7 Oostenrijkse bergpassen uitgelicht

7 Oostenrijkse bergpassen uitgelicht

20 november 2018

door Florien in Algemeen

Rijden door de bergen is fantastisch. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht en bij iedere bocht die je neemt, word je opnieuw verrast. Motorrijders genieten van de scherpe haarspeldbochten en autobestuurders trekken de auto net even iets scherper de bocht door. De natuur is prachtig en het is hier en daar meer dan de moeite waard om even te stoppen voor een foto of korte picknick. Oostenrijk kent veel prachtige bergpassen. In dit weblog licht ik er 7 voor je uit.

#1. Reschenpass

De Reschenpass, ook wel bekend als Passo di Resia, is een bergpas met historie. Al eeuwenlang is de Reschenpass één van de belangrijkste noord-zuidverbindingen van de Alpen. Ver voor de Romeinse tijd verbond de pas al de Oostenrijkse deelstaat Tirol met de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. Onderweg kom je dan ook meerdere historische overblijfselen tegen. De weg is door de eeuwen heen vaak veranderd en heeft tegenwoordig niet meer zo’n belangrijke functie als daarvoor. Toch is een ritje over de pas meer dan de moeite waard. Bijvoorbeeld als je verblijft in Nauders en een bezoek gaat brengen aan de Reschensee.

#2. Grossglocknerpass en Grossglockner Hochalpenstrasse

De Grossglocknerpass is onderdeel van de welbekende Grossglockner Hochalpenstrasse en ligt op de grens van Karinthië en Salzburgerland. De pas verbindt de plaatsen Zell am See in het noorden, met Heiligenblut in het zuiden. De Grossglockner Hochalpenstrasse opende in 1935 en is sindsdien razend populair. Continu geniet je van panoramische uitzichten op de hoogste berg van Oostenrijk: de Grossglockner. De route is een hele beleving en biedt onderweg onder andere leuke berghutten, musea, tentoonstellingen, speelplaatsen en leuke wandelingen. De Grossglockner Hochalpenstrasse is ’s winters vanwege de hevige sneeuwval gesloten.

Uitzichtpunt bij de Grossglocknerpass en Grossglockner Hochalpenstraße

#3. Gerlospas

Als je in de buurt van Zell am Ziller, Gerlos, Königsleiten of Krimml rijdt, dan kun je een bezoekje brengen aan de Gerlospas. De pas verbindt daarmee de deelstaten Tirol en Salzburgerland. Als je eenmaal start aan de bergpas, dan is het een kronkelige klim omhoog. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht wordt op het Zillertal en de omliggende bergen. Onderweg passeer je allerlei watervallen en is er hier en daar ruimte om even te stoppen voor een foto. De pas is het hele jaar door geopend en is bij heftige sneeuwval alleen begaanbaar met sneeuwkettingen.

Gerlospas
Onderweg kom je meerdere uitzichtplatformen tegen (Foto: © GERLOS-ALPENSTRASSE.AT)

#4. Staller Sattel

De bergpas Staller Sattel, ook wel Passo Stalle, verbindt het plaatsje St. Jacob in Tirol met Olang in het Italiaanse Zuid-Tirol. De weg is niet breed en daarom is de route niet begaanbaar voor bussen en caravans. Op een bepaald punt is de Staller Sattel zelfs niet breder dan één baan en wordt het verkeer om beurten over de pas geleid. De route is prachtig en brengt je onder andere langs de Obersee. ’s Winters is de pas gesloten.

Staller Sattel
De Staller Sattel is een prachtige bergpas (Foto: © Flickr, cc 2.0, flightlog)

#5. Bielerhöhe (Silvrettapas) en Silvretta Hochalpenstraße

De Bielerhöhe staat voor veel mensen beter bekend als de Silvrettapas en is onderdeel van de Silvretta Hochalpstraße. De pas verbindt de plaatsen Bludenz in Vorarlberg met Landeck in Tirol en brengt je door het Silvretta-massief. Om de pas te mogen rijden moet tol betaald worden. Op de top, op 2032 meter, ligt de Silvretta-Stausee. Rondom en langs het meer lopen meerdere leuke wandelingen. Het is dus echt de moeite waard om de auto even te parkeren en te voet verder te gaan. De bergpas is vanwege de hoge ligging en sneeuwval ’s winters gesloten.

Bielerhöhe (Silvrettapas) en Silvretta Hochalpenstraße
Vergeet niet om boven op de top even te stoppen voor een wandeling! (Foto: © Montafon Tourismus GmbH, Achim Mende)

#6. Timmelsjoch en Timmelsjoch Hochalpenstraße

De Timmelsjoch, Passo del Rombo in het Italiaans, is een op 2509 meter hoogte gelegen bergpas en verbindt het in het Ötztal gelegen Sölden met het Italiaanse Zuid-Tirol. De bergpas is onderdeel van de welbekende Timmelsjoch Hochalpenstraße, maar heeft een minder belangrijke functie dan bijvoorbeeld de Reschenpass en de Brennerpass. Ook de Timmelsjoch is een bergpas met historie. Al in de prehistorie liep men via deze weg naar het Ötztal en ook in de eeuwen daarna werd de route gebruikt. De huidige weg werd echter pas geopend in 1968. De pas is ’s winters gesloten en zomers ontzettend populair voor auto’s en motorrijders. Onderweg kom je meerdere informatiecentra, musea en uitzichtpunten tegen.

Timmelsjoch en Timmelsjoch Hochalpenstraße
Geniet van prachtige uitzichten onderweg (Foto: © Flickr, cc 2.0, Tim Tijink)

#7. Flexenpass

De Flexenpass verbindt het Lechtal (Lech am Arlberg) met het Klostertal (Stuben) en is onderdeel van de Lechtal Straße. Door de vondst van een oude bijl uit de bronstijd heeft men kunnen aantonen dat de pas al eeuwenlang gebruikt wordt als verbindingsweg. De weg is het hele jaar door geopend en onderweg word je continu getrakteerd op prachtige uitzichten. Je passeert oude tunnels en historische bruggen. Bovenop de pas ligt restaurant Flexenhäusl, waar je even kunt pauzeren. Langs de pas lopen meerdere wandeltochten.

Flexenpass
Ook bij regenachtig weer is de Flexenpass prachtig! (Foto: © Zairon, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons)

Welke bergpassen kun jij afvinken? Of mis je er nog een in deze lijst? Laat een reactie achter!

Reactie(s) Reageren?

door penders ignace op 1 mei 2017

tirol is mooi

door maria lamers op 1 mei 2017

ik ben over 4 van de 7 geweest maar de furkapass in oostenrijk bij het bregenzerwald (niet de zwitserse pas is ook erg mooi, maar je moet niet bang zijn van een hele smalle weg waar eigenlijk maar1 auto kan rijden dus ook tegenliggers zijn spannend

door jan nabers op 1 mei 2017

de wurzenpass

door J.M.Grauss op 15 augustus 2019

Mag je deze bergpassen ook met een camper rijden?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips