Skip to navigation Skip to main content

Vignet Zwitserland 2023

Vignetzwitserland2023

Het vignet Zwitserland 2023 is verplicht voor iedereen die in Zwitserland over de snelwegen rijdt. Heb je geen vignet? Dan riskeer je een boete. Ook als je alleen op doorreis bent door Zwitserland, is een vignet verplicht. Vergeet dus niet om rekening te houden met de kosten van het vignet, het kopen van het vignet Zwitserland 2023 en het plakken van het vignet op de autoruit. Veel plezier tijdens je vakantie in Zwitserland!

Vignet Zwitserland 2023: wanneer is dit nodig?

In Zwitserland is het vignet verplicht voor alle motorvoertuigen (tot 3500 kilo) die rijden over de snelwegen, door de Grote Sint-Bernhardtunnel en de Munt la Scheratunnel. Wil je precies weten om welke wegen het gaat? Op deze pagina zie je op welke nationale wegen in Zwitserland een vignet verplicht is. Het gewicht van je voertuig kun je vinden op je kentekenbewijs. Let op: ga je met een caravan of aanhanger door Zwitserland? Dan moet je ook voor de caravan of aanhanger een vignet kopen, je hebt er dus twee nodig. Voor motorvoertuigen die zwaarder zijn dan 3500 kilo (bijvoorbeeld bij grote, zware campers) is ook de Schwerverkehrsabgabe (PSVA) verplicht. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de duur van het verblijf.

Vignet Zwitserland 2023: prijzen en geldigheid

Al sinds 1985 is het vignet verplicht in Zwitserland. Wat de Zwitsers ook goed en makkelijk hebben geregeld is dat de prijs en geldigheidsduur van het vignet al jaren hetzelfde is. Het vignet kost standaard CHF 40,-, omgerekend zo'n € 41,-. Voor dit bedrag ontvang je een vignet Zwitserland 2023, welke een heel jaar geldig is, plus de maand december het jaar ervoor en de maand januari de maand erna. Dus koop je nu een vignet Zwitserland 2023, dan is deze t/m 31 januari 2024 geldig.

Vignetzwitserlandplakken
© Spalder Media Group

Hier koop je het vignet Zwitserland 2023

Er zijn verschillende manieren om aan het vignet Zwitserland te komen. Het goedkoopste is om onderweg langs de grens in Duitsland te stoppen bij een tankstation waar je het vignet Zwitserland 2023 voor CHF 40,- koopt. Ga je liever voorbereid op pad en wil je dit vast geregeld hebben? Koop dan online het vignet via de ANWB of Vignetbestellen.nl.

Plakken van het vignet Zwitserland 2023

Bij het plakken van het vignet Zwitserland 2023 moet je je aan een aantal regels houden.

  • Het vignet plak je aan de binnenkant van de voorruit. Linksonder of in de linker bovenhoek. Eventueel kun je het vignet ook in het midden van de voorruit aan de bovenkant plakken.
  • Haal de achterkant van de sticker en plak het vignet op de ruit. Gebruik van plakband, tape, of de achterkant laten zitten, is niet toegestaan.
  • Bij de motor moet het vignet goed zichtbaar zijn, plak het bijvoorbeeld op de tank, kuip of het windscherm.
  • Bij aanhangers zonder ruiten moet het vignet op een niet verwisselbare, gemakkelijk toegankelijke plaats worden aangebracht aan de linkerzijde, liefst onzichtbaar vanwege het risico op diefstal. Dit kan soms omslachtig zijn omdat hiervoor mogelijk de kap van de aanhanger geopend moet of het dekzeil verwijderd.
  • Bij aanhangers met alleen zijruiten moet het vignet op een ruit aan de linkerzijde worden geplakt.

Handig om te weten over het vignet Zwitserland 2023

  • Bij een kapotte autoruit heb je recht op een nieuw vignet, indien je bewijs hebt van de situatie.
  • Bij rijden zonder vignet riskeer je een boete van CHF 200,-
  • Bewaar ook de achterkant van de sticker en een eventuele bon als bewijs van aankoop.
  • Beschadigde vignetten zijn niet meer geldig.
  • Vignetten die niet meer geldig zijn moeten worden verwijderd.
Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.