Skip to navigation Skip to main content

Digitaal vignet Oostenrijk: meestgestelde vragen & antwoorden

Vignet Bord Tankstation Oostenrijk

Met een digitaal vignet Oostenrijk hoef je geen sticker op je voorruit te plakken. Het digitale vignet Oostenrijk is kenteken gebonden en eenvoudig aangeschaft. Zo houd je je voorruit leeg, zonder dat je daarbij extra kosten maakt. Omdat het digitale vignet Oostenrijk steeds populairder wordt bij bergliefhebbers, is het hoog tijd voor antwoorden op de meest gestelde vragen over het digitaal vignet Oostenrijk. 

Digitaal vignet Oostenrijk

Alle motorvoertuigen die van de Oostenrijkse snelwegen gebruik willen maken, moeten tol betalen. Die tol betaal je met het vignet Oostenrijk. Dit geldt voor motorvoertuigen tot 3500 kilo. Zwaardere voertuigen, zoals campers en vrachtwagens, doen dit met een GO-box. Wil jij in 2023 op vakantie naar Oostenrijk met de auto of motor? Dan heb je, in de meeste gevallen, het vignet Oostenrijk 2023 nodig. Dit vignet is te koop in sticker én digitale vorm. Daarnaast zijn er een aantal 'Sondermautstrecken'. Op deze wegen betaal je de tol apart bij een tolpoortje. Hieronder alle vragen en antwoorden over het digitale vignet Oostenrijk. 

Digitaal Vignet Oostenrijk

Vragen & antwoorden digitaal vignet Oostenrijk

We kunnen ons voorstellen dat er best wel wat vragen zijn over het digitaal vignet Oostenrijk. We hebben de meest gestelde vragen met het bijbehorende antwoord voor je op een rijtje gezet.

1. Hoe lang is het digitaal vignet Oostenrijk geldig?

Het digitaal vignet Oostenrijk is te koop voor 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Wanneer je kiest voor een vignet van 10 dagen, is deze geldig tot en met de 10e dag. Bij twee maanden geldt dit voor een periode van 2 maanden, dus bijvoorbeeld van 17 april tot 17 juni. Je geeft bij aanschaf altijd aan voor welke periode je het vignet nodig hebt. Kies je voor een jaarvignet, dan is deze geldig van 1 december 2022 tot 31 januari 2023.

2. Het recht van bedenktijd, hoe zit dat?

Wanneer je het digitaal vignet Oostenrijk online aanschaft, geldt er het recht van 14 dagen bedenktijd. Je kunt de aankoop in die periode nog annuleren of wijzigen en daarom is het digitaal vignet pas na 18 dagen geldig. Je kunt hier niet van afzien. Het recht van bedenktijd geldt niet als je het digitaal vignet Oostenrijk bij een verkoopkantoor of automaat langs de weg koopt (dus niet online).

Vignet Oostenrijk Bord Snelweg

3. Wat kost het digitaal vignet Oostenrijk?

Het digitaal vignet Oostenrijk is te koop voor alle motorvoertuigen tot 3500 kg. Qua prijs maakt het niet uit of je voor de sticker of digitale variant kiest. Die is gelijk.

 

Prijzen vignet Oostenrijk auto
10 dagen 2 maanden 1 jaar
€ 9,90 € 29,- € 96,40
Prijzen vignet Oostenrijk motor
10 dagen 2 maanden 1 jaar
€ 5,80 € 14,50 € 38,20

4. Krijg je een boete als je zonder een vignet in Oostenrijk rijdt?

Je krijgt een boete als je zonder vignet rijdt op plaatsen waar de tolplicht geldt. De boete bedraagt € 120,-. Kies je voor de vignet sticker, dan is het belangrijk dat je deze op de juiste plaats plakt. 

5. Welke gegevens hebben ze nodig bij de aankoop?

Wanneer je een digitaal vignet Oostenrijk aanschaft via ASFINAG, verschaf je de volgende gegevens: het kentekennummer van het voertuig, het land van registratie, je e-mailadres en de gewenste betaalmethode. Je ontvangt de factuur via het door jou opgegeven e-mailadres.

6. Voor wie is het digitaal vignet Oostenrijk geschikt?

Het digitaal vignet Oostenrijk is geschikt voor alle motorvoertuigen tot 3500 kilo. Alle zwaardere voertuigen moeten een GO-Box aanschaffen.

7. Waar is het digitale vignet te koop?

Het digitaal vignet Oostenrijk is online te koop via ASFINAG.at of via Vignetbestellen.nl. Ook kun je de ASFINAG app downloaden. Het digitale vignet Oostenrijk is ook te koop via een aantal fysieke verkooppunten. Bijvoorbeeld bij verkoopkantoren van de ÖAMTC, bij ASFINAG tolstations en bij een aantal tabakswinkels en tankstations. Ook zijn er een aantal automaten langs de weg (bij een Rastplatz) waarbij je dit kunt regelen. Wanneer je kiest voor de laatste optie, kun je alleen contactloos betalen. Omdat je het digitale vignet via een verkooppunt aanschaft (dus niet online), vervalt het recht van 14 dagen bedenktijd en is deze direct geldig.

Bord vignet kopen Oostenrijk langs snelweg

8. Heb ik een extra vignet nodig voor een caravan of aanhanger?

Je hebt geen extra vignet nodig als je rijdt met een auto met caravan/aanhanger/vouwwagen/karretje. Ook motoren met zijspan hebben geen extra vignet nodig. Mits je onder de 3500 kilo blijft, anders heb je de speciale GO-Box nodig.

9. Hoe zit het met vignetvrijstellingen in Oostenrijk?

Op bepaalde snelwegtrajecten is een vignetvrijstelling van kracht. Deze trajecten zijn vrij van tol. Dit betekent dat een aantal bestemmingen zonder vignet bereikbaar is. Bekijk ook voor de zekerheid deze kaart van de ASFINAG met de vignetplichtwegen. Het gaat om de volgende  snelwegtrajecten en tot de genoemde afslagen:

  • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbranz – Hohenems)
  • Linzer Autobahn A26
Vignet Oostenrijk 2023
© Spalder Media Group

10. Kun je het digitale vignet wisselen voor een sticker?

Het is niet mogelijk om te wisselen van digitaal naar sticker of andersom, nadat je het vignet Oostenrijk hebt aangeschaft. Je kunt dit pas doen wanneer je een nieuw vignet koopt. Wel is er één uitzondering: als je een sticker vignet hebt en de autoruit breekt, kun je dit gratis laten omwisselen naar een digitaal vignet Oostenrijk. Mits je in het bezit bent van het aankoopbewijs en de achterkant van de sticker.

11. Heb je een vignet nodig voor een huurauto?

Zoals hierboven al benoemd, moeten alle motorvoertuigen in het bezit zijn van een vignet als ze gebruik willen maken van de Oostenrijkse snelwegen. Huurauto's zijn daarop geen uitzondering. Check wel even vooraf bij het verhuurbedrijf of je een vignet aan moet schaffen. Vaak zijn deze al voorzien (controleer hier). Is dit niet het geval? Kies dan voor de sticker, in verband met het recht op bedenktijd en de geldigheid van het digitaal vignet.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.