Skip to navigation Skip to main content

Tips voor een vakantie in het Bregenzerwald in Vorarlberg

Bregenzerwald Familie
© Bregenzerwald Tourismus / Johannes Fink

Het Bregenzerwald is één van de vijf vakantieregio’s in Vorarlberg en net even anders dan de andere vier. De regio wordt gekenmerkt door het groene landschap, de vele almen, bossen en imposante bergtoppen. Daartussen liggen 22 mooie en gezellige dorpen. Bijzonder is dat je hier een mix tegenkomt van de traditionele en de moderne houtcultuur. Het Bregenzerwald is een ideale regio voor liefhebbers van cultuur, natuur en historie en dat valt op veel manieren te ontdekken. In dit weblog geef ik je een aantal tips voor een zomervakantie in het Bregenzerwald. 

1. Wandel de Umgang Bregenzerwald wandelroutes

In het Bregenzerwald kom je een bijzondere combinatie van oude, traditionele gebouwen en de moderne houtarchitectuur tegen. Je kunt deze zelf ontdekken met de speciaal daarvoor uitgezette Umgang Bregenzerwald wandelroutes. Verder leer je meer over de tradities, lokale bevolking en de historie. Er zijn 12 verschillende wandelroutes en de duur varieert tussen 1,5 en 4 uur. Je kunt in 12 dorpen een wandeling maken en per dorp maak je kennis met een ander hoogtepunt. Bijvoorbeeld de kaaskelder in Lingenau en het Frauenmuseum in Hittisau. Meer informatie over alle routes is verkrijgbaar bij de lokale VVV.

Architectuur Bregenzerwald
© Bregenzerwald Tourismus / Alex Kaiser
Ontdek de architectuur van het Bregenzerwald tijdens de Umgang Bregenzerwald wandelroutes

2. Bezoek de Bregenzer Festspiele

Een tip voor een leuk en bijzonder uitstapje is de Bregenzer Festspiele. Dit indrukwekkende cultuurfestival vindt iedere zomer plaats in Bregenz, vlakbij het Bregenzerwald. Het hoogtepunt van het festival is de opera of musical op de Seebühne in de Bodensee. De optredens op het grootste drijvende podium ter wereld zijn indrukwekkend om te zien. Duizenden bezoekers komen jaarlijks naar het festival voor deze bijzondere ervaring. Kaarten voor de diverse optredens zijn online te koop. 10 fijne campings rondom de Bodensee > 

3. Een wandeling op de imposante Kanisfluh

De 2044 meter hoge Kanisfluh is één van de meest karakteristieke bergen in het Bregenzerwald, gelegen tussen de dorpen Mellau, Schnepfau en Au. Je kunt er prachtige wandelingen maken, waaronder eentje naar de top. Er is ook een mogelijkheid om deze ’s ochtends vroeg met een gids te maken. Je kunt dan genieten van een prachtige zonsopgang en een heerlijk bergontbijt. Enkele wandeltips:

  • Alpengasthof Edelweiß – Kanisfluh: een wandeling naar de top van ongeveer 1,5 tot 2 uur
  • Omhoog met de Mellaubahn – Rossstelle – Kanisfluh: een wandeling van ongeveer 2,5 tot 3 uur
  • Van Au naar Kanisfluh: een wandeling van ongeveer 5,5 uur.
Kanisfluh
© Bregenzerwald Tourismus / Michael Meusburger
Het uitzicht, bij zonsondergang, is prachtig vanaf de berg

4. Maak een culinaire wandeling

Wandelaars, Bourgondiërs en liefhebbers van lekker eten zijn in het Bregenzerwald aan het juiste adres. Je kunt hier namelijk diverse culinaire wandelingen maken. Daarbij ontdek je niet alleen het landschap en de natuur van de regio, maar ook de lokale keuken. Er zijn verschillende culinaire wandelingen mogelijk. Twee tips:

  • Bezau (prachtig uitzicht en een voor de regio zo karakteristieke alm): start met een ontbijt, geniet vervolgens van een maaltijd tussen de middag en sluit af met een dessert. De wandeling is 10,4 kilometer en in totaal dien je zo'n 7,5 uur uit te trekken. Prijs (2022): € 66,-
  • Warth-Schröcken (Hochalpen & der Körbersee): eerst een ontbijtbuffet, dan lunch en na afloop een zoet dessert. De wandeling is 16,1 km en in totaal dien je zo'n 8,5 uur uit te trekken. Prijs (2022): € 69,-

6. Extra voordeel met de Bregenzerwald Gäste-Card

Als je tussen 1 mei en 31 oktober 2018 verblijft in het Bregenzerwald, dan krijg je vanaf drie nachten de Bregenzerwald Gäste-Card gratis. Met deze kaart heb je onder andere gratis toegang tot de bus, een aantal bergliften en zwembaden. Ook krijg je bij diverse partners allerlei aantrekkelijke kortingen op leuke uitstapjes.

7. De zonsondergang bewonderen op de Diedamskopf

De zon in de bergen zien opkomen is bijzonder, maar zien ondergaan ook. Helemaal als je op de berg staat en je de zon steeds verder achter de bergtoppen ziet verdwijnen… Op de 2090 meter hoge Diedamskopf bij Au-Schoppernau heb je de mogelijkheid om dat met eigen ogen te bewonderen. Tip: ben je op vakantie met kinderen? Bezoek dan overdag Didi’s Kinder-Erlebnisland bij het bergstation van Bergbahnen Diedamskopf. Deze leuke speelplaats is dagelijks van 10.00 tot 15.30 uur geopend.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.