Skip to navigation Skip to main content

Auto inpakken voor vakantie: zo doe je dat!

Kofferbak met bagage zomervakantie
© Spalder Media Group

Het inpakken van de auto voordat je op vakantie gaat, vergt altijd het nodige passen en meten. Voor sommige mensen levert dit nooit problemen op en andere vakantiegangers zien er iedere keer weer tegenop. Zeker wanneer je met de familie gaat kamperen moeten er veel spullen mee in de auto. De auto slim inpakken is niet alleen nodig om alles mee te kunnen krijgen, maar ook belangrijk voor de veiligheid. Hoe je je auto het beste inpakt voor de vakantie? Dat lees je in dit artikel.

Auto inpakken voor vakantie

De auto inpakken voor de vakantie kan de nodige problemen opleveren. Alle bagage past er niet in, belangrijke spullen liggen helemaal achterin of de veiligheid laat te wensen over door de strategie van inpakken. Hoe dan ook: blijf rustig, je hebt vakantie! Spullen die vorig jaar niet werden gebruik op de camping, hoeven ook nu echt niet mee. Ga niet vlak voor vertrek de auto nog inpakken, maar neem voldoende tijd voor deze serieuze klus. Om het inpakken van de auto voor vakantie wat makkelijker te maken hebben we hieronder een aantal tips voor je op

1. Neem alleen mee wat je echt nodig hebt

Met hoe meer mensen je op vakantie gaat, hoe meer spullen er mee moeten. Toch is het belangrijk dat iedereen zo min mogelijk meeneemt. Zo kan de auto netjes worden ingepakt en wordt deze niet te zwaar beladen. Een stuk veiliger en beter voor het benzineverbruik. Kiezen voor (flexibele) reistassen in plaats van koffers kan je ook extra ruimte opleveren.

 

 

2. Zet alle spullen naast de auto klaar

Hebben alle passagiers hun bagage klaargezet? Wat nu naast de auto staat, moet zo slim en veilig als mogelijk de auto in. Denk vooral na over wat je mogelijk onderweg nog nodig zou kunnen hebben en wat pas op vakantie. Wat je als eerste weer nodig hebt, moet er als eerste weer uit. Denk ook aan zaken zoals veiligheidshesjes, een verbanddoos en een gevarendriehoek.

Veiligheidsvestje op motorkap Ford
© Spalder Media Group

3. Plaats zware dingen onderop

Met het onderop plaatsen van zware dingen, tegen de rugleuning van de achterbank, houd je het zwaartepunt van de auto laag. Denk aan koffers, gasflessen en keukenspullen.

4. Laat niks boven de rugleuning uit komen

Zitten er mensen op de achterbank, dan is het nog belangrijker om geen spullen boven de rugleuning uit te laten komen. Is dit niet te voorkomen? Plaats dan voor de veiligheid een bagagenet of (honden)tralie. Mocht je onverhoopt een noodstop moeten maken, dan komt alle bagage niet naar voren.

5. Dakkoffer of een grotere auto

Houd je niet van stouwen en de stress die de auto inpakken voor vakantie met zich meeneemt? Creëer dan extra bagageruimte door een dakkoffer op je auto te doen. Doe hier bagage in dat niet te veel weegt, maar wel veel ruimte inneemt. Het maximumgewicht staat op de dakkoffer vermeld. Verwacht je de komende jaren met de auto op vakantie te blijven gaan en ben je meerder keren per jaar aan het passen en meten? Huur, leen of koop een grotere auto!

Ford Focus op onverharde weg
© Spalder Media Group

Maximumgewicht en overbelading

Het belang van zorgvuldig de auto inpakken is niet alleen belangrijk om alles mee te kunnen nemen, maar ook voor de veiligheid. Zo heeft iedere auto een maximaal toegestaan gewicht (incl. inzittenden) die je niet mag overschrijven. Een overbeladen auto krijgt hele andere rijeigenschappen en het is onveilig om hiermee op vakantie te gaan. Denk ook aan de juiste bandenspanning. Met meer gewicht moet er meer lucht in de banden, dit komt de wegligging en het brandstofverbruik ten goede.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.