Skip to navigation Skip to main content
Salzburg
© SalzburgerLand Tourismus
Oostenrijk

Vakantie Salzburg

  • Een stad vol verhalen
  • De stad van Mozart en The Sound of Music
  • Talloze historische bezienswaardigheden
  • Sfeervolle straatjes met leuke winkels en restaurants

De stad Salzburg bevindt zich in de gelijknamige deelstaat en telt zo’n 150.000 inwoners. Daarmee is het de vierde grootste stad van Oostenrijk, met niet alleen veel bezienswaardigheden, maar ook een rijke geschiedenis. De historische binnenstad schetst een prachtig beeld van dit lange verleden.

Op verschillende plekken kun je meer ontdekken over de geboortestad van Mozart en de stad van The Sound of Music. Bovendien telt Salzburg tal van mooie winkels en boetiekjes, gezellige restaurants en is er voor de actieve toerist ook veel te beleven tijdens een zomervakantie.

Accommodaties bij reispartners in Salzburg

Fotogalerij van Salzburg

Salzburg
© SalzburgerLand Tourismus
Salzburg 1
© Spalder Media Group
Salzburg 2
© Spalder Media Group
Salzburg 3
© Spalder Media Group

Geboortestad van Mozart

Hoewel de geschiedenis van Salzburg tot honderden jaren teruggaat, is de geboorte van Mozart en zijn carrière als een van de beroemdste én meest bijzondere componisten ooit toch wel hetgeen dat de stad zo uniek maakt. Op diverse plekken kun je meer over hem ontdekken en zijn connectie met de Oostenrijkse stad. Interessante bezienswaardigheden om te bezoeken zijn het geboortehuis van de componist of het huis waar hij later gewoond heeft. Ook de lekkernij van chocolade, de Mozartkugeln, zijn uiteraard naar hem vernoemd.

Winkel Mozartkugeln in Salzburg

Bezienswaardigheden in Salzburg

De stad is vrij compact en daarom is het historische centrum gemakkelijk te bezoeken. Mooie bezienswaardigheden zijn de Dom van Salzburg, welke uit de 17e eeuw dateert, en de Stift Sankt Peter, een van de oudste kloosters van Oostenrijk. Het centrum van de stad noemt zich de Oude Markt, dat al sinds de 13e eeuw het middelpunt van de stad vormt. Mooi is om over het plein te wandelen en de middeleeuwse panden eromheen te bewonderen.

The Sound of Music

Niet alleen is Salzburg bekend van Mozart, maar ook het iconische verhaal van The Sound of Music vindt zijn oorsprong in deze stad. Je kunt het woonhuis van de muziekfamilie Von Trapp bewonderen of zelfs een bustour maken die volledig in het teken staat van de Oscarwinnende film. In ongeveer vier uur tijd rijd je langs de meest bijzondere opnamelocaties van de film. Daarbij breng je onder andere een bezoekje aan de Mirabellgarten, de tuin waar het bekende liedje Do Re Mi gezongen werd.

Wandelen door Salzburg

Wandelen en een stadsbezoek gaan hand in hand met elkaar, en ook in Salzburg is dat het geval. Je kunt een mooie wandeling door de stad maken waarbij een bezoek aan de vesting Hohensalzburg niet mag ontbreken aan je tocht. Het is een klim naar boven, maar eenmaal bij de vesting geniet je van een schitterend uitzicht over de stad. De burcht zelf is ook een echte blikvanger, want met de enorme omvang is het een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa. Overigens gaat er ook een treintje naar deze plek voor wie het bouwwerk graag wil bezoeken, maar de tocht naar boven te pittig is.

Struin door de straatjes

Salzburg telt dan wel veel historische plekken, ook kent de stad een bruisend centrum met moderne winkels, restaurants en bars. De binnenstad is vol met gezellige straatjes waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Hier vind je tal van moderne, chique of schattige winkels en boetiekjes. Ook voor de lekkere trek zit je hier overigens goed. De keuze aan sfeervolle restaurants waar je kunt neerstrijken voor een lunch of diner is groot. Tip: bezoek de Judengasse. Hier is een verscheidenheid aan winkeltjes te vinden en de straat loopt over in het joodse gedeelte van de stad, die op zijn beurt weer veel verhalen vertelt.

Winkelstraten in Salzburg

Vliegen op Salzburg

Je kunt uiteraard reizen met de auto, trein of bus, maar je kunt ook vanuit Amsterdam rechtstreeks vliegen op Salzburg. Onder andere bij Transavia kun je voor een goede prijs naar de bestemming reizen met het vliegtuig. Transavia vliegt zowel 's zomers als 's winters vanuit Nederland naar Salzburg en terug. In de winter gaan de vluchten vaker, omdat de deelstaat zeer populair is onder wintersporters.

Tips voor je zomervakantie in Salzburg

- Beschik je over de SalzburgerLand Card, dan is de 24-uurspas Salzburg-Card hierbij inbegrepen. Met deze kaart kun je een dag lang alle attracties in de stad geheel gratis bezoeken. Ook is het openbaar vervoer dan vrij toegankelijk.
- Ben je een liefhebber van kunst, architectuur en geschiedenis? Vergeet dan niet om het Domquartier te bezoeken. Je kijkt gegarandeerd je ogen uit als je hier doorheen wandelt met het brede scala aan kunstobjecten en interessante bouwwerken.
- Hoewel er keuze zat is aan leuke koffietentjes en lunchrooms, is een stop bij Tomaselli toch echt een aanrader. Het prachtige koffiehuis serveert de lekkerste taarten en koffie. En niemand minder dan Mozart zelf ging je hier al voor!
- Bekijk van tevoren welke festivals er plaatsvinden tijdens je vakantie. Jaarlijks vinden er in Salzburg verschillende muziekfestivals en optredens plaats waarbij de stad zich vult met gezelligheid en sfeer. Bijvoorbeeld tijdens het Sommerszene Festival, waarbij muziek, dans en theater bijeenkomt.

Bezienswaardigheden in Salzburg

Toeristeninformatie voor Salzburg
Name Tourist Information Mozartplatz
E-mail tourist@salzburg.info
Telefoon +43662 889870
Algemene informatie
Aantal inwoners 150000
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 938 km
Hoogte dorp 424
Aantal toeristenbedden
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden 3
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 597
Bars & cafés 100
Bioscoop 3
Concertzaal
Discotheken 46
Casino
Theater
Ballonvaart