Wandelen Grindelwald: Berghaus Bäregg (1775 meter)

Wandelen Grindelwald: Berghaus Bäregg (1775 meter)

24 januari 2022

door Miranda in Wandelen

Wanneer je in Grindelwald wilt gaan wandelen, heb je onwijs veel mogelijkheden. De Zwitserse plaats is deel van de Jungfrau Region, een absolute highlight voor bergliefhebbers. Je wandelt hier namelijk in het decor van de bekende Alpenreuzen Eiger, Mönch en Jungfrau. Wil je een mooie wandeling maken waarbij je geweldige uitzichten hebt op de Eigernordwand en diverse gletsjers, dan is de tocht naar Berghaus Bäregg een aanrader. Je kunt de eerste 400 hoogtemeters met de Pfingsteggbahn overbruggen, waardoor het een zeer toegankelijke wandeling wordt voor de gemiddelde wandelaar of vanuit het dal starten voor meer hoogte- en kilometers. In dit artikel lees je alles over wandelen naar Berghaus Bäregg in Grindelwald.

Wandelen in Grindelwald

Grindelwald wordt ook wel 'Eigerdorf' genoemd, niet zo gek want vanuit het dorp heb je continu uitzicht op deze 3967 meter hoge karakteristieke berg. Voor wandelaars is dit sfeervolle dorp vol mooie chalets en gezellig centrum een absoluut paradijs. Je kunt er kiezen uit wandelingen van elk niveau en er zijn diverse bergbahnen en treinen die je gemakkelijk de bergen in brengen. Een van de populairste routes in de Jungfrau Region is zonder twijfel de Eiger trail, een indrukwekkend pad onder de Eiger langs. Een geweldige wandeling, maar het kan hier soms wel druk zijn. Tijdens onze wandeling naar Berghaus Bäregg was het een stuk rustiger, zeker het eerste deel dat veel mensen overbruggen met de gondellift. En heel eerlijk: wij vonden de uitzichten hier minstens zo indrukwekkend als op de Eiger Trail. 

Wandelen in Grindelwald
Wandelen met de gletsjer voor je en de Eiger rechts is fantastisch

Wandeling van Grindelwald naar Berghaus Bäregg: het startpunt

Eigenlijk kent de wandeling naar Berghaus Bäregg een drietal punten waar je kunt beginnen: bij de Gletscherschlucht in het dal, bij het dalstation van de Pfingsteggbahn of bij het bergstation van de Pfingsteggbahn. Wanneer je eerst de gondellift neemt en bij het bergstation van de Pfingsteggbahn start, is het nog maar anderhalf uur wandelen en zo'n 430 hoogtemeters naar Berghaus Bäregg. Het is dan een prima wandeling voor de gemiddelde wandelaar en ook voor families met kinderen goed te doen. Wij starten bij de Gletscherschlucht in het dal, waar je tevens gemakkelijk (gratis) kunt parkeren wanneer je met de auto bent. 

Wandelen Grindelwald: Gletscherschlucht - Berghaus Bäregg (1775 meter)

Duur 5 uur (met lift 3 uur)
Hoogtemeters 803 meter klimmen, 803 meter dalen (met lift 430 meter klimmen, 430 meter dalen
Afstand 16 km (met lift 6 km)
Ondergrond Bosgrond, stenen, rotsen en kiezels
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

De route van de Gletscherschlucht in Grindelwald naar Berghaus Bäregg

  • Vanaf de parkeerplaats bij Gletscherschlucht loop je rechts langs het Gästehaus Gletscherschlucht omhoog richting Pfingstegg. Je wandelt hier lekker in de schaduw door het bos en onderweg kijk je regelmatig in de Gletscherschlucht wat behoorlijk diep kan zijn.
  • Op een gegeven moment steek je een bruggetje over die je naar de andere kant van de Gletscherschlucht brengt. Door het bos kronkel je verder omhoog over een pad met veel boomstronken en rotsen.
  • Vanaf het bergstation van Pfingstegg verandert de omgeving en je kunt de Eigernordwand goed zien aan de rechterkant. Het pad loopt hier geleidelijk en niet al te steil omhoog.
  • Op stukken waar het pad wat smaller is en de afgronden diep zijn, zijn ijzeren kabels gespannen voor de veiligheid. Hierdoor kan eigenlijk iedereen hier prima lopen.
  • Het laatste deel richting de hut is steiler en de uitzichten op de gletsjer worden steeds spectaculairder.
  • Wanneer je nog puf over hebt, kun je na het Berghaus Bäregg nog een stuk doorlopen. Het pad gaat eerst naar beneden en daarna over in een prachtige 'Alpineweg'. Hier loop je recht tegenover de gletsjers. Wij zochten hier een fijn (en veilig) plekje om even te zitten en te genieten van de omgeving.
  • De weg terug is hetzelfde als heen.
  • Wij zijn na het bergstation Pfingstegg doorgelopen en afgedaald naar het dorp, waardoor we een ander pad namen dan omhoog vanaf de Gletscherschlucht. Na een rondje door het dorp en een drankje op het terras, zijn we teruggelopen naar de Gletscherschlucht, waardoor de tocht uiteindelijk 16 km lang werd.
Wandelen Berghaus Bäregg
Op gedeeltes waar het pad smaller is, zijn er ijzeren kabels voor de veiligheid

Geweldige wandeling met spectaculair decor

Deze wandeling staat absoluut in mijn lijstje 'Meest indrukwekkende wandelingen die ik niet snel vergeet'. Dit komt in eerste instantie door het grandioze natuurlandschap om je heen. De wandeling zelf is qua lengte en niveau heerlijk: niet té lang en niet té technisch waardoor je optimaal kunt genieten van het wandelen zelf en de uitzichten. De berghut waar je heen loopt is prachtig en heeft een heerlijk terras om even bij te komen. En tot slot hadden we ook nog eens prachtig zonnig weer en heerlijke zomerse temperaturen. Kortom, een dag om in te lijsten!

Niet alleen mooi, ook leerzaam

De wandeling naar Berghaus Bäregg is niet alleen prachtig, maar ook nog eens leerzaam. Een deel van de route, vanaf het bergstation Pfingstegg, is namelijk een UNESCO- Themaroute. Op zeven locaties staan borden waar je uitleg krijgt over de spectaculaire rotsval op de Eiger, waarom het gletsjermeer dat daardoor is ontstaan een gevaar vormt en hoe het beeld van een berghut op de afgrond symbool is geworden voor de mogelijk dramatische gevolgen van klimaatverandering in Europa. Ook in de Gletscherschlucht kun je met eigen ogen de klimaatverandering van dichtbij zien.

Uitzicht op de gletsjer
Een stuk voorbij Berghaus Bäregg zoeken we een mooi plekje om rustig te genieten van het uitzicht
Klim door het bos
De klim door het bos langs de Gletscherschlucht omhoog
Klim omhoog na Pfingstegg
Na Pfingstegg komt de Eiger (rechts) vol in beeld
Berghaus Bäregg
Berghaus Bäregg in zicht
Indrukwekkend pad
Het wandelpad is behoorlijk indrukwekkend, maar goed beveiligd
Alpine pad
Het is een aanrader om nog een stuk door te lopen na Berghaus Bäregg
Grindelwald
Uitzicht op Grindelwald tijdens de afdaling


Zomervakantie tips