Skip to navigation Skip to main content

Glacier Express: de treinreis die iedereen een keer wil maken

53972 - Glacier Express: de treinreis die iedereen een keer wil maken

De Glacier Express is een van de beroemdste treintrajecten ter wereld in Zwitserland en verbindt de plaatsen St. Moritz en Zermatt met elkaar. De hele route is 291 kilometer lang en de trein doet in totaal zo’n acht uur over dit traject. Je zou bijna niet geloven dat de Glacier Express een sneltrein is, want heel snel gaat het niet, maar dat wil je ook niet tijdens deze prachtige treinreis door Zwitserland. Zo heb je namelijk alle tijd om te genieten van al het moois dat aan je treinraam voorbij komt. Met panoramaramen tot aan het plafond heb je prachtig uitzicht op de wisselende landschappen die langzaam aan je voorbijtrekken tijdens de tocht. De Glacier Express is een onvergetelijk avontuur voor jong en oud.

Glacier Express: de route

De Glacier Express rijdt tussen St. Moritz enZermatt en stopt onderweg in veel bekende Zwitserse vakantiebestemmingen. Je kunt de reis uiteraard in twee richtingen afleggen. Wanneer je start in Zermatt begin je op een hoogte van 1605 meter en daal je door een landschap met enorme rotswanden en vierduizenders af naar Visp op 651 meter hoogte om vervolgens door te rijden naar Brig. Na een korte stop in Brig, gaat de trein verder naar Andermatt, Chur om vervolgens in St. Moritz te eindigen. Uiteraard kun je ook een gedeelte van de route van de Glacier Express doen.

53972 - glacier express
© Glacier Express By-line: swiss-image.ch/Stefan Schlumpf

Veel hoogtepunten tijdens de reis

De Glacier Express komt op de 291 kilometer lange route langs vele hoogtepunten, zowel letterlijk als figuurlijk. Onderweg rijdt de trein door 91 tunnels en over 291 bruggen. Bekende highlights zijn de Oberalppas op 2033 meter, de Rijnkloof – ook wel de Grand Canyon van Zwitserland genoemd – en het Landwasser Viaduct. Dit viaduct staat op vele foto’s van Zwitserland en is een imposant bouwwerk van 136 meter lang en 65 meter hoog. De brug leunt op prachtige bogen en bijzonder is dat de spoorlijn een bocht maakt van 45 graden op het bouwwerk. Je passeert tijdens de reis in totaal zeven verschillende dalen.

53972 - landwasser viaduct
© Glacier Express By-line: swiss-image.ch/Stefan Schlumpf

Normale trein of de Glacier Express?

Op het traject van de Glacier Express rijden ook normale treinen, maar toch is het aan te raden in de Glacier Express te stappen, want deze trein biedt de enorme panoramaramen en heeft extra service aan boord. Je kunt kiezen voor 1e of 2e klas en in beide klasses kun je onderweg extra informatie krijgen via een hoofdtelefoon. Zo kom je alles te weten over de hoogtepunten die je passeert. Ook is het mogelijk in te loggen met je smartphone of tablet op het infortainment-systeem van de trein. Eten en drinken kun je tijdens de reis bestellen en dit wordt op je zitplaats geserveerd. Wil je helemaal luxe reizen, kies dan voor de Excellence class. Dit speciale rijtuig biedt plaats aan slechts 20 passagiers, waarbij alle stoelen direct aan het raam zijn geplaatst. Bovendien is hier een bar en geniet je onderweg van een uitgebreide 5-gangenlunch.

53972 - normale trein of de glacier express
© Glacier Express By-line: swiss-image.ch/Stefan Schlumpf

Beroemdste trein van Zwitserland

De Glacier Express is zonder twijfel de beroemdste trein van Zwitserland en een van de meest bijzondere treinreizen ter wereld. Niet zo gek, want je rijdt door ongerepte berglandschappen, over indrukwekkende bergpassen en komt langs vele meren, wilde bossen en diepe kloven. De eerste trein vertrok in 1930 uit Zermatt en vandaag de dag behoort de Glacier Express tot de top 5 attracties in Zwitserland. Een plekje reserveren is dus wel een absolute must, want je bent niet de enige die in de trein wil stappen.

Tickets voor de Glacier Express

Handig is dat het hele traject van de Glacier Express is inbegrepen bij het Swiss Travel System, een ticket waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van het OV (trein, bus en boot) in Zwitserland. Natuurlijk kun je ook een los ticket kopen voor (een deel) van het traject. Het is verplicht vooraf een zitplaats te reserveren en er geldt een toeslag voor de trein ten opzichte van normale treinen op het traject. Lees hier alles over de Glacier Express in de PDF folder >

53972 - tickets voor de glacier express
© Glacier Express By-line: swiss-image.ch/Stefan SchlumpfZomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.