Skip to navigation Skip to main content
Overzicht van de Gotthardpas bij zonsondergang
© Switzerland Tourism - By-Line: swiss-image.ch / Andre Meier

Rijden over Zwitserse bergpassen blijft leuk. De kronkelende weg, de scherpe haarspeldbochten en de steeds wisselende uitzichten maken het keer op keer bijzonder. Zo nu en dan passeer je een oude brug of tunnel en soms is de weg zo smal dat er maar één auto per keer kan passeren. Niet alleen Oostenrijk en Italië hebben prachtige bergpassen, ook in Zwitserland is dat het geval. In dit weblog licht ik de 7 mooiste bergpassen van Zwitserland voor je uit.

1. Albulapas

Met het hoogste punt op 2315 meter, behoort de Albulapas tot één van de hoogste bergpassen van Zwitserland. De pas verbindt de in het kanton Graubünden gelegen Albula rivier met het Engadindal. Vanwege de hevige sneeuwval is de pas ’s winters gesloten. Onderweg word je getrakteerd op indrukwekkende uitzichten op de omliggende bergen, waaronder de 2952 meter hoge Crasta Mora. Tip: heb je geen auto of motor tot je beschikking? Een ritje met de Albulabahn is ook fantastisch!

2. Gotthardpas

De Gotthardpas behoort tot één van de belangrijkste bergpassen van Zwitserland en is daarnaast een belangrijke noord-zuid verbinding. De pas wordt al eeuwenlang gebruikt. Het oudste gebouw langs de pas dateert uit de 12e eeuw. Halverwege de 19e eeuw is men begonnen met de bouw van de tunnel en tot op heden zijn beide ontzettend populair voor verkeer. Vooral in het hoogseizoen is het ieder jaar opnieuw erg druk. De Gotthardpas bereikt een maximale hoogte van 2108 meter en neemt je mee langs schattige dorpjes, oude huizen en schitterende uitzichten. De pas verbindt de plaatsen Andermatt met Airolo en is in de winter gesloten.

Auto's op de oude Gotthardpas
© Switzerland Tourism, Andre Meier

3. Grote Sint-Bernhardpas

De Grote Sint-Bernhardpas, ook wel Col du Grand Saint Bernard, verbindt het Zwitserse Wallis met het Italiaanse Valle d’Aosta. De grote Sint-Bernhardpas is een bergpas met historie en werd al in de Romeinse tijd gebruikt. De pas heeft haar naam te danken aan de St. Bernard hond. Nadat Bernhard van Menton hier een klooster stichtte, hielpen de monniken gestrande reizigers. Deze spoorden zij op met behulp van de St. Bernardshonden. Het is een prachtige pas om te rijden, waarbij je continu geniet van de uitdagende route, schitterende uitzichten en indrukwekkende bergpanorama’s. Met een hoogte van 2469 meter, behoort ook deze pas tot één van de hoogste van Zwitserland. Op de pashoogte staat een hotel en een klooster. Ook ligt er een meer. De Grote Sint-Bernhardpas is in de winter gesloten.

4. Sustenpas

De Sustenpas verbindt de plaatsen Innertkirchen in het kanton Bern met Wassen in het kanton Uri. De pas werd pas geopend in 1945 en daarmee behoort deze tot één van de jongste bergpassen van Zwitserland. Het is een prachtige route om te rijden, waarbij je onder andere geniet van uitzichten op de Gotthard, de Günffingerstock en het Meiendal. Eenmaal boven, op 2264 meter, rijd je door een kleine tunnel. Er is een hospice en een parkeerplaats. Als je vanaf daar weer naar beneden rijdt, dan kom je langs een wandelpad richting de Steinengletsjer. Een twee uur durende themawandeling met allerlei interessante informatie over de pas en de gletsjer. De Sustenpas is in de winter gesloten. Tip: vaak rijdt men de Sustenpas in combinatie met de Furkapas.

Sustenpas bij zonsondergang
© Switzerland Tourism - By-Line: swiss-image.ch / Andreas Gerth

5. Berninapass

Een populaire bergpas is de Berninapas en dat komt vooral door de bekendheid van de gelijknamige en nabijgelegen spoorlijn. De Berninapas verbindt het Zwitserse Engadindal met Italië. De pas bestaat nog niet zo lang en werd pas voltooid aan het begin van de 20e eeuw. De pas is het hele jaar door geopend en brengt je naar een maximale hoogte van 2328 meter. Geniet onder andere van het uitzicht op de Morteratschgletsjer.

6. Simplonpas

De Simplonpas verbindt het Rhônedal in het kanton Wallis met het Valle d’Ossola in Piemonte. Net zoals de Gotthardpas heeft ook deze pas een belangrijke verbindingsfunctie. De Simplonpas bereikt een maximale hoogte van 2005 meter en is het hele jaar door geopend. Onderweg kom je zo nu en dan een klein kapelletje of gebouw tegen. De meest bekende is het Simplon-Hospiz. Tip: moet je deze vakantie over de Simplonpas, maar zie je het rijden ervan echt niet zitten? Neem dan de autotrein. Onder de Simplonpas is namelijk een 20 kilometer lange spoorweg aangelegd. De auto kan gewoon op de trein!

Top van de Simplonpas
© Unsplash / Jana Leu

7. Grimselpas

De Grimselpas verbindt het Halisdal in het Berner Oberland met Goms in Wallis. Vroeger was deze pas een belangrijke verbindingsweg tussen Zwitserland en Italië. De pas werd destijds vooral gebruikt voor de handel tussen beide landen. Langs de Grimselpas liggen meerdere stuwmeren die gebruikt worden voor het opwekken van elektriciteit. Bovenaan ligt op een hoogte van 2165 meter een bergrestaurant/hotel met een speciaal marmottenpark. Ook ligt hier de Totensee, oftewel het Dodenmeer. Dit meer dankt haar naam aan de honderden soldaten die in het meer zijn gedood. De Grimselpas is in de winter gesloten.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.