Skip to navigation Skip to main content
Wengen 4
© Jungfrau Region Tourismus AG
  • Een perfecte mix van nostalgie, toerisme en wandelpaden
  • Traditioneel dorp met een autovrij centrum
  • Perfecte locatie om de Jungfrau Region te verkennen
  • Een bovengemiddeld aantal zonuren

Het Zwitserse dorp Wengen ligt op een beschut zonneterras op 1274 meter hoogte. Wengen is het perfecte voorbeeld van een dorp dat zo op een ansichtkaart zou kunnen staan. Idyllische houten huizen, groene bossen en uitgestrekte bergweides omringd door immens hoge bergen. Het centrum van Wengen is autovrij, wat het geheel nog nostalgischer maakt. Het dorp is vanuit Lauterbrunnen in een kwartier te bereiken door middel van een tandradtrein. De auto parkeer je gewoon beneden, want die heb je tijdens een zomervakantie in Wengen toch niet meer nodig!

Wengen is zowel in de zomer als in de winter een drukbezocht dorp. ’s Zomers nodigen de vele wandelroutes uit tot het maken van heerlijke dagtochten en daarnaast is het dorp een perfect uitgangspunt om de Jungfrau Region te verkennen. Kenmerkend voor de regio zijn de Alpenreuzen Eiger, Mönch en Jungfrau, een waanzinnig bergdecor dat zelfs op de meest verwende bergliefhebber nog diepe indruk maakt. Je kunt de regio perfect te voet, op de fiets of met de trein verkennen.

Fotogalerij van Wengen

Wengen
© Jungfrau Region - swiss-image.ch/Mattias Nutt
Wengen 2
© Jungfrau Region Tourismus AG
Wengen 3
© Jungfrau Region Tourismus AG
Wengen 4
© Jungfrau Region Tourismus AG
Schwimmbad Wengen
© Jungfrau Region Tourismus AG / Rolf Wegmüller

Wandelen in Wengen en omgeving

Wengen ligt midden in de magische bergwereld van de Jungfrau Region en is dus het perfecte startpunt voor vele wandelingen. De Jungfrau Region (waaronder ook Interlaken, Lauterbrunnen, Mürren en Grindelwald vallen) beschikt over meer dan 500 kilometer aan wandelwegen en biedt wandelplezier voor jong en oud. Of je gaat voor een ontspannen wandeling over de lagergelegen bergweides of een zwaardere tocht naar de 2928 meter hoge Schwarzhorn, de magie van deze regio valt niet te missen. De wandelpaden in de regio zijn allemaal goed aangegeven en dus ook geschikt voor de minder geoefende wandelaars. Een prachtige route die je zeker niet mag missen is de panoramaroute van Männlichen naar Kleine Scheidegg. Het is een eenvoudige route met weinig hoogteverschil, maar gedurende de hele tocht heb je een geweldig uitzicht over het Jungfraumassief.

Jungfraujoch: Top of Europe

Wanneer je op zomervakantie in Wengen bent, bevind je je vlak bij één van de meest populaire toeristische trekpleisters van Zwitserland: de Jungfraujoch. Dit is het hoogstgelegen treinstation in Europa, gelegen op 3454 meter hoogte, dat vanuit Wengen eenvoudig bereikbaar is. Vanuit het dorp neem je de trein naar station Kleine Scheidegg en hier stap je over op de Jungfraubahn, een trein die je door een 7 kilometer lange tunnel helemaal naar de top brengt. Eenmaal aangekomen word je beloond met een adembenemend uitzicht over de omliggende bergwereld en de grootste gletsjer van de Alpen, de Aletsch Gletscher van bijna 23 km lang: een aanblik die je nooit meer vergeet. Op de Jungfraujoch bevindt zich overigens ook de Lindt Swiss Chocolate Heaven, waar je met eigen ogen kunt zien (en proeven!) hoe chocolade wordt gemaakt.

Tip: vanaf bergstation Eigergletscher loopt een fantastische wandelroute - de Eiger Trail - naar Alpiglen en/of Grindelwald. De steile hellingen waar je langs loopt en het uitzicht op de beroemde Eiger-noordwand zorgen voor een spectaculaire belevenis.

Avontuurlijke belevenissen in Wengen

Eens zin in iets anders dan wandelen? Ook dat kan in de omgeving van Wengen! Denk bijvoorbeeld aan canyoning, rafting of mountainbiken. Er zijn verschillende mountainbikeroutes in de Jungfrau Region, die variëren van smalle paden met los gesteente tot goed bijgehouden, strakke wegen. In principe mag je op bijna alle wandelpaden mountainbiken, zolang je maar rekening houdt met de natuur en de wandelaars. Een echte aanrader is de Balchalpsee Trail, waar je de route eindigt met een blik op de helderblauwe Balchaplsee.

Weer in Wengen

Vandaag

Bewolkt en gestage regenval

Bewolkt en gestage regenval
9 / 12

Vorstgrens

2438 meter

Regen

16 mm

Morgen

Bewolkt en enige tijd regen

Bewolkt en enige tijd regen
7 / 14

Vorstgrens

2410 meter

Regen

5 mm
Männlichen
Toeristeninformatie voor Wengen
Name Wengen Tourismus
E-mail info@wengen.swiss
Telefoon 8568585
Algemene informatie
Aantal inwoners 1100
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 853 km
Hoogte dorp 1274
Aantal toeristenbedden 2295
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden 1
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten 2
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 23
Bars & cafés 21
Bioscoop 1
Concertzaal
Discotheken 4
Casino
Theater
Ballonvaart