Skip to navigation Skip to main content

6 tips voor een zomervakantie met kinderen in het Bregenzerwald

53100 - 6 tips voor een zomervakantie met kinderen in het Bregenzerwald
© Bregenzerwald Tourismus, Johannes Fink

Het Bregenzerwald is een heerlijke bestemming voor een zomervakantie met kinderen. Er is meer dan genoeg te beleven en daarom zetten we een aantal tips voor families op een rijtje. Ontdek de prachtige bergwereld te voet, stap een dagje op de mountainbike of ga voor één van de andere uitstapjes... Hier verveel je je geen dag! Het massatoerisme is ver te zoeken, in plaats daarvan geniet je in het Bregenzerwald nog van de typische Oostenrijkse gezelligheid in een unieke omgeving. Wat je absoluut moet doen tijdens een zomervakantie met kinderen in het Bregenzerwald? Je leest het hieronder!

In de zomer met kinderen naar het Bregenzerwald

Voor een familievakantie ben je in het Bregenzerwald aan het juiste adres. Kinderen kunnen zich uitleven in de bossen en bergen, die een soort van natuurlijke speeltuin vormen, in de omgeving is genoeg te beleven en er zijn genoeg faciliteiten en programma's voor de kleine bergliefhebbers. Daarnaast zorgen de vriendelijke gastheren en -vrouwen ervoor dat het families aan niets ontbreekt tijdens hun verblijf in het Bregenzerwald. Er zijn pensions, appartementen en zelfs boerderijen waar kinderen zich al snel thuisvoelen. Zo beleef je een heerlijke zomervakantie met kinderen in het Bregenzerwald.

Het Bregenzerwald: historie en natuur

In het meest westelijke deel van Oostenrijk ligt het Bregenzerwald, niet ver van de grens met Duitsland, Zwitserland en Liechtenstein. In deze vakantieregio wonen zo'n 32.000 mensen, verdeeld over 23 knusse dorpjes. De Wälder, zoals de inwoners zichzelf noemen, zijn trots op hun regio en zorgen ervoor dat alles zo goed mogelijk onderhouden blijft. Het Bregenzerwald ligt tussen de Bodensee en het Arlbergmassief. Het was ooit volledig bedekt met bossen en was eigendom van de grafen van Bregenz, vandaar de naam Bregenzerwald. Ongeveer vanaf het jaar 1000 werd de regio bewoond. Door de ligging tussen een prachtig bergmeer en een machtige bergwereld, vind je hier alles voor een heerlijke zomervakantie met het gezin.

#1. Wandeltips voor het hele gezin

Als je in zo'n mooie regio als het Bregenzerwald met kinderen op zomervakantie bent, moet je natuurlijk de natuur ontdekken. De beste manier om dat te doen is te voet. De gemarkeerde wandelpaden leiden je naar de mooiste plekjes van de regio. Er zijn gewone wandelroutes geschikt voor kinderen en kinderwagens, maar je kunt ook speciale familiewandelingen maken. Hieronder zetten we een paar wandeltips in het Bregenzerwald voor families met kinderen voor je op een rijtje:

  • Wandel vanuit Schröcken naar de Kalbelesee en de Körbersee op de Hochtannberg, een eenvoudige wandeling van een kleine twee uur. In 5,6 km (retour) overbrug je ongeveer 191 hoogtemeters. Tip: op de Körbersee kun je een met een roeibootje het water op. Deze wandeling is ook geschikt om met een kinderwagen te doen.
  • De Energie-wandeling bij Langenegg, een themawandeling van ongeveer 1,5 uur langs de energieportalen van Langenegg. Energie en duurzaamheid zijn al jaren belangrijke thema's voor het Oostenrijkse dorpje, vandaar de themawandeling. Wandel door het waterportaal, kalmteportaal, windportaal en leer meer over het thema. Onderweg kom je langs opdrachten, informatieborden en een aantal gelegenheden om te spelen.
  • Geniet van de mooiste uitzichten op de Bodensee, het Bregenzerwald en de Allgäuer Alpen tijdens de Panoramarundweg Niedere bij Andelsbuch. Pak de lift vanuit het dorp omhoog en maak een rondwandeling op de Niedere Höhe van zo'n 1,5 uur. Je overbrugt ongeveer 140 hoogtemeters, dus een ideale wandeling voor kinderen.
53100 - wandelen tijdens een zomervakantie met kinderen in het bregenzerwald
Ook met de allerkleinste bergliefhebbers kun je heerlijk wandelen in het Bregenzerwald! (Foto: © Bregenzerwald Tourismus, Johannes Fink)

#2. Avonturenpark en klimbos

Ben je in de zomer op familievakantie in het Bregenzerwald, zijn je kinderen al wat groter en houden ze wel van een beetje uitdaging? Bezoek dan een avonturenpark of klimbos! In het Bregenzerwald heb je keus uit het klimbos, inclusief Flying Fox, in Damüls, het Schröcken Adventure Park en de Aqua Hochseilgarten in Aktiv-Zentrum Bregenzerwald in Schnepfau. Vooral die laatste is een aanrader, hier loopt een klimbos over het water in een kloof van de Bregenzerache. Dit is met een lengte van 550 m en 44 stations het grootste klimbos van Vorarlberg en biedt genoeg mogelijkheden voor een dagje klimmen en klauteren.

#3. Aktiv-Zentrum Bregenzerwald

Zijn de kinderen helemaal enthousiast geworden door het avonturenpark of klimbos, dan kun je voor nog meer activiteiten terecht bij Aktiv-Zentrum Bregenzerwald. Naast de Aqua Hochseilgarten kun je hier raften, kanoën en kajakken op de Bregenzerachen, fietstrainingen volgen, een toer langs verschillende grotten doen, (3D-)boogschieten en nog veel meer. Je kinderen zullen zich hier gegarandeerd de hele dag vermaken. Een echte aanrader voor een actieve familievakantie dus!

#4. Slaap in een knusse berghut

Huttentochten zijn vaak te lang voor kinderen, maar in het Bregenzerwald niet. Hier hebben ze een echte familie huttentocht opgezet bij Schwarzenberg. In drie dagen maak je een rondwandeling door de prachtige bergwereld van het Bregenzerwald en slaap je in twee verschillende hutten. Op dag één wandel je zo'n 2,5 uur en stijg je 595 hoogtemeters, op de tweede dag loop je iets meer dan 4 uur, waarbij je 285 m stijgt en 420 m daalt, en op de laatste dag wandel je een kleine 2 uur en daal je zo'n 460 m. Je eet en slaapt in twee verschillende, maar net zo knusse berghutten. Een unieke ervaring tijdens je zomervakantie met kinderen!

53100 - huttentocht met kinderen in het bregenzerwald
Een huttentocht is een unieke ervaring voor kinderen! (Foto: © Bregenzerwald Tourismus, Johannes Fink)

#5. Waterpret met de hele familie

Op warme zomerdagen gaat er niets boven een verfrissende duik in een bergmeer of zwembad. Je kunt de Bodensee opzoeken voor een dagje zwemmen in natuurwater, maar ook in het Bregenzerwald zijn genoeg mogelijkheden. In de dorpen Au, Bezau Egg, Hittisau, Mellau, Schwarzenberg en Schoppernau vind je fijne buitenzwembaden waar je je met het hele gezin heerlijk kan vermaken. Wil je liever een plons in een bergmeer maken, dan is er bij het dorpje Fontanella de Seewaldsee Fontanella met een ligweide, twee restaurants en een speeltuin. Terwijl de ouders even ontspannen op de ligweide, kunnen de kinderen zich uitleven in het water. Ideaal tijdens een familievakantie!

#6. Mountainbike trainingen voor jong en oud

In een land als Nederland is fietsen bijna niet weg te denken. Maar waar we hier vooral de fiets pakken om makkelijk van A naar B te komen, wordt in de bergen de fiets gebruikt om mooie tochten door de natuur te maken. Zo ook in het Bregenzerwald. Natuurlijk is fietsen in de bergen anders dan fietsen in Nederland (vooral het afdalen kan behoorlijk lastig zijn...) en daarom worden er bij Aktivzentrum Bregenzerwald verschillende mountainbiketrainingen georganiseerd voor jong en oud. Zo leren jullie met z'n allen wat belangrijk is tijdens het fietsen in de bergen en kunnen jullie later zelf op pad. Ontdek de unieke natuur op de fiets tijdens jullie vakantie in het Bregenzerwald.

Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.