Skip to navigation Skip to main content

10 bijzondere spoorlijnen in de bergen

Alp Gruem, Bernina-Express
© Schweiz Tourismus / Renato Bagattini

Reizen met de trein in de bergen is veel meer dan alleen een manier om van A naar B te komen. Onderweg doorkruis je een adembenemend landschap vol met schilderachtige dorpjes, glinsterende meren, kolkende watervallen en imposante bergen. Wij hebben 10 bijzondere treintrajecten voor je op een rijtje gezet. Ontdek de mooiste spoorlijnen van OostenrijkZwitserlandItaliëFrankrijk en Duitsland.

1. Schwarzwaldbahn

De Schwarzwaldbahn is een van Europa’s meest pittoreske treintrajecten. De trein gaat dwars door het Zwarte Woud en tijdens de reis kom je ogen tekort. Kastelen, oude boerderijen en wijngaarden sieren het landschap. De lijn loopt van Karlsruhe naar Konstanz aan de Bodensee.

2. Gornergratbahn

De Gornergratbahn is een 9 kilometer lange spoorlijn van Zermatt naar de top van de Gornergrat (3089 meter). Onderweg heb je een prachtig uitzicht op een van de bekendste bergen in de Alpen: de Matterhorn.

Gornergrat Bahn 2
© Gornergrat Bahn
Gornergratbahn Arvenwald
© Gornergrat Bahn / Thomas Andenmatten
Gornergrat Bahn
© Gornergrat Bahn / GaudenzDanuser.com
3100 Kulmhotel Gornergrat
© Kulmhotel / Marketing MGAG
Gornergrat Winter
© Gornergrat Bahn

3. Arlberglijn

De Arlberglijn is een van de populairste spoorlijnen van Oostenrijk. Tussen Innsbruck en Bludenz passeer je talloze tunnels, bruggen, viaducten en bekende plaatsen als St. Anton am Arlberg en Imst.

4. Bernina Express

De Bernina Express biedt je de mogelijkheid om in slechts vier uur van Chur in Zwitserland naar Tirano in Italië te reizen. Van het hooggebergte op de Berninapas naar de mediterrane sfeer in het dal van Poschiavo.

Alp Gruem, Bernina Express
© Switzerland Tourism / André Meier

5. Train des Pignes

De Train des Pignes rijdt door de Provence in het zuiden van Frankrijk. Van Digne-les-Bains met zijn vele thermen en groene Alpenweides daal je af naar het mondaine Nice aan de Côte d'Azur.

6. Wälderbähnle

Terug in de tijd met de Wälderbähnle in het Bregenzerwald. Deze meer dan 100 jaar oude spoorlijn tussen Andelsbuch-Bersbuch en Bezau is met veel zorg onderhouden en maakt gebruik van historische diesel- en stoomlocomotieven.

7. Karwendelbahn (Mittenwaldbahn)

Om vanuit Garmisch-Partenkirchen Innsbruck te bereiken kun je gebruik maken van de Karwendelbahn, die ook wel Mittenwaldbahn wordt genoemd. De spoorlijn gaat dwars door de bergen met als een van de hoogtepunten de Schlossbach brücke.

8. Jungfraujochbahn

De Jungfraujochbahn met het hoogste station van Europa (3454 m) mag niet ontbreken in dit overzicht. Het traject loop dwars door de Eiger en de Mönch tot op de Jungfraujoch.

Jungfraubahn

9. Ötscherland-Express

De Ötscherland-Express tussen Kiental-Gaming en Lunz am See is het steilste spoortraject van Oostenrijk. De hellingen van 32% en 300 meter hoogteverschil maken dit 18 kilometer lange traject tot een onvergetelijke belevenis.

10. Centovallibahn

De spoorlijn tussen Locarno aan het Lago Maggiore in het Zwitserse kanton Ticino en de Noord-Italiaanse stad Domodossola staat bekend als de Centovallibahn. De trein gaat dwars door het Centovalli, de honderd dalen, en legt een afstand van 60 kilometer af.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.