De mooiste wandelingen in het Bregenzerwald

 © Bregenzerwald Tourismus / Michael Meusburger 
De mooiste wandelingen in het Bregenzerwald

19 juni 2021

door Marlous in Bestemmingen

Hoge bergtoppen, glooiende alpenweiden, rivierstromen en kilometers lange bossen: dat is het Bregenzerwald in een notendop. Het uitgestrekte gebied in Vorarlberg biedt met haar 23 dorpjes en afwisselende landschap een prachtige omgeving voor een zomervakantie in Oostenrijk. De regio is ontzettend veelzijdig en er is dan ook veel te doen, maar de omgeving valt toch echt het beste te voet te ontdekken. Daarom zetten we in dit blog een aantal tips voor je zomervakantie en de mooiste wandelingen in het Bregenzerwald voor je op een rijtje!

Wandelen in het Bregenzerwald

De kleurrijke omgeving van het Bregenzerwald leent zich goed voor het maken van wandelingen. Niet in de laatste plaats vanwege het fraaie natuurlandschap, maar ook door het grote aanbod aan wandelroutes. Er ligt een netwerk van meer dan 1500 km aan gemarkeerde wandelpaden voor je klaar. Van toegankelijke routes tot uitdagende tochten en themawandelingen: er is voor iedere soort wandelaar wel een mooie route te vinden. Ook leuk: de trouwe viervoeter kan mee op veel wandeltochten, want honden mogen in een aantal liften gewoon mee naar boven. Bovendien zijn er routes met gids te volgen en daarnaast zijn er wandelpaden die ook toegankelijk met een kinderwagen zijn. Kortom: aan mooie wandelingen in het Bregenzerwald geen gebrek. Welke je in ieder geval op je lijstje moet zetten? Wij sommen een aantal van de mooiste voor je op! Bekijk alle mooie wandelingen in het Bregenzerwald >

Lees ook: Dit wil je doen tijdens een wandelvakantie in het Bregenzerwald >

Wandelen in het Bregenzerwald
Het afwisselende landschap in het Bregenzerwald is bijzonder uitnodigend om te wandelen! (Foto: © Bregenzerwald Tourismus / Alex Kaiser)

Wandeling bij zonsopgang op de Kanisfluh

De bergwereld van het Bregenzerwald maakt een schitterend decor voor een wandeling door de natuur, maar doe je dit bij zonsopgang dan krijgt het fijne gevoel een extra dimensie. Terwijl de wereld langzaam wakker wordt zie jij de lucht roodoranje kleuren vanaf de top van de berg Kanisfluh, hoe bijzonder! Je kunt een prachtige zonsopgang-wandeling maken vanaf de parkeerplaats Alpe Öberle in Au. Daar start de tocht in alle vroegte langs de Edelweißhutte richting Alpe Obere. Dan vervolgt de wandeling naar het herkenningspunt en meest imposante berg van het Bregenzerwald: de Kanisfluh. Vanaf de top geniet je niet alleen van de zon die op komt, maar heb je ook een geweldig panoramisch uitzicht op de Bodensee, de hele vallei en misschien heb je zelfs het geluk om steenbokken te spotten.

Wandeling bij zonsopgang naar de Kanisfluh

Duur 2,5 tot 3,5 uur
Hoogtemeters 565 meter klimmen, 565 meter dalen
Afstand 5,2 km
Startpunt Parkeerplaats Alpe Öberle in Au
Niveau Gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Dagtocht naar het hoogste punt

Ongetwijfeld een van de mooiste wandelingen in het Bregenzerwald is de bergtopwandeling naar het hoogste punt: de Braunarlspitze. De top reikt tot een hoogte van 2649 meter en ga je deze wandeling maken, houd dan rekening met een dagvullende tocht. Vanuit Schröcken begin je de tour langs rotsformaties van de omliggende bergen, voorbij het bergmeer Butzensee en langs talloze panoramische uitzichten. Uitdagend, maar absoluut indrukwekkend en vooral voor fanatieke wandelliefhebbers een must. 

Dagtocht naar de Braunarlspitze

Duur 8 uur en 30 minuten
Hoogtemeters 1529 meter klimmen, 1558 meter dalen
Afstand 15,5 km
Startpunt Dorpscentrum van Schröcken
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandelen naar het hoogste punt in het Bregenzerwald
Rustieke omgeving en hutten onderweg naar de Braunarlspitze (Foto: © Bregenzerwald Tourismus / Michael Meusburger)

Georunde Rindberg

Wat de wandelregio hier anders dan andere regio's maakt, is de verscheidenheid aan gethematiseerde wandeltochten die je er kunt maken. Een bijzondere gethematiseerde wandelroute is de Georunde Rindberg in het plaatsje Sibratsgfäll. De tour brengt twee elementen samen: natuur en kunst. Tijdens het wandelen kom je langs 13 plekken waar karakteristieke kunstobjecten te bewonderen zijn. Deze route is opgezet naar aanleiding van een aardverschuiving die enkele jaren geleden heeft plaatsgevonden. Het artistieke wandelpad heeft een Oostenrijkse Staatsprijs voor Design gekregen, dus deze mooie wandeling in het Bregenzerwald is er zeker eentje om op je lijstje te zetten.

Georunde Rindberg Sibratsgfäll

Duur 2 uur
Hoogtemeters 250 meter klimmen, 250 meter dalen
Afstand 3,9 km
Startpunt Felbers schiefes Haus in Sibratsgfäll
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Wandel de Goßarweag met kinderen

Ook als je met kinderen op zomervakantie bent, kunnen er prachtige wandelingen in het Bregenzerwald worden gemaakt. Een echte wandeltip tijdens een familievakantie is de 'Goßarweag' vanuit Bizau. Deze mooie route staat in het teken van cultuur en historie terwijl je continu omringd wordt door een toneel van ongeschonden natuur. Onderweg kom je allerlei verschillende stations tegen waar kinderen op kunnen spelen en klimmen, waardoor zij zich uitstekend kunnen vermaken tijdens het wandelen. Meer tips voor een zomervakantie met kinderen in het Bregenzerwald >

Wandeling op de Goßarweag

Duur Ongeveer 3 uur, afhankelijk van hoeveel tijd je neemt bij de stations
Hoogtemeters 320 meter klimmen, 320 meter dalen
Afstand 7,5 km
Startpunt Gemeentehuis van Bizau
Niveau Makkelijk
Conditie
Techniek
Uitzichten

Lunchen op het terras in het Bregenzerwald
Wandelen, spelen en daarna heerlijk ontspannen onder het genot van een Oostenrijkse specialiteit (Foto: © Bregenzerwald Tourismus / Adolf Bereuter)

Tips voor je zomervakantie in het Bregenzerwald

Ga je op zomervakantie naar het Bregenzerwald, dan zijn dit nog een aantal fijne tips:

  • Met de Gäste-Card Bregenzerwald & Großes Walsertal profiteer je van vele mogelijkheden, zoals het onbeperkte gebruik van de liften, gratis met de bus en je hebt toegang tot andere faciliteiten, zoals de buitenzwembaden. Voor iedereen die tussen 1 mei en 31 oktober drie of meer nachten verblijft in een van de 28 partnergemeenten, is de kaart bij de overnachtingsprijs inbegrepen.
  • Meer wandeltips vind je op de wandelkaart, die je bij de VVV of bij een groot aantal accommodaties kunt verkrijgen. Hier worden zo'n 50 verschillende wandelingen uitgelicht en tips gegeven voor de mooiste wandelingen in het Bregenzerwald, geschikt voor alle niveaus.
  • Vanaf de zomer van 2021 wordt er een gloednieuw Bike & Hike-programma aangeboden. Deze begeleidde tours voeren over de hoge bergtoppen met de e-bike en worden daarna te voet vervolgd. Een echte aanrader voor liefhebbers van zowel wandelen als fietsen!
  • Naast de reguliere wandeltochten die je kunt maken, is het extra leuk om een huttentocht te doen als je in het Bregenzerwald op zomervakantie bent. Hierbij wandel je elke dag van hut naar hut en kun je zo stukje bij beetje de mooie regio ontdekken! Tevens kun je een culinaire wandeling boeken, waarbij je niet alleen mooie wandelingen maakt, maar ook nog eens kan genieten van de heerlijkste Oostenrijkse gerechten tussendoor.

Ontdek het Bregenzerwald >

Pauzeren tijdens een wandeling
Je komt langs tal van panoramische uitzichten tijdens het wandelen, zoals dit uitzicht op de Kanisfluh (Foto: © Bregenzerwald Tourismus / Alex Kaiser)Dit weblog is geschreven in samenwerking met het Oostenrijks Verkeersbureau en het Bregenzerwald.

Zomervakantie tips