Skip to navigation Skip to main content

Tol Frankrijk: 10 vragen & antwoorden

Tol Frankrijk

Wie naar Frankrijk op vakantie gaat of door het land rijdt, ontkomt er niet aan: tol betalen. Zowel de files die ontstaan bij de poortjes als de hoge kosten zijn een ergernis van veel vakantiegangers. En dan zijn er altijd nog die onduidelijkheden over tol in Frankrijk. Door welk poortje moet ik rijden? Hoe kan ik betalen? Hoeveel moet ik betalen? Om hier een einde aan te maken, hebben wij de 10 meest gestelde vragen over tol betalen in Frankrijk voor je op een rijtje gezet.

1. Waar in Frankrijk moet ik tol betalen?

Op de meeste autosnelwegen in Frankrijk moet tol worden betaald. Blauwe borden met het woord ‘Péage’ geven aan dat het een tolweg is. Ook voor bepaalde bruggen en tunnels dient tol te worden betaald. Aan het begin van het traject trek je een kaartje uit de automaat en zodra je de snelweg verlaat, betaal je het tarief dat op deze afstand van toepassing is.

2. Welke tariefklassen worden er gehanteerd?

Er zijn vijf verschillende tariefklassen voor het betalen van tol in Frankrijk. Een normale personenauto valt in klasse 1, een auto met caravan in 2, campers in 3, vrachtwagens in 4 en motoren in 5. Het voertuig wordt automatisch opgemeten, waarna het tarief wordt bepaald. Een dakkoffer, imperiaal of andere accessoires op het dak worden niet meegerekend.

Tol Tunnel Frankrijk

3. Hoeveel tol moet ik in Frankrijk betalen?

Hoeveel tol je in Frankrijk moet betalen, is afhankelijk van het traject en het vervoersmiddel waar je deze afstand mee aflegt. Wie met een personenauto de volledige ‘Route du Soleil’ (Parijs-Marseille) aflegt, betaalt ongeveer € 80,-.

4. Hoe kan ik de tol in Frankrijk betalen?

De tol op de Franse snelwegen kan zowel contant als met een creditcard worden afgerekend. Na het invoeren van het kaartje krijg je het bedrag te zien dat je dient af te rekenen. Ook is er een elektronische tolbadge, waarmee de tol van je rekening wordt afgeschreven.

5. Hoe werkt de tolbadge waarmee je elektronisch betaalt?

De tolbadge is een apparaatje dat je achter de achteruitkijkspiegel bevestigt en automatisch de tolpoorten opent. Wanneer je met maximaal 30 km/u aan komt rijden, gaat het poortje open en kun je direct weer doorrijden. De tolbadge is gekoppeld aan je bankrekening en aan het eind van de maand worden de gemaakte kosten afgeschreven.

6. Waar kan je de elektronische tolbadge kopen?

De elektronische tolbadge voor het openen van de tolpoorten in Frankrijk is verkrijgbaar via de ANWB. Voor het aanvragen van een tolbadge dien je een legitimatiebewijs, kentekennummer, bankpas, ANWB-lidmaatschapspas en e-mailadres te hebben. Vervolgens sluit je een contract af en krijg je de badge thuisgestuurd. De gebruikskosten zijn € 3,- per maand in de maanden dat je het apparaatje gebruikt. Daarnaast betaal je het gewone toltarief van het traject.

7. Welke tolpoort in Frankrijk moet je hebben?

Veel automobilisten raken in de war van al die verschillende tolpoorten en logo’s. Een groene pijl is toegankelijk zonder abonnement en hier heb je de mogelijkheid om contant te betalen. Een poortje met oranje ‘t’ staat voor ‘Télépéage’ en is alleen toegankelijk voor voertuigen met een elektronische tolbadge. Het logo met ‘cb’ staat voor ‘Carte Bancaire’, hier kun je uitsluitend met creditcard betalen.

8. Wat zijn de drukste tolwegen in Frankrijk?

Op ‘zwarte zaterdag’ kun je bepaalde tolwegen in Frankrijk maar beter vermijden. De voorspellingen geven aan dat in 2023 de zwarte zaterdagen op 5, 12, 19 en 26 augustus vallen. Routes die je beter niet kunt kiezen zijn de wegen rond Parijs (richting A6/Lyon), Route du Soleil (A6/A7) en Parijs-Bordeaux (A10).

Tolpoort Frankrijk (1)

9. Wat zijn de duurste tolwegen van Frankrijk?

In het noorden van Frankrijk is de tol duurder dan in het zuiden. De prijs per kilometer loopt uiteen van 3 tot 54 cent. De duurste tolweg van Frankrijk, de A14, loopt vanaf de westkant van Parijs richting het westen. Hier betaal je tijdens de spits voor iedere kilometer maar liefst 54 cent.

10. Waarom moet ik in Frankrijk tol betalen?

Fransen betalen geen wegenbelasting en moeten net als wij, de toeristen, tol betalen voor het gebruik van de snelweg. Van dit geld worden de wegen en de ‘Aires’ onderhouden. Bij die ‘Aires’, de parkeerplaatsen langs de snelweg, is het heerlijk picknicken. Ook is er meestal wel een speeltuin waar de kinderen zich even kunnen uitleven.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.