Skip to navigation Skip to main content

De 7 mooiste treinritten van de Alpen

Treinreis Bernina
© Switzerland Tourism, Jan Geerk

Reizen met de trein door de Alpen is altijd weer een leuk avontuur. Onderweg word je getrakteerd op panoramische uitzichten op de bergen, dalen en historische monumenten. Iedere keer als je naar buiten kijkt, weet de natuur je weer te verrassen. De trajecten zijn veelal eeuwenoud en brengen je over oude bruggen, door smalle donkere tunnels en langs diepe ravijnen. De Alpenlanden hebben stuk voor stuk hun eigen bijzondere treinritten. In dit weblog licht ik de 7 mooiste voor je uit.

1. Mont Blanc Express

Door het toenemen van het toerisme en de behoefte aan een verbinding tussen Martigny (Zwitserland) en Chamonix (Frankrijk), werd de Mont Blanc Express aan het begin van de 20e eeuw gebouwd. De route heeft een lengte van 38 kilometer en met ongeveer 1,5 uur ben je van begin tot eind. Je passeert onderweg meerdere tunnels, bruggen, kloven en ravijnen. De route is prachtig en brengt je door één van de mooiste landschappen van de Franse Alpen. Tip: verblijf je in Chamonix, dan zit een ritje met de Mont Blanc Express (tussen Servoz en Vallorcine) gratis inbegrepen bij de Chamonix 'Carte d’Hote’ gastenkaart.

2. Glacier Express

De Glacier Express verbindt de plaatsen St. Moritz en Zermatt via een 291 kilometer lang spoor. Over de gehele route doe je ongeveer 8 uur. De Glacier Express is een sneltrein, maar daarmee wel gelijk één van de langzaamste ter wereld. Dat is ook helemaal niet gek als je bedenkt dat de trein door 91 tunnels, smalle valleien en over 291 bruggen rijdt. Onderweg passeer je meerdere hoogtepunten, waaronder de Oberalppas op 2033 meter, de Rijnkloof en het Landwasser Viaduct. En een voordeel van het langzame tempo is dat je alles rustig in je op kunt nemen!

Glacier Express door het Zwitserse landschap
© Schweiz Tourismus / Christof Sonderegger

3. Arlbergbahn

De Arlbergbahn werd in 1880 gebouwd en verbindt de plaatsen Innsbruck en Bludenz met elkaar. De route heeft een lengte van 135,7 kilometer en trakteert je continu op prachtige uitzichten op de omliggende bergen en dalen. Doordat de Arlbergbahn ook door de Arlberg rijdt, heeft de spoorweg dikwijls met problemen zoals modderstromen en lawines te maken. Onderweg kom je langs meerdere stations, waardoor je de route gemakkelijk in kunt korten.

4. Bernina Express

De Bernina Express mag zeker niet ontbreken aan het lijstje mooiste treinritten van de Alpen. De trein start in de oudste stad van Zwitserland, Chur en rijdt vanaf daar via een ruim 60 kilometer lange spoorlijn naar het Italiaanse Tirano. Onderweg passeer je indrukwekkende viaducten en bruggen en geniet je van spectaculaire uitzichten. De Bernina Express is samen met de Albula spoorlijn onderdeel van de Rhätische spoorweg, een spoortraject met een gezamenlijke lengte van 130 kilometer. Beide trajecten staan sinds 2008 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Bernina Express
© Schweiz Tourismus / Renato Bagattini
Alp Gruem, Bernina Express
© Switzerland Tourism / André Meier
Bernina Express, St Moritz
© Schweiz Tourismus / Francesco Baj
Morteratsch, Bernina Express
© Switzerland Tourism / André Meier
Alp Gruem, Bernina-Express
© Schweiz Tourismus / Renato Bagattini

5. Ötscherland-Express

Als je instapt in de Ötscherland-Express, dan stap je terug in de tijd. Heb je altijd al willen weten hoe een treinritje er ruim 100 jaar geleden aan toe ging? Dan is de Ötscherland-Express een echte aanrader. Met een oude stoomlocomotief rijd je over één van de steilste smalsporen van Oostenrijk. Het spoor heeft een lengte van 27 kilometer en brengt je van Göstling naar Kienberg en andersom.

6. Jungfraubahn (Top of Europe)

Verblijf je in één van de dorpen van het Berner Oberland, dan mag een ritje met de Jungfraubahn naar het hoogstgelegen treinstation van Europa (3454 meter) niet aan de vakantie ontbreken. De Jungfraubahn is een spectaculaire route en laat je continu genieten van spectaculaire uitzichten op de bergen en gletsjers vol eeuwige sneeuw. Eenmaal boven wordt het uitzicht alleen maar mooier (Aletschgletsjer) en zijn er leuke activiteiten te ondernemen. Met een korte overstap heb je de mogelijkheid om vanuit Interlaken of Grindelwald te starten. In totaal doe je er dan ongeveer 2 uur over om boven te komen.

Rode wagon van de Jungfraubahn

7. Tramway du Mont Blanc

Een prachtig ritje naar de hoogste berg van Europa maak je met de Tramway du Mont Blanc, TMB. De route start in Le Fayet op 584 meter hoogte en brengt je in ongeveer 1,5 uur en via 6 tussenstops naar het eindstation Nid d’Aigle op 2372 meter hoogte. Daarmee is de route de hoogste spoorweg van de Haute Savoie regio. Er rijden drie oude treinen die zijn vernoemd naar de dochters van de eigenaar. Onderweg geniet je van het indrukwekkende landschap en het uitzicht op de Mont Blanc.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.