Alternatief voor drukke Gotthardtunnel

st bernhardpas alternatief gotthardtunnel

25 november 2019

door Joris in Tips

Iedere keer verbaast het mij weer: de wachttijd voor de Gotthardtunnel in Zwitserland. In de periode dat iedereen vakantie heeft, kan het behoorlijk druk zijn in de richting van en naar Italië door de Gotthardtunnel. Honderden vakantiegangers sluiten aan in een kilometerslange file en lopen daardoor flink wat vertraging op. Weten deze vakantiegangers dan echt niet dat er alternatieven zijn voor de drukke Gotthardtunnel? Je leest ze in dit blog.

Een paar uur stilstaan voor de Gotthardtunnel of een alternatief?

Het is natuurlijk begrijpelijk dat je zo snel mogelijk je vakantiebestemming in Italië wilt bereiken. Lekker de koffers uitpakken in het hotel of de tent opzetten op de camping. Daarna neerploffen in het zonnetje en genieten van een welverdiende vakantie. Maar wat ik niet begrijp is waarom mensen er bewust voor kiezen om in de file te gaan staan voor de Gotthardtunnel, terwijl er ook een aantal alternatieve routes naar Italië zijn. Misschien doe je er qua kilometers iets langer over, maar je staat niet stil en onderweg kun je genieten van een schitterend uitzicht op de Zwitserse bergen. Lees snel verder voor een alternatief op de Gotthardtunnel.

Rij over de Col du Grand St. Bernard

Er is een alternatief voor de Gotthardtunnel dat ik graag met je deel. Je kunt namelijk kiezen voor de route over de Col du Grand St. Bernard. Voor ons Nederlanders ook wel bekend als de Grote Sint-Bernhardpas. Deze historische bergpas bereikt een maximale hoogte van 2469 meter en verbindt het Zwitserse Val d'Entremont (Martigny) met het Italiaanse Valle d'Aosta (Aosta). Bovenop de past staan een indrukwekkend oud klooster en een hotel en ook ligt er een meer. Dit is tevens de plek waar het leger van Napoleon rond 1800 de grens overstak. De Col du Grand St. Bernard is vernoemd naar de St. Bernard hond. In vroegere tijden spoorden monniken gestrande reizigers op met behulp van de honden.

alternatief gotthard grote sint bernhardpas
De pas dankt haar naam aan de St. Bernhard hond (Foto © Hans Hillewaert, via Wikimedia Commons)

Eén van de mooiste uitzichten van Zwitserland

Om de Grand St. Bernard te bereiken, rijd je vanaf Basel en Bern, via Montreux langs het meer van Genève. Dit stuk van circa 20 minuten langs het meer, heeft misschien wel één van de mooiste uitzichten van Zwitserland! Na het meer rijd je door in de richting van Martigny, waarna de beklimming start. Je bent nu in het Franstalige deel van Wallis, Valais genaamd. Aangekomen bij de Grand St. Bernard heb je twee keuzes: de tunnel of de pas. Als liefhebber raad ik je de pas aan, een goed onderhouden bergpas die in totaal maar ongeveer 15-20 minuten langer duurt dan de route via de tunnel, en gratis is. In totaal kost het alternatief van Basel naar de St. Bernhardpas ongeveer 3,5 uur reistijd. Dat scheelt slechts een uur, want vanaf Basel naar de Gotthardtunnel is het ongeveer 2,5 uur rijden.

Ook interessant:

Met een beetje geluk tref je een Sint Bernhard hond

Eenmaal bovenop de pas rijd je direct tegen het klooster aan. Hier kan je een kop koffie drinken en zelfs overnachten. Overal vind je souvenirs van de bekende Sint Bernhard hond en er is grote kans dat je een echte tegenkomt. Op de pas vind je verder een mooi bergmeer en halverwege ligt de douanepost naar Italië. Wanneer je deze passeert, kan je de afdaling in de richting van de prachtige historische stad Aosta inzetten.

alternatief gotthartunnel sint bernhard
De honden werden vroeger gebruikt om gestrande reizigers op te sporen 

Ander alternatief voor de Gotthardtunnel: de Gotthardpas

Een ander alternatief voor de Gotthardtunnel is de Gotthardpas. De Gotthardpas bereikt een maximale hoogte van 2108 meter en verbindt Andermatt met Airolo. De pas wordt aangeven via bordjes, maar je moet wel even goed opletten. Onderweg wordt je getrakteerd op schitterende uitzichten en passeer je een aantal schattige dorpjes. Je moet er wederom een slingerweg voor over hebben, maar je vermijdt wel veel drukte!

Lees hier meer over de route over de Gotthardpas >

alternatief gotthartunnel
Ook de Gotthardpas is een goed alternatief voor de Gotthardtunnel (Foto: © Switzerland Tourism, Ivo Scholz)

Zomervakantie tips