • 1 dag: € 8,60
 • 10 dagen: € 11,50
 • 2 maanden: € 28,90
 • 1 jaar: € 96,40

Prijzen motor

 • 1 dag: € 3,40
 • 10 dagen: € 4,60
 • 2 maanden: € 11,50
 • 1 jaar: € 38,50
Vignet Oostenrijk Bord Snelweg
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.