Skip to navigation Skip to main content

Treinvakantie Zwitserland: dit zijn de mooiste treinreizen

Goldenpass Express
© 2022 Swiss Travel Systems AG

Zwitserland is een prachtig land voor een vakantie met de trein. Er zijn prachtige treintrajecten waarop je de schoonheid van het land in optima forma ervaart. Door het uitgebreide netwerk van spoorlijnen is een losse trip ook zo gemaakt. In dit artikel hebben we de mooiste treinreizen van Zwitserland voor je op een rijtje gezet. Ook de reis naar Zwitserland met de trein hebben we voor je uitgelicht.

Vakantie met de trein in Zwitserland

Een treinreis door het Zwitserse landschap is een geweldige ervaring. Beroemde spoorwegtrajecten nemen je mee langs de hoogtepunten van het land. Je doorkruist Zwitserland in een comfortabele trein, waarin je de omgeving goed kunt zien. Er zijn diverse aanbieders voor een georganiseerde treinreis door Zwitserland. Je kunt er ook voor kiezen om zelf je vakantie met de trein in Zwitserland samen te stellen. De treinen in Zwitserland rijden op tijd en ook veel kleine dorpjes beschikken over een eigen station.

Glacier Express: de langzaamste sneltrein ter wereld

De Glacier Express is misschien wel de beroemdste trein ter wereld. In ongeveer acht uur rijd je van Zermatt naar St. Moritz of in de andere richting. Onderweg zie je onder andere de Matterhorn, de Rijnkloof (Grand Canyon van Zwitserland!), het Landwasserviaduct en tal van andere hoogtepunten. Je rijdt door 91 tunnels, passeert 7 dalen en over 291 indrukwekkende bruggen. Tijdens de zomermaanden rijdt de Glacier Express 4 keer per dag, van oktober tot december rijdt de trein niet.

Vakantie met de trein in Zwitserland
© Schweiz Tourismus / Christof Sonderegger

Bernina Express: steek de Alpen over met de trein

De Bernina Express gaat dwars door Graubünden en rijdt vanaf Chur en St. Moritz naar het Italiaanse Tirano. Onderweg overbrugt de 144 kilometer lange spoorlijn imposante hoogteverschillen. Je rijdt door 55 tunnels en over 196 bruggen, waaronder het 65 meter hoge Landwasser viaduct. Na ruim vier uur je ogen uitgekeken te hebben, rol je het station van het Italiaanse Tirano binnen. Deze gezellige stad heeft een historisch centrum en diverse bezienswaardigheden. Je kunt je reis verlengen met de Bernina Express Bus, die van Tirano doorrijdt naar Lugano.

Bernina Express
© Schweiz Tourismus / Renato Bagattini
Alp Gruem, Bernina Express
© Switzerland Tourism / André Meier
Bernina Express, St Moritz
© Schweiz Tourismus / Francesco Baj
Morteratsch, Bernina Express
© Switzerland Tourism / André Meier
Alp Gruem, Bernina-Express
© Schweiz Tourismus / Renato Bagattini

Golden Pass: treinrit door een landschap dat constant veranderd

De Golden Pass lijn is een treinroute van Luzern naar Montreux aan het Meer van Genève. Op dit traject werden de eerste Zwitserse panoramatreinen met extra grote ramen geïntroduceerd. Er valt namelijk genoeg te zien onderweg! Het landschap waar je doorheen rijdt, met wijngaarden, uitgestrekte bossen en alpenweiden, is bijzonder divers. Ook kom je langs diverse meren zoals de Thunersee en het Vierwoudstedenmeer. Tijdens de vier uur durende treinrit maak je de oversteek van het Duitstalige deel van Zwitserland naar het Franstalige. Hoogtepunten van de Golden Pass zijn de Brünigpas en het uitzicht op de besneeuwde Jungfraujoch. De Golden Pass lijn is geen aaneengesloten treintraject, onderweg van Montreux naar Luzern dien je twee keer over te stappen.

Gotthard Panorama Express: per trein en boot naar Ticino

Met de Gotthard Panorama Express steek je vanuit Luzern, Centraal-Zwitserland, over naar Locarno/Lugano in het Italiaanstalige Ticino. Je reist door het hart van Zwitserland en door de in 1882 geopende Gotthardtunnel. Symbool van de Gotthard Panorama Express is de kerk van Wassen. Om het hoogteverschil te overbruggen rijdt de trein hier door twee keerlussen, waardoor je het witte kerkje van drie kanten ziet. Na Airolo laat de trein de bergtoppen achter zich om door het mediterrane landschap van Ticino te rijden. Overigens begint je reis niet met de trein, maar met de boot. Vanuit Luzern steek je het Vierwoudstrekenmeer per boot over naar Fluëlen.

Gotthard Panorama Express
© Switzerland Tourism / Alain Kalbermatten

Andere beroemde treintrajecten in Zwitserland

  • Gornergratbahn
  • Jungfraujochbahn
  • Wengernalpbahn
  • Centovalli Spoorlijn
  • Furka Bahn

Hoe kom ik met de trein in Zwitserland?

Wil je een treinreis door Zwitserland gaan maken, dan kun je in Nederland al op de trein stappen. Dagelijks vertrekken er treinen richting de grote Zwitserse steden en vaak hoef je niet, of maar een enkele keer over te stappen. Ook vertrekt er dagelijks een nachttrein naar Zürich. Eenmaal in Zwitserland stap je over op het lokale spoorwegnetwerk. Zelfs de meest kleine dorpjes hebben een eigen treinstation, waardoor je eindbestemming in Zwitserland goed per trein bereikbaar is.

Hier kun je een treinvakantie Zwitserland boeken

Er zijn diverse organisaties en touroperators die complete treinreizen door Zwitserland aanbieden. Wanneer je in Zwitserland bent kun je ook heel eenvoudig een treinticket kopen op het station. Hieronder hebben we een aantal aanbieders van treinvakanties door Zwitserland voor je geselecteerd:

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.