8 bergpassen in Italië uitgelicht

8 bergpassen in Italië uitgelicht

17 april 2018

door Florien in Bestemmingen

Bergpassen, we raken er niet over uitgepraat. Iedere bocht is opnieuw een grote verassing en hoe hoger je komt, hoe indrukwekkender het uitzicht. Of je ze nou met de auto, fiets of motor rijdt, het blijft elke keer weer een feestje. Laatst schreef ik over de Oostenrijkse bergpassen. Vandaag is Italië aan de beurt. Het land kent veel spectaculaire bergpassen. De wegen zijn vaak smal en de uitzichten prachtig. In dit weblog licht ik 7 bergpassen in Italië voor je uit.

#1. Stelviopas

De Stelviopas, Passo dello Stelvio in het Italiaans, staat bij velen bekend al etappe in de Giro d’Italia. Dankzij het hoogteverschil en de lengte wordt deze pas gezien als één van de zwaarste beproevingen in de wielersport. De Passo dello Stelvio behoort tot één van de hoogstgelegen verharde bergpassen van de Alpen en bereikt een maximale hoogte van 2758 meter. De Stelviopas verbindt Prato Allo Stelvio in Sondrio met Bormio in Zuid-Tirol. Vanwege sneeuwval is de pas ’s winters gesloten.

#2. Berninapas

Over een lengte van ruim 56 kilometer verbindt de Berninapas het Zwitserse Samedan in het Engadin met het Italiaanse Tirano in het Veltlindal. Paralel aan de route loopt één van de mooiste treinritten van de Alpen: de Bernina Express. Met de Berninapas bereik je een maximale hoogte van 2328 meter en geniet je continu van prachtige uitzichten. De pas is het hele jaar door te rijden.

De Bernina Express rijdt langs het water
De Berninapas en Bernina Express lopen bijna paralel aan elkaar (Foto: © Flickr, CC BY-SA 2.0, Alain Rouiller)

#3. San Pellegrinopas

De Passo di San Pellegrino vormt een verbinding tussen het plaatsje Falcade in Val del Bois en het plaatsje Moena in Valle di Fassa. De pas leidt naar een hoogte van 1918 meter. Onderweg passeer je groene naaldbomen, een schattig gelegen bergmeer en word je getrakteerd op mooie uitzichten op de ruige bergtoppen van de omliggende gebergtes. De San Pellegrinopas is het hele jaar door geopend.

#4. Sellapas

Het Sellamassief is één van de meest indrukwekkende bergmassieven van de Dolomieten. De Sellapas verbindt de plaatsen Valle di Fassa en Val Gardena. Het hoogste punt ligt op 2236 meter en biedt schitterende uitzichten op het Sellamassief. Hier ligt tevens de grens tussen de provincies Trente en Bolzano. De Sellapas is het hele jaar door geopend. Een tip is om de pas te combineren met de Gardenapas, de Passo Pordoi en de Passo Campolongo.

De Sellapas in de Dolomieten
Onderweg geniet je van uitzichten op het indrukwekkende Sellamassief

#5. Col di Nivolet

De Col di Nivolet ligt in de Piëmontese Alpen en midden in het Nationaal Park Gran Paradiso. Je kunt de pas alleen vanuit het zuiden (Ceresole Reale) omhoog rijden, omdat deze weg geasfalteerd is. Als je eenmaal de pashoogte (2612 meter) hebt bereikt, dan gaat de pas na enkele meters verder richting Pont over een onverharde weg, waarvoor een verbod voor motorvoertuigen geldt. Desalniettemin is het een prachtige route die zeker niet mag worden overgeslagen. Het landschap waar je doorheen rijdt is ruig en ongerept. Onderweg kom je meerdere berg- en stuwmeren tegen. In de winter is de bergpas gesloten.

#6. Gaviapas

In de Italiaanse regio Lombardije ligt de Gaviapas, ook wel Passo di Gavia. De pas verbindt de plaats Santa Caterina Valfurva met Ponte di Legno. Het is een prachtige route, die dwars door Nationaal Park Stelvio leidt. De pas werd aangelegd in de Eerste Wereldoorlog om de voorraad van de Italiaanse soldaten gemakkelijk op peil te houden. De pas brengt je naar een hoogte van 2621 meter. Als je iets verder afdaalt, dan kom je bij het kleine bergmeer Lago Nero. ’s Winters is deze bergpas gesloten.

De Italiaanse Gaviapas of Passo di Gavia
De Gaviapas leidt door Nationaal Park Stelvio (Foto: © Frisia Orientalis CC BY-SA 3.0 de, via Wikimedia Commons)

#7. Agnelpas

De Agnelpas, Colle d’Agnello in het Italiaans en Col Agnel in het Frans, ligt in de Cottische Alpen. De pas verbindt de Italiaanse provincie Cueo met het Franse departement Hautes-Alpes. De bergpas klimt tot een hoogte van 2744 meter en behoort daarmee ook thuis in het rijtje hoogstgelegen bergpassen van de Alpen. De Agnelpas is een aantal keer opgenomen geweest in de etappes van de Giro d’Italia en Ronde van Frankrijk. Echter is dat niet altijd mogelijk vanwege sneeuwval laat in het seizoen. De Colle d’Agnello is ’s winters gesloten.

#8. Reschenpas

De Reschenpas, Passo di Resia in het Italiaans, verbindt de Oostenrijkse deelstaat Tirol met het Italiaanse Zuid-Tirol. In de loop der eeuwen is de Reschenpas steeds een belangrijke verbinding geweest en dat is aan de historische overblijfselen hier en daar nog goed terug te zien. Inmiddels heeft de Brennerpas die functie overgenomen, maar de Reschenpas blijft prachtig om te rijden. De pas leidt onder andere langs de Reschensee en het Oostenrijkse plaatsje Nauders. De Reschenpas is het hele jaar door geopend en heeft een maximale hoogte van 1504 meter.

De Reshenpas loopt langs de Reschensee
De Reschenpas brengt je langs de Reschensee (Foto: © Nauders Tourismus)

Welke Italiaanse bergpassen kun jij van je lijstje afvinken?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips