Skip to navigation Skip to main content

Overzicht van open en gesloten bergpassen in de Alpen

Bergpas
© Spalder Media Group

Wie onderweg is in de Alpen zal zo nu en dan een bergpas over moeten steken. Of een bergpas open of gesloten is hangt af van diverse factoren. Sommige bergwegen zijn het hele jaar geopend en andere zijn in de winter dicht vanwege de vele sneeuw. Toch komt het ook voor dat bergpassen in de zomer zijn afgesloten, bijvoorbeeld vanwege werkzaamheden of ten gevolge van extreem weer. In dit artikel vind je een overzicht van open en gesloten bergpassen in de Alpen.

Is de bergpas open of gesloten?

Voor je besluit om over een bergpas in de Alpen te rijden is het raadzaam om eerst te controleren of deze geopend is. Het laatste wat je wil is onverwacht voor een gesloten slagboom te komen staan. Tal van bergpassen zijn in de winter onbegaanbaar, omdat deze niet sneeuwvrij kunnen worden gehouden. Ga er in de zomermaanden echter niet zomaar vanuit dat een bergpas open is. Een bergpas kan tijdelijk worden afgesloten, bijvoorbeeld wegens werkzaamheden. Check voor vertrek altijd even de status van de bergpas in de Alpen. Op Alpenpässe.de vind je een actueel en compleet overzicht van open en gesloten bergpassen in de Alpen.

Gesperrt
© Spalder Media Group

Open en gesloten bergpassen in Oostenrijk

Populaire routes als de Großglockner Hochalpenstraße, Timmelsjoch Hochalpenstraße en Silvretta Hochalpenstraße zijn in de winter onbegaanbaar. Er valt hier zoveel sneeuw dat het onbegonnen werk is om de weg begaanbaar te houden. Beroemde bergwegen als deze zijn doorgaans afgesloten van eind oktober tot minstens begin mei. Op onder andere de Fernpas, Brennerpas en Gerlospas hoef je minder bang te zijn voor winterse afsluitingen.

Open en gesloten bergpassen in Frankrijk

Tijdens de Tour de France in juli zie je de wielrenners over beroemde Alpencols fietsen. In de winter ziet het er op onder andere de Col du Galibier of Col de L’Iseran heel anders uit. Metershoge sneeuwmuren maken het oversteken van de bergen onmogelijk. Wil je de Routes des Grandes Alpes gaan fietsen of rijden, doe dit dan in het late voorjaar of in de zomer. Belangrijke verbindingen als de Col des Aravis en Col du Lautaret probeert men wel het hele jaar open te houden.

Open en gesloten bergpassen in Zwitserland

Ook in Zwitserland gaat bij veel bergpassen aan het begin van de winter de slagboom naar beneden. De Gotthardpas, San Bernardino, Furka en Umbrail kom je in de winter niet over. Zodra Koning Winter het heeft opgegeven komen de sneeuwschuivers in actie om deze populaire bergpassen sneeuwvrij te maken. Bergwegen naar populaire bestemmingen als St. Moritz, Lenzerheide en Morgins worden wel sneeuwvrij gehouden. Ook de Simplonpas is in de winter geopend.

Ford op Route des Grandes Alpes
© Spalder Media Group

Open en gesloten bergpassen in Italië

De Ronde van Italië vindt jaarlijks plaats in mei en het komt maar al te vaak voor dat het parcours moet worden gewijzigd vanwege de weersomstandigheden. Wil je in het voorjaar met de auto of fiets over de Passo dello Stelvio, controleer dan altijd even de status. De wegen van de beroemde Sella Ronda zijn in de winter wél geopend.

Open en gesloten bergpassen in Duitsland

In de Duitse Alpen liggen diverse hoge bergwegen die richting de grens met Oostenrijk leiden. Toch zijn deze bergwegen een stuk minder hoog dan in de andere Alpenlanden, waardoor afsluitingen minder voor komen. Tijdens de wintermaanden kun je gewoon over de Achenppas richting de Achensee of over de Scharnitzpas richting Seefeld. Alleen bij extreme weersomstandigheden kunnen wegen uit voorzorg worden afgesloten.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.