Skip to navigation Skip to main content
Bregenzerwald
© Bergbahnen Diedamskopf, Dietmar Walser
Oostenrijk

Vakantie Bregenzerwald

  • Dichtbij de grens met Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein
  • Geen massatoerisme, maar Oostenrijkse gezelligheid
  • Zonsondergang op de Diedamskopf

Het Bregenzerwald ligt in het meest westelijke deel van Oostenrijk, in de deelstaat Vorarlberg. Deze vakantieregio staat bekend om z’n authentieke dorpen en ongerepte natuur. Het Bregenzerwald ligt vlakbij de grens met Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein. Je vindt hier geen massatoerisme, maar juist de Oostenrijkse gezelligheid en veelzijdigheid van de prachtige natuur. In het Bregenzerwald liggen 22 gezellige dorpen, waar in totaal zo’n 30.000 mensen wonen. Deze dorpen worden gekenmerkt door de traditionele en moderne houtcultuur. Het is een ideale vakantieregio voor liefhebbers van natuur, cultuur en historie.

De dorpen in het Bregenzerwald staan bekend om hun mooie houtarchitectuur. Zowel moderne, als oude hotels, pensions en boerderijen zijn gebouwd volgens de Oostenrijkse traditie en worden goed onderhouden door de bewoners. Zij zijn trots op hun authentieke dorpen en daar werken ze graag voor. Tel daar de prachtige omgeving en het unieke landschap bij op, en je snapt waarom het Bregenzerwald op de Oostenrijkse UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed staat.

Het Bregenzerwald

Het Bregenzerwald is een veelzijdige vakantieregio.In de omgeving kun je de mooiste wandelingen maken, prachtig fietsen, een balletje slaan op de golfbaan en nog veel meer. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Maak een ritje in de Flying Fox, leef je uit in een adventure park of breng een bezoekje aan één van de boerderijen. Voor een dagje ontspanning ga je naar één van de zeven buitenzwembaden en voor de nodige dosis cultuur en geschiedenis bezoek je een van de vele musea.

Wandelen in het Bregenzerwald

Het Bregenzerwald wordt gekenmerkt door het groene landschap, de vele almen en indrukwekkende bergtoppen. Dat nodigt natuurlijk uit tot een prachtige wandeling. Je kunt hier meerdaagse wandelingen maken, maar ook mooie dagtochten. Een absolute aanrader is de Damülser Rundtour. Deze start bij het bergstation van de Uga-stoeltjeslift en onderweg wandel je naar twee bergtoppen. Na ruim een uur wandelen bereik je de eerste bergtop, de Hochblanken. Na een verdiende pauze en een moment om even stil te staan bij het uitzicht, loop je over de bergkam naar de volgende bergtop, de Ragazer Blanken. Vervolgens loop je vanaf de Sünser Joch, via de Sieben Hügel, naar Damüls. Deze wandeling duurt zo’n twee uur en staat bekend om het prachtige uitzicht dat je onderweg hebt.

Wandelenbregenzerwald
Bregenzerwald Tourismus, Ludwig Berchtold

Fietsen in het Bregenzerwald

Of je nou met de mountainbike, e-bike of racefiets op pad wil, je hebt in het Bregenzerwald meer dan genoeg keuze. Alle routes bieden een panoramisch uitzicht op de omgeving van het Bregenzerwald en alleen al daarom is fietsen in deze regio een aanrader. De meeste routes lopen door de prachtige landschappen, waaronder de Tannberg Ronde. Hierbij fiets je eerst omhoog richting de Batzenalpe. Vanaf daar fiets je door het romantische landschap van Auenfeld, waar ook de Bregenzerach ontspringt. Dit is al prachtig om te zien, maar vergeet ook zeker niet te genieten als je over het Salobersattel naar de Hochtannbergpass fietst. Deze ronde is zo’n 15 km lang en je doet er ongeveer 2,5 uur over.

Tips

- Met de Bregenzerwald Guest Card kun je gratis gebruik maken van de bussen en liften en kun je gratis zwemmen in de openlucht zwembaden.
- Wandel de Alpgang-route. Deze start in Au-Schoppernau en kan in twee varianten gelopen worden: de korte variant van twee uur of de lange variant van zes uur. Tijdens deze wandeling krijg je een kijkje in het eeuwenoude agrarisch gebruik van de almen.
- Wandel de Umgang Bregenzerwald routes. Tijdens deze route ontdek je de oude, traditionele gebouwen en de moderne houtarchitectuur die je in deze regio tegen komt. Er zijn 12 verschillende routes, variërend in duur van 1,5 tot 4 uur. In 12 dorpen kun je deze wandeling maken en elk dorp heeft een ander hoogtepunt. Zo vind je in Lingenau de kaaskelder en in Hittisau het Frauenmuseum.
- Bekijk de zonsondergang op de Diedamskopf. Hier kun je op 2090 meter hoogte de zon onder zien gaan achter de bergtoppen. Op de Diedamskopf vind je ook Didi’s Kinder-Erlebnisland, bij het bergstation van Bergbahnen Diedamskopf. Deze speelplaats is ideaal voor een dagje vermaak voor je kinderen.

Fietsenbregenzerwald
Mellau Tourismus, Alex Kaiser