Skip to navigation Skip to main content

De mooiste bergpassen van de Alpen

Ford Blauw Zomer

Rijden over de mooiste bergpassen van de Alpen is geweldig… Vooral over bergpassen met haarspeldbochten en smalle slingerwegen. Iedere bocht trakteert je op een ander uitzicht en tussendoor zijn er vaak genoeg mogelijkheden om de auto even te parkeren, zodat je van het uitzicht kunt genieten. Er liggen tal van mooie bergpassen in de Alpen. In dit weblog heb ik de mooiste voor je op een rijtje gezet.

1. Stelviopas

De Stelviopas, ook wel Passo dello Stelvio, wordt regelmatig opgenomen in de Giro d’Italia. In de wielersport wordt deze pas door de lengte en het hoogteverschil gezien als één van de zwaarste beproevingen. De Stelviopas bereikt een maximale hoogte van 2758 meter en is daarmee één van de hoogste in de Alpen. Met de pas worden de plaatsen Bormio en Prato Allo Stelvio verbonden. ’s Winters is de pas gesloten vanwege de vele sneeuw.

Stelviopas

2. Col du Galibier

De Franse bergpas Col du Galibier, verbindt de plaatsen Saint-Michel-de-Maurienne en Briançon via de Col du Lautaret in het zuiden en de Col du Télégraphe in het noorden. De bergpas is regelmatig onderdeel van de Tour de France en zeer gevreesd, vanwege het feit dat deze alleen via de twee andere bergpassen bereikbaar is. De pas bereikt een maximale hoogte van 2646 meter. Vanaf daar kun je een wandeling maken naar het uitzichtpunt op 2704 meter. Je kunt hier onder andere de toppen van de Grand Galibier, Mont Blanc en La Meije bewonderen.

3. Reschenpas

De Reschenpas, ook wel Passo di Resia, verbindt de Oostenrijkse deelstaat Tirol met de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. De pas bereikt een maximale hoogte van 1504 meter en is in de afgelopen eeuwen één van de belangrijkste noord-zuidverbindingen in de Alpen geweest. Al ver voor de Romeinse tijd werd de pas gebruikt. Onderweg passeer je meerdere hoogtepunten en historische overblijfselen. Eén van de hoogtepunten is de Reschensee. Dit meer is ontstaan na de bouw van de stuwdam en heeft het dorp Graun helemaal onder water doen verdwijnen. Het enige dat daar nog aan herinnert is de klokkentoren midden in het meer.

4. Grossglockner Hochalpenstraße

Met een hoogte van 3798 meter is de Grossglockner de hoogste berg van Oostenrijk. Om optimaal van deze indrukwekkende berg te kunnen genieten, kun je over de Grossglockner Hochalpenstraße en bijbehorende pas rijden. De route start vanaf Bruck am Grossglockner en eindigt in Heiligenblut. Uiteraard kun je twee kanten op rijden. De pas bereikt een maximale hoogte van 2504 meter en is ’s winters door de hevige sneeuwval gesloten. Onderweg passeer je meerdere tussenstops met leuke activiteiten, informatiepunten, berghutten en uitzichtpunten. Een aanrader is een bezoek aan de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe en Pasterzengletsjer. Großglockner Hochalpenstrasse: meer dan alleen een bergweg >

Ford op parkeerplaats van de Großglockner Hochalpenstrasse
Großglockner Hochalpenstrasse 6
© Spalder Media Group
Großglockner Hochalpenstrasse
© Spalder Media Group
Großglockner Hochalpenstrasse 11
© Spalder Media Group
Großglockner Hochalpenstrasse
© Spalder Media Group

5. Col d'Izoard

Net zoals de Col du Galibier is ook de Col d’Izoard regelmatig onderdeel van een etappe van de Tour de France. De bergpas verbindt Briançon met de vallei van de rivier de Guil. De pas ligt voor een deel in Regionaal Natuurpark du Queyras en bereikt een maximale hoogte van 2360 meter. Bijzonder aan de Col d’Izoard is het kale en rotsachtige landschap. Het lijkt soms net alsof je met de auto over de maan rijdt! Onderweg kun je op meerdere punten even stoppen om te genieten van het prachtige uitzicht.

6. Berninapas

De Bernina Express is één van de meest bekende spoortreinen in Zwitserland en de Alpen. De route is prachtig en voor een deel opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Parallel aan de spoorlijn ligt de Berninapas, welke het Veltlindal met het Engadindal verbindt. Deze prachtige Alpenweg heeft een totale lengte van 56 kilometer en bereikt een maximale hoogte van 2328 meter. Onderweg kun je onder andere genieten van uitzichten op de Morteratschgletsjer.

Bernina Pass
© Laura-Maria Engel, Engadin St. Moritz Tourismus AG

7. Sellapas

De Sellapas, ook wel Passo di Sella, neemt je mee over één van de meest indrukwekkende bergmassieven van de Dolomieten: het Sellamassief. De pas verbindt Val di Fassa met Val Gardena en bereikt een maximale hoogte van 2236 meter. Op deze hoogte ligt tevens de grens van de Italiaanse provincies Trentino en Bolzano. Onderweg kun je genieten van het uitzicht op deze spectaculaire bergwereld. Bewonder bijvoorbeeld de drie pieken van het Sasso Lungo bergmassief, het Sellamassief of de toppen van de Marmolada. De Sellapas kun je ook rijden in combinatie met de Gardenapas, Pordoipas en Campolongopas (Sellaronda).

8. Grimselpas

De Grimselpas verbindt Goms in Wallis met het Haslidal in het Berner Oberland. De pas bereikt een maximale hoogte van 2165 meter en is ’s winters vanwege sneeuwval gesloten. De bergpas heeft in de loop der eeuwen een belangrijke rol gespeeld in de handel tussen Zwitserland en Italië. Nu zijn het vooral de stuwmeren die een belangrijke functie hebben. Deze worden namelijk gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. Het landschap waar je doorheen rijdt is ruig, rotsachtig en indrukwekkend. Bovenop de pas ligt een hotel en een restaurant met speciaal marmottenpark. Ook ligt hier de Dodensee (Totensee). Dit meer dankt haar naam aan de vele gesneuvelde soldaten in de tijd van Napoleon.

Fietsen Alpenbrevet - Grimselpas
© Spalder Media Group

9. Gotthardpas

De Gotthardpas, ook wel Passo del San Gottardo en Sint-Gotthard, verbindt de Zwitserse plaatsen Airolo en Andermatt. De bergpas en bijbehorende tunnel zijn vooral bekend onder de vakantiegangers die van Zwitserland naar Italië rijden. Maar waar het merendeel kiest voor de tunnel, is het juist de pas die de vakantie echt compleet maakt. De Gotthardpas heeft een lengte van ongeveer 26 kilometer en bereikt een maximale hoogte van 2106 meter. De route is prachtig en neemt je mee langs oude dorpjes en schitterende uitzichten. Over de Gotthard Pass: alternatief voor de tunnel >

10. Silvretta Hochalpenstraße en Silvrettapas

Paznaun in Tirol en het Montafon in Vorarlberg worden met elkaar verbonden door de Silvretta Hochalpenstraße. De route heeft een lengte van 22,3 kilometer en leidt van Galtür naar Partenen in 34 haarspeldbochten, via de 2032 meter hoge Bielerhöhe. Op dit punt ligt tevens de Silvrettasee, waar je heerlijk kunt wandelen. Door sneeuwval is de pas ’s winters gesloten.

11. Simplonpas

Net zoals de Gotthardpas, reizen jaarlijks ook veel vakantiegangers over de Simplonpas. Deze bergpas verbindt het Rhônedal in het kanton Wallis met het Valle d’Ossola in Piemonte. De pas is het hele jaar door geopend en bereikt een maximale hoogte van 2005 meter. Onderweg passeer je een aantal gebouwen, waaronder het bekende Simplon-Hospiz uit 1825. Het hospiz staat onder beheer van de monniken van St. Bernard. Vanaf het hoogste punt op de pas zijn allerlei wandelroutes mogelijk en ook kom je een hotel tegen waar je kunt overnachten.

12. Gerlospas

De Gerlospas verbindt het Salzachtal in het Salzburgerland, met het Zillertal in Tirol. De pas is onderdeel van de Gerlos Alpenstraße en loopt dwars door Nationaal Park Hohe Tauern. Onderweg kun je genieten van schitterende uitzichten op de omgeving. De pas heeft een lengte van 12 kilometer en bereikt een maximale hoogte van 1531 meter. Een ritje over de Gerlospas is ideaal te combineren met een bezoek aan de Krimmler Wasserfälle.

Gerlospass
© Gerlos Alpenstraße

13. Grote Sint-Bernhardpas

De Grote Sint-Bernhardpas, beter bekend als Col du Grand Saint Bernard, verbindt de Italiaanse provincie Valle d’Aosta met het Zwitserse kanton Wallis. De pas is één van de hoogste van Zwitserland en bereikt een maximale hoogte van 2469 meter. Net zoals een aantal andere bergpassen in dit lijstje, wordt ook de Grote Sint-Bernhardpas al eeuwenlang gebruikt als verbindingsweg. De pas heeft haar naam te denken aam de St. Bernardhonden die vroeger samen met de monniken gestrande reizigers hielpen. ’s Winters is de pas gesloten.

14. Timmelsjoch Hochalpenstrasse

De Timmelsjoch Hochalpenstrasse verbindt de plaatsen Sölden in het Ötztal en Meran in Zuid-Tirol. Tol moet betaald worden op het traject Hochgurgl - Moos. Via een bergweg met zo’n 60 haarspeldbochten rijd je door een prachtige bergwereld. Met de Timmelsjoch Experience kun je via verschillende stations meer te weten komen over de historie, de weg en de omgeving. Ook kun je een bezoek brengen aan het Top Mountain Crosspoint museum.

Timmelsjoch
© Timmelsjoch Hochalpenstraße AG, Alexander Lohmann

15. Col de l’Iséran

Met een maximale pashoogte van 2770 meter, behoort de Col l’Iséran tot één van de hoogste bergpassen in de Alpen. De pas verbindt Bourg-Saint-Maurice met Bonneval-sur-Arc. Via een weg vol haarspeldbochten passeer je onder andere Val-d’Isère en een zijdal van de Maurienne dat geheel in Nationaal Park de la Vanoise ligt. Je kunt dieren zoals marmotten en gemsen spotten en ook ligt er bovenop de pas een restaurantje met een kapel.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.