Skip to navigation Skip to main content

Jungfraujoch – Top of Europe

Jungfraujoch
Jungfraujoch
© Jungfrau Region Tourismus AG
Jungfraujoch
Jungfraujoch
© Jungfrau Region Tourismus AG
  • Hoogste treinstation van Europa
  • Onovertroffen uitzicht op de Aletschgletscher
  • Diverse attracties op 3454 meter hoogte

Op de Jungfraujoch ligt op 3454 meter het hoogstgelegen treinstation van Europa en het is een van de populairste toeristische highlights in Zwitserland. De Jungfraujoch is het laagste punt tussen de beroemde Zwitserse bergen Mönch (4107 meter) en Jungfrau (4158 meter) en ligt op de grens tussen de kantons Bern en Wallis. Bijzonder is, dat de trein die naar het hoogste station gaat, dwars door een andere beroemde Zwitserse bergreus rijdt: de Eiger. Eenmaal boven op de Jungfraujoch heb je een overweldigend uitzicht op onder andere de langste gletsjer van de Alpen, de Aletsch Gletscher en op vier machtige vierduizenders.

Jungfraujoch: indrukwekkend treintraject

Je bereikt de Jungfraujoch met de Jungfraubahn, een idee van Adolf Guyer-Zeller. De bouw van de tandradspoorweg startte in 1896 en duurde maar liefst 16 jaar. Vooral het boren van de zeven kilometer lange tunnel door de Eiger was in die tijd helemaal een uitdaging. Inmiddels brengt de beroemde trein dagelijks vele bezoekers naar het hoogste treinstation van Europa, waarbij deze 1400 hoogtemeters klimt. Dit voel je zeker wanneer je in de trein zit, want hij klimt en daalt langzaam door de tunnel.

Traject van de Jungfraubahn

De trein naar de Jungfraujoch vertrekt vanaf station Kleine Scheidegg, dat tussen de Eiger en de Lauberhorn ligt, op 2061 meter hoogte. Je bereikt de Kleine Scheidegg via de plaatsen Grindelwald of Wengen. Het eerste stuk van het traject kun je nog genieten van een magnifiek uitzicht, maar na de Eigergletscher duikt de trein de tunnel in en wordt het donker. Onderweg stopt de trein nog op de halte Eismeer, waar je even kunt uitstappen en via grote vensters in de Eigernoordwand het indrukwekkende berglandschap kunt bewonderen. Eenmaal boven kom je in een wereld van sneeuw, ijs en rotsen en hier is tevens van alles te doen.

In anderhalf uur naar de Jungfraujoch vanuit Interlaken

De snelste route naar de Jungfraujoch gaat via Grindelwald. Hier werd in december 2020 de nieuwe V-Bahn geopend, een gondellift die bezoekers in 15 minuten comfortabel naar de Eigergletscher brengt, waar je overstapt op de trein. Hierdoor kun je het hoogste station van Europa tegenwoordig in anderhalf uur bereiken vanuit Interlaken dat diep in het dal ligt.

Van alles te doen bij het hoogste station van Europa

Behalve genieten van de sneeuw, het ijs en het overweldigende uitzicht is er op de Jungfraujoch nog veel meer te doen en te zien voor bezoekers. Zo zijn er drie restaurants en is er het hoogstgelegen postagentschap van Europa, waar je even een kaartje kunt sturen. Ook is er een ijspaleis, een uitzichtterras, een tentoonstelling, een chocoladewinkel, kun je dwars door de gletsjer in de Ice Gateway lopen en er liggen wandelpaden in de eeuwige sneeuw.

Drukbezocht

De Jungfraujoch is een drukbezochte plek. Vooral in het hoogseizoen is een tochtje naar dit hoogste treinstation van Europa populair. Vooraf een treinkaartje reserveren is dus zeer verstandig. Mensen van over de hele wereld komen speciaal voor dit treintraject naar de Jungfrau Region. Een treinkaartje is behoorlijk prijzig, maar meer dan de moeite waard voor deze bijzondere en unieke attractie.

Tip: Top Of Europe Pass

Met de Top Of Europe Pass zijn naast een bezoek aan de Jungfraujoch nog dertien andere mooie trajecten inbegrepen. Je leest hier alles over de Top Of Europe Pass >

Openingstijden

Maandag 08.00-17.20
Dinsdag 08.00-17.20
Woensdag 08.00-17.20
Donderdag 08.00-17.20
Vrijdag 08.00-17.20
Zaterdag 08.00-17.20
Zondag 08.00-17.20

Schrijf een beoordeling

Persoonlijke gegevens
*
Algemeen cijfer
Vertel iets over je verblijf
*