Skip to navigation Skip to main content

De mooiste bergwegen van Oostenrijk

Bergwegoostenrijk

Er zijn tal van bergwegen en autoroutes in Oostenrijk die je gereden moet hebben. Trek er wat extra tijd voor uit op weg naar je bestemming of maak er een uitstapje van. Deze panoramaroutes nemen je mee door een indrukwekkend landschap en laten je genieten van prachtige uitzichten. Ook zijn op deze ‘Hochalpenstrasses’ vaak diverse bezienswaardigheden. In dit artikel hebben we de mooiste bergwegen van Oostenrijk voor je op een rijtje gezet.

1. Grossglockner Hochalpenstraße

De Grossglockner Hochalpenstrasse is misschien wel de bekendste bergweg van Oostenrijk. Al meer dan 50 miljoen mensen hebben de 48 km lange tolweg tussen Bruck in het Salzachtal (Salzburg) naar Heiligenblut (Karinthië) afgelegd. De weg bestaat uit 36 bochten en bereikt een maximale hoogte van 2504 meter. Blikvanger van de Grossglockner Hochalpenstrasse is de gelijknamige berg, de hoogste van Oostenrijk, de Großglockner (3798 m). Op de route liggen diverse panoramaplatformen, speelgelegenheden en informatiepunten.

 

Uitzicht Grossglockner Hochalpenstraße

2. Silvretta Hochalpenstraße

De Silvretta Hochalpenstrasse vormt de verbinding tussen het Montafon in Vorarlberg en Paznaun in Tirol. Vanaf Partenen naar Galtür leg je ruim 22 kilometer af met de Bielerhöhe als hoogste punt (2032 m). Hier kun je niet alleen een drankje drinken aan de rand van het stuwmeer, maar ook is dit het startpunt van diverse wandelingen. Ook mountainbikers en sportvissers vinden hier goede mogelijkheden. De Silvretta Hochalpenstrasse is aan de zijde van het Montafon zeer bochtig (30 bochten) en aan de Tiroler kant juist helemaal niet (2 bochten). Deze prachtige autoroute door de bergen van Oostenrijk is doorgaans van juni tot oktober geopend.

 



3. Nockalmstraße

Wie in Karinthië op vakantie gaat moet hoe dan ook een uitstapje over de Nockalmstrasse plannen. De 35 km lange bergweg neemt je mee door de ongerepte natuur van Nationaal Park & Biosphärenpark Nockberge. Tussen Innerkrems in het noorden en Ebene Reichenau in het zuiden stuur je de auto door 52 haarspeldbochten. Langs de Nockalmstrasse vind je diverse authentieke berghutten, speelgelegenheden en parkeerplekken. Ook Sigi’s Natursaibling, een forelkwekerij, is een leuke tussenstop. Hoogste punt op de route is de Eisentalhöhe (2042 m).

 

Natuur NockalmstrasseFoto: © Kärnten Werbung / Emira Husidic

 

4. Zillertaler Höhenstraße

De Zillertaler Höhenstraße hoort zeker thuis in het lijstje met de mooiste bergwegen van Oostenrijk. In de jaren ’60 werd de route aangelegd om de alpenweides beter bereikbaar te maken. Pas later kreeg deze panoramaweg in het Zillertal ook een toeristische functie. Tegenwoordig is de Zillertaler Höhenstraße zowel vanuit Ried, Kaltenbach, Aschau, Zellberg en Hippach bereikbaar. De route is zo’n 50 kilometer lang en bereikt een maximale hoogte van 2133 meter (Aribsjochkopf). Families moeten zeker even een tussenstop maken bij Murmelland Zillertal.

 

Panorama Zillertaler HohenstrasseFoto: © Zillertal Tourism GmbH / Wörgötter & friends

 

5. Goldeck Panoramastraße

De Goldeck Panoramastraße is minder bekend dan veel andere bergwegen in Oostenrijk, maar zeker niet minder mooi. Ten zuiden van de Millstätter See, in het dorpje Zlan, kun je de auto de 14,5 km lange tolweg opdraaien. Het maximale stijgingspercentage op de Goldeck Panoramastraße is 10% en het eindpunt, parkeerplaats Seetal, ligt op een hoogte van 1900 m. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de zuidzijde van de Alpen, ook starten hier diverse wandelroutes. Bij de Wieseer-Hütte zit je goed voor een hapje en een drankje.

 

6. Timmelsjoch Hochalpenstraße

Een vakantie in het Ötztal is niet compleet zonder een rit over de Timmelsjoch Hochalpenstraße. De toeristische bergweg verbindt het Oostenrijkse Tirol met de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. Met een hoogte van 2478 meter is de Timmelsjoch de hoogste grensovergang van Oostenrijk. Van Sölden naar Meran is de Timmelsjoch Hochalpenstraße zo’n 60 kilometer lang. Na Hochgurgl passeer je het Top Mountain Crosspoint, met een tolstation en Europa’s hoogstgelegen motorfietsenmuseum.

 

Foto: © Timmelsjoch Hochalpenstraße AG / Alexander Lohmann

 

7. Malta Hochalmstraße

Om de hoogste stuwdam van Oostenrijk te bereiken, de Kölnbrein-dam (1933 m), moet je eerst over de Malta Hochalmstrasse. De 14,4 km lange route, die start in Gmünd in Kärnten, kent 9 haarspeldbochten en meerdere rotstunnels. Wanneer je hier rijdt begrijp je direct waarom het Maltatal het ‘dal van het vallende water’ wordt genoemd. Je passeert tal van indrukwekkende watervallen! Wil de watervallen van nog dichterbij zien, wandel dan de Malteiner Wasserspiele route. Eenmaal boven is een rondleiding door de dam een echte aanrader. Ook de Airwalk Bella Vista, een glazen uitzichtplatform, is een hoogtepunt.

 

8. Villacher Alpenstraße

De Villacher Alpenstrasse is 16,5 km lang, overwint 1200 hoogtemeters en bestaat uit 116 bochten en 7 haarspeldbochten. Ook dit is met recht een van de mooiste bergwegen van Oostenrijk. Onderweg heb je een geweldig uitzicht op Villach, de Julische Alpen en de Karawanken. Bij de Aichingerhütte en parkeerplaats 11 is er een leuke speeltuin voor de kinderen.

Uitzicht vanaf de Villacher AlpenstrasseFoto: © Villacher-alpenstrasse.at

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.