Skip to navigation Skip to main content

Wandelen Jungfrau Region: Eiger Trail (verlengd)

Waterval Eiger Trail

De Jungfrau Region is een Zwitserse regio die iedere bergliefhebber eigenlijk wel een keer bezocht moet hebben. Wandelen in het decor van de beroemde Alpenreuzen Eiger, Mönch en Jungfrau is waanzinnig mooi. Eén van de populairste wandelingen hier is de Eiger Trail, een relatief makkelijke wandeling bergafwaarts, die direct onder de indrukwekkende Eiger Nordwand loopt. Zoek je wat meer uitdaging, dan kun je hem natuurlijk ook andersom lopen, bergopwaarts. Wij kozen voor een alternatieve route - waar de Eiger Trail onderdeel van is - die een stuk langer is, waarbij je ook bergop gaat én de Eiger Nordwand van een grotere afstand kunt bekijken. Maar natuurlijk beschrijf ik in dit artikel eerst de officiële wandeling en daarna het alternatief voor de sportieve wandelaar.

Eiger trail: de officiële start van de wandeling

De Eiger Trail start vanaf het Eigergletscher station. Je kunt het startpunt bereiken met de bergtrein vanuit Wengen of Grindelwald naar Kleine Scheidegg en vervolgens stap je daar over op de trein richting Jungfraujoch. Wil je alvast een beetje opwarmen, dan kun je ook van Kleine Scheidegg (2061 meter) naar Eigergletscher Station lopen (2320 meter). Onderweg kom je dan langs een prachtig en zeer fotogeniek bergmeer. Bij het Eigergletscher Station begint de officiële Eiger Trail naar Alpiglen (1615 meter).

Wandelen Jungfrau Region: Eiger Trail

Duur 2 uur, 50 minuten
Hoogtemeters 80 meter klimmen, 783 meter dalen
Afstand 6 km
Ondergrond Rotsen, zand, stenen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Foto bij bergmeer tussen Kleine Scheidegg en Eigergletscher
© Spalder Media Group
Geel wandelbord Jungfrau Region met Eiger op achtergrond
Wandelaar op de Eiger Trail
Wandelaar geniet van uitzicht op Eiger Trail
Wandelen Op De Eiger Trail

De route: Eiger Trail

 • Vanaf Eigergletscher station loop je naar beneden en vervolgens rechtsaf waar de Eiger Trail staat aangegeven. Op de wandelkaart is het pad nummer 36.
 • Het uitzicht is vanaf het begin overal indrukwekkend. Vergeet dus zeker niet op het pad te letten wanneer je naar beneden loopt, want je hebt de neiging steeds omhoog naar de bergen te kijken. Het pad is redelijk breed en niet al te technisch.
 • De Eiger Trail loopt glooiend onderlangs de Eiger Nordwand. Je kunt hier niet verdwalen, want er zijn onderweg geen afslagen of andere wandelpaden.
 • Tijdens de hele route zijn er een paar stukken die iets technischer zijn met rotsen en wat hogere afstappen. Enige wandelervaring is hier fijn en goede wandelschoenen zijn absoluut nodig voor de juiste grip.
 • Op meerdere plekken kom je langs prachtige watervallen; neem de tijd voor wat mooie foto's!
 • Na zo'n twee tot drie uur wandelen bereik je Alpiglen. Hier ligt een berghut met een fijn terras, waar je de wandeling goed kunt afsluiten.
 • Vanaf Alpiglen kun je met de trein terug naar Kleine Scheidegg, Wengen en Interlaken of verder naar beneden richting Grindelwald.
 • Een andere mogelijkheid is teruglopen naar Grindelwald. Dit is nog een behoorlijk wandeling van anderhalf tot twee uur over een, af en toe zeer steile, weg.
Steil bergpad Eiger Trail
Het uitzicht is vanaf het begin overal indrukwekkend

De Eiger Trail verlengen tot een dagtocht

Na een blik op de wandelkaart besloten wij onze Eiger Trail te verlengen tot een dagtocht waarbij we ook flink wat hoogtemeters maakten. Achteraf kan ik zeggen dat dit een hele mooie tocht was, vooral omdat je een ronde maakt en de bijzondere bergen hier vanuit verschillende hoeken ziet. Helaas had ik geen sporthorloge of iets aanstaan, waardoor ik niet exact weet hoeveel hoogtemeters de wandeling uiteindelijk had, maar een schatting kan ik wel geven, tussen de 800 en 900 hoogtemeters omhoog. Mijn telefoon gaf als gewandelde afstand 20 km aan. Vanuit Grindelwald Grund namen we de trein omhoog richting Kleine Scheidegg en we stapten uit op station Alpiglen waar onze dagtocht begon.

Wandelen Jungfrau Region: Eiger Trail (verlengd)

Duur 7 tot 8 uur
Hoogtemeters 850 meter klimmen, 1450 meter dalen
Afstand 20 km
Ondergrond Bosgrond, grind, rotsen, stenen en kiezels
Niveau zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

De route: Eiger Trail de verlengde versie

 • Vanaf het station Alpiglen volg je borden richting Kleine Scheidegg, wandelpad 34. Het is een breed en gemakkelijke kiezelpad dat langzaam omhoog slingert. De uitzichten op de Eiger Nordwand aan je linkerhand zijn adembenemend. Later op de dag loop je hier dus onder door.
 • Na anderhalf tot twee uur bereik je het treinstation Kleine Scheidegg op 2061 meter.
 • Vanaf Kleine Scheidegg kun je diverse paden nemen richting Eigergletscher. Neem sowieso de afslag richting het bergmeer en maak hier even wat mooie foto's. Vervolgens is het meest rechtse pad de mooiste richting Eigergletscher. Dit pad is wat smaller en uitdagender en biedt je een fantastisch uitzicht op de Alpenreuzen hier.
 • Vanaf Eigergletscher volg je de borden voor de Eiger Trail, zoals hierboven beschreven. Voor de route staat bijna drie uur, maar wij deden er - inclusief heel veel foto's maken en een lunchstop - een half uur korter over.
 • De Eiger Trail eindigt bij Alpiglen waar de route ook gestart is, vanaf hier kun je de trein terug nemen naar Grindelwald in het dal of nog even doorbijten en de laatste anderhalf uur naar beneden lopen via pad 34. Wij vonden dit laatste stuk nog best pittig. Niet zo zeer dat het pad moeilijk was, maar de weg is erg steil, wat je best voelt als je al heel wat kilometers in de benen hebt. Maar het voelde wel goed om de tocht lopend af te sluiten.
Wandelpad Eiger Bij Station Eigergletscher
Het meest rechtse wandelpad met linksboven station Eigergletscher

Een wandeling om nooit te vergeten

Vooraf waren we een beetje bang dat we de Eiger Trail in een 'rijtje van mensen' zouden lopen. Het was augustus en deze wandeling is erg populair. Gelukkig viel het enorm mee, mede doordat het coronatijd was. Maar de verlenging die wij gemaakt hebben, maakte de dag echt een heel stuk mooier. Op alle andere wandelpaden liepen we bijna alleen, waardoor we optimaal konden genieten van deze geweldige bergomgeving. Ik zou dus zeker aanraden de Eiger Trail te lopen en wanneer je een ervaren wandelaar bent, de wandeling een stuk te verlengen waarvoor diverse mogelijkheden zijn. Kortom, een wandeling om nooit te vergeten en een echte aanrader voor iedere bergliefhebber.

Treintje Kleine Scheidegg
Wandelpad Alpiglen Naar Kleine Scheidegg
Breed Wandelpad Tussen Kleine Scheidegg En Eigergletscher
Eiger Nordwand
Chalet Grindelwald Grund
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.