Skip to navigation Skip to main content

Beste route naar Oostenrijk: snelwegen, tips & knelpunten

Ford Focus
© Spalder Media Group

Wat is de beste en snelste route naar Oostenrijk? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van waar je in Oostenrijk moet zijn en van waar je in Nederland vertrekt. Ook factoren als drukte en wegwerkzaamheden spelen mee. Er zijn diverse snelwegen die richting het zuiden van Duitsland en Oostenrijk leiden. In dit artikel alles over de beste route naar Oostenrijk en zaken waar je rekening mee moet houden.

Route van Duitsland naar Oostenrijk

Zowel in de zomer als in de winter kan het erg druk worden op de snelwegen van Duitsland naar Oostenrijk. Zaterdag is de drukste dag, aangezien dit voor veel accommodaties de wisseldag is. Kun je op een andere dag richting Oostenrijk rijden, dan kan dit veel tijdswinst opleveren. De populairste routes van Duitsland naar Oostenrijk zijn:

  • Rechtsrheinisch: Arnhem, Köln (A3), Frankfurt(A3), Wurzburg(A3), München(A8) (of Ulm, A7).
  • Linksrheinisch: Venlo, Koblenz(A61), Karlsruhe(A5), Stuttgart(A8), Ulm(A8), München(A8) (of Memmingen Kempten, A7). Je kunt Stuttgart ook vermeiden via de A6 naar Heilbronn en Feuchtwangen om vervolgens de A7 naar Ulm te nemen.

Linksrheinisch: op de A61 door Duitsland

De A61 loopt van Venlo tot aan Hochkenheim en is grotendeels tweebaans. Op veel stukken geldt geen maximumsnelheid, op enkele stukken is dat 130 km/u. Over het algemeen is het wegdek goed en bij de Hunsrück kent de weg het nodige hoogteverschil. Bij Hockenheim (Kreuz Walldorf) buig je af richting Neurenberg (A6) of Karlsruhe (A5).

 

Tip: 15 do's en dont's op de Duitse Autobahn

Verkeer op de Autobahn in Duitsland
© Spalder Media Group

Rechtsrheinisch: een van de belangrijkste snelwegen van Duitsland

Bij Arnhem rijd je de A3 op en deze zal je volgen tot Frankfurt of Wurzburg. Hier sla je af om over andere snelwegen richting Oostenrijk te rijden. De weg is breed (grotendeels driebaans) en goed onderhouden. Je rijdt langs grote steden, maar over het algemeen wordt er goed doorgereden. De A3 gaat minder hoog dan de A61, maar is wel heuvelachtiger.

 

Tip: Dit moet je verplicht meenemen in de auto in Duitsland

Knelpunten op de route naar Oostenrijk

  • A3 / A9 / A8 Frankfurt – Neurenberg – München – Salzburg / Innsbruck (richting Tirol en SalzburgerLand)
  • A5 Karlsruhe – Basel (richting Vorarlberg)
  • A6 Heilbronn – Mannheim (wegwerkzaamheden)
  • A7 tussen Kempten en Füssen (richting Tirol)

Kijk voor actuele wegwerkzaamheden (Baustellen) op Verkehrsinfo.de.

Wegwerkzaamheden op de Duitse Autobahn
© Spalder Media Group

Waar moet je in Oostenrijk zijn?

Om van Duitsland Oostenrijk binnen te komen, ben je afhankelijk van een beperkt aantal grensovergangen. Hoe zuidelijker je in Duitsland komt, hoe minder keuze je hebt aan routes. Afhankelijk van waar je in Oostenrijk moet zijn buig, je vroeg of laat af naar het zuiden of zuidoosten.

 

Beste route naar Vorarlberg
Wie in het westen van Oostenrijk, in Vorarlberg, op vakantie gaat zal in de meeste gevallen kiezen voor de grensovergang bij Lindau (Pfändertunnel). Bij Ulm houd je snelweg A7 richting Memmingen aan om daar af te buigen op de A96 richting Lindau. Eenmaal in Oostenrijk rijd je op snelweg A14 met diverse afslagen richting de vakantiedalen. Het Kleinwalsertal is een uitzondering, in dit doodlopende dal kom je alleen via Oberstdorf.

 

Beste route naar Tirol
Ga je in Tirol op zomervakantie, dan heb je meer keuze qua routes. Voor veel gebieden ligt de route naar München over de A8 voor de hand. Vervolgens zak je af richting de grens naar Oostenrijk bij Kufstein. Bij Wörgl kun je rechts afslaan richting Innsbruck of linksaf richting de Wilder Kaiser en Kitzbüheler Alpen. Ligt je vakantiebestemming meer in het westen van Tirol, dan behoort ook een reis via de Fernpass tot de mogelijkheden. Na Ulm houd je Memmingen en Kempten aan om bij Füssen de grens met Oostenrijk over te gaan. Met name later op de dag kan het enorm druk zijn op de Fernpass.

 

Beste route naar Salzburgerland/Karinthië
Bevindt je vakantiebestemming zich in het Salzburgerland of in Karinthië, dan rijd je ook eerst naar München. Je houdt de A8 aan om bij Salzburg de grens met Oostenrijk over te gaan. Voor Karinthië blijf je op de A10 rijden die helemaal tot Villach loopt.

Verkeersbord grensovergang Oostenrijk
© Spalder Media Group
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.