Skip to navigation Skip to main content

Dit wil je doen tijdens de wandelvakantie in het Bregenzerwald

52495 - Dit wil je doen tijdens de wandelvakantie in het Bregenzerwald
© Bregenzerwald Tourismus, Adolf Bereuter

Het Bregenzerwald is één van de zes vakantieregio's in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg. De regio ligt op de grens met Duitsland en niet ver van de Bodensee. Je kunt hier tijdens je vakantie in één (of meerdere) van de 23 dorpen overnachten. Opvallend is dat de ruim 32.000 inwoners veel aandacht besteden aan hun omgeving, waardoor de dorpen erg verzorgd zijn. Her en der kom je ook prachtige moderne (houtarchitectuur) tegen, uiteraard tijdens het wandelen in de regio. Je vindt hier maar liefst 1500 km aan wandelpaden, 6 zomerliften en 26 berghutten.

Ontdek de dorpen tijdens de 12 wandelingen van de Umgang Bregenzerwald

Het doel van deze wandeling is bewustzijn creëren voor de omgang met onze omgeving, vandaar de naam 'Umgang Bregenzerwald'. Tegelijkertijd zijn de 12 wandelingen de ideale manier om verschillende dorpen in het Bregenzerwald te leren kennen. De wandelingen zijn relatief makkelijk en duren zo'n 1,5 tot 4 uur. Tijdens elke wandeling kom je langs verschillende highlights (gebouwen), waarbij je bij elke keer informatie kunt lezen. Zo leer je veel over de geschiedenis, cultuur en architectuur in de regio.

52495 - bregenzerwald
Uitzicht over vakantieregio Bregenzerwald (Foto: © Oesterreich Werbung, Popp Hackner)

Themawandelingen in het Bregenzerwald

De 'drietraps-exploitatie' is karakteriserend voor het Bregenzerwald. Landbouw en veeteelt spelen een grote rol in de regio en de 'drietraps-exploitatie' is een belangrijke basis. Het onderverdelen van de natuur in het dal, de lager gelegen weiden (Vorsäß) en de hogere Alpenweiden, zorgt voor de instandhouding en het onderhoud van het cultuurlandschap. Je kunt meer leren over deze bijzondere wetenschap op de twee varianten van de Alpgang-route in Au-Schoppernau. Een andere themawandeling is de Rotenberg-Waldweg, deze draait om het belang van de bossen en het hout voor de regionale architectuur en ambachten. De Georunde Rindberg in het dorp Sibratsgfäll draait om de kunst en heeft zelfs de Oostenrijkse Staatsprijs voor Design gekregen. Tijdens de wandeling kom je langs een combinatie van de gevolgen van de enorme aardverschuiving in 1999 en acht kunstobjecten.

52495 - georunde rindberg bregenzerwald
Georunde Rindberg (Foto: © Oesterreich Werbung, Popp Hackner)

Lange-afstandswandelingen en huttentochten

In het Bregenzerwald kun je kiezen uit meerdere lange-afstandswandelingen, waaronder de Architekturweg, de Wasserweg en de Käseweg. Onze tip voor een uitdagende toer is de 3-daagse Huttentocht Schadona. De etappes zijn redelijk pittig en daardoor een echte uitdaging. Je wandelt zo'n 4 tot 6 uur per dag, waardoor de 3 etappes precies goed zijn. Op de eerste dag wandel je van Au naar de Bergkristall Hütte (962 meter stijgen, 522 meter dalen, 4,5 uur), de tweede dag ga je door naar de Biberacher Hütte (860 meter stijgen, 254 meter dalen, 5 uur) en op dag drie wandel je naar Schoppernau (551 meter stijgen, 1557 meter dalen, 5 uur). Boek je deze tocht, dan is dit inclusief 2 overnachtingen en ontbijt, wandelkaart, routebeschrijving en paklijst.

52495 - wandelen bregenzerwald
Wandelen in het Bregenzerwald (Foto: © Bregenzerwald Tourismus, Alex Kaiser)

Culinair genieten in het Bregenzerwald

Uiteraard kun je ook heerlijk eten in het Bregenzerwald. De lekkerste warme en koude gerechten vind je in de 26 berghutten en vele restaurants in de dorpen. Wil je heerlijk eten met wandelen combineren? Meld je dan aan bij het lokale toerismebureau voor een 'culinaire wandeling'. Er zijn vijf routes waarbij je met een lichte rugzak op pad kunt, want: je wandelt van het ontbijt, naar de lunch en vervolgens naar een nagerecht! Natuurlijk kun je ook zelf op pad gaan en wandelen naar één van de volgende berghutten.

  • Jagdgasthaus Egender in Schönenbach; staat bekend om de heerlijke Käsknopfle.
  • Alpengasthaus Edelweiß op de Öberle; ligt op 1500 meter aan de voet van de Kanisfluh, de opvallendste berg van het Bregenzerwald. Ook mooi voor een wandeling bij zonsopgang.
  • Sunnegg Hütte Damüls; centraal gelegen in het wandelgebied van Damüls, je kunt hier heerlijk eten.
  • Bergrestaurant Niedere; vrij recent gerenoveerd maar toch in de typische Vorarlbergse houtarchitectuur stijl gebleven.
  • Berggasthaus Hochhäderich; indrukwekkend uitzicht op het Bregenzerwald vanaf de top van de Hochhäderich.
52495 - architectuur bregenzerwald
Moderne architectuur in het Bregenzerwald (Foto: © Werkraum Bregenzerwald, Florian Holzherr)

Ook doen in de zomer in het Bregenzerwald

  • Eén van de 12 (!) musea bezoeken.
  • Proef de lekkerste lokale kazen op de 'Käsestraße'.
  • Fietsen op de 60 km aan fietspaden en 560 km aan mountainbikeroutes.
  • Klimmen in het Aqua Hochseilgarten, Abenteuerpark Schröcken of in de Waldseilgarten und Flying-Fox-Bahn Damüls.
52495 - mountainbiken in het bregenzerwald
Ook mountainbiken kan in het Bregenzerwald (Foto: © Bregenzerwald Tourismus, Adolf Bereuter)

Praktische informatie over het Bregenzerwald in de zomer

Het Bregenzerwald ligt op minder dan 900 kilometer rijden vanaf Utrecht, waardoor relatief snel bereikbaar. Je kunt overnachten in 23 dorpen, waaronder Au-Schoppernau, Damüls, Warth-Schröcken, Mellau, Bezau, Schwarzenberg en Hittisau. Boek hier een accommodatie in het Bregenzerwald. Verblijf je minimaal 3 nachten? Dan krijg je bij aangesloten accommodaties in de 24 deelnemende gemeentes t/m 31 oktober de 'Bregenzerwald-Gäste-Card'. Met deze kaart kan je (onbeperkt) gebruik maken van de bergbahnen, de bussen en heb je gratis toegang tot de zwembaden.

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.