Skip to navigation Skip to main content

Wandelen Sölden: Brunnenkogelhaus (2738 meter)

53620 - Wandelen Sölden: Brunnenkogelhaus (2738 meter)

In Sölden, dat achterin het Ötztal ligt, kun je geweldig wandelen, terwijl je omringd wordt door machtige drieduizenders. Het uitzicht op deze toppen is natuurlijk nog mooier, wanneer je zelf ook flink hoog bent. In Sölden heb je de mogelijkheid om met diverse liften de berg op de gaan, maar wil je juist naar een plek waar geen liften - en dus ook veel minder mensen zijn , dan is de wandeling naar Brunnenkogel en het Brunnenkogelhaus een aanrader. Deze berghut is als het ware gebouwd op een imposante massa stenen op ruim 2700 meter hoogte. Je kunt de berghut via verschillende routes bereiken. Wij maakten een rondwandeling via het pittoreske Windachtal naar de top van de Brunnenkogel en liepen via de andere kant, langs de Brunnenalm weer terug naar Sölden. Een geweldige tocht, die zelfs op de regenachtige dag die wij troffen, prachtig was. In dit artikel lees je meer over de wandeling naar het Brunnenkogelhaus in Sölden.

Wandelen Sölden: Brunnenkogelhaus (2738 meter)

Duur 6 uur
Hoogtemeters 835 meter klimmen, 1380 meter dalen
Afstand 14 km
Ondergrond Bosgrond, stenen, kiezels en rotsen
Niveau gemiddeld
Conditie
Techniek
Uitzichten

Startpunt wandeling: Fiegls Gasthaus in het Windachtal

Je kunt deze wandeling ook vanuit het dorp Sölden starten, maar de eerste 5/6 km en bijna 600 hoogtemeters zijn niet heel indrukwekkend. Ze gaan vooral over een brede grindweg. Daarom nemen wij de wandelbus naar Fiegls Gastehaus midden in het Windachtal op ruim 1900 meter hoogte. Het ritje met het busje duurt ongeveer 20/25 minuten en de route wordt dagelijks in de ochtend op drie verschillende tijdstippen gereden. 's Middags is er één bus terug naar het dal. De start van de wandeltocht is meteen al indrukwekkend, want het Windachtal is een idyllisch dal ver weg van het de dagelijkse hectiek. Door het dal stroomt een rivier, welke wordt omringd door romantische groene weides, almhutten en imposante bergtoppen. Zelfs op deze regenachtige woensdagochtend zijn we onder de indruk van deze heerlijke omgeving.

53620 - windachtal in solden
Het Windachtal is zelfs op een regenachtige dag prachtig

De route: Windachtal - Brunnenkogelhaus - Brunnenalm - Sölden

  • Vanaf Fiegls Gasthaus loop je eerst verder over de brede grindweg, langs een aantal houten schuren. Daarna steek je rechtsaf de rivier over via een bruggetje.
  • Het pad gaat vervolgens door een prachtig Zirbenbos omhoog. Zeker op een regenachtige dag geven de bomen veel beschutting tegen het water en hetzelfde geldt natuurlijk op een warme zomerdag, dan beschutten de bomen je tegen de zon.
  • Nadat je het bos hebt doorkruist, gaat het pad verder omhoog over grote weides die doen denken aan het wilde westen. Zeker in de herfst verbaas je je hier over alle prachtige kleuren die je ziet.
  • Ineens na een laatste bocht zie je een enorm rotsveld voor je, terwijl je aan de overkant bovenop een toren van rotsen het Brunnenkogelhaus al ziet liggen.
  • Voor het overbruggen van de enorme rotsen dien je 'trittsicher' te zijn en op natte dagen en is het oppassen op de gladde rotsen.
  • Na ongeveer 2,5 uur klimmen bereik je het Brunnenkogelhaus op 2738 meter hoogte, een fijne plek voor een welverdiende lunch.
  • Het pad terug naar Sölden start aan de andere kant van de berghut en is duidelijk gemakkelijker dan het rotsveld omhoog. Wel is het af en toe steil.
  • De afdaling is technisch niet moeilijk, maar wel afwisselend en met ruim 1300 hoogtemeters vrij lang en hierdoor vooral geschikt voor de sportieve wandelaar.
  • Net iets over de helft van de wandeling naar beneden bereik je de knusse Brunnerbergalm, waar je eventueel weer een pauze kunt houden.
  • De laatste paar honderd hoogtemeters loop je over groene weides en zie je het dorp al voor je liggen.
53620 - wandelen naar het brunnenkogelhaus
Nadat je uit het bos komt, loop je door dit soort prachtige landschappen

Wandelen aan de rustige kant van Sölden

In Sölden liggen de bergliften aan één kant van het dal. Veel wandelaars maken hier gebruik van de Gaislachkogelbahn of de Giggijochbahn om op hoogte te komen en hier een wandeltocht te beginnen. Er zijn veel mooie mogelijkheden, van eenvoudig tot pittige tochten naar de bergtoppen en over gletsjers. Aan de andere kant van het dal liggen de drieduizenders die niet bereikbaar zijn met een berglift. Ook hier zijn vele machtige bergtoppen en een aantal berghutten die mooie doelen zijn voor één, of meerdaagse wandeltochten. Deze kant wordt ook wel 'Sölden Silent Part' genoemd. Ook de Brunnenkogel en het Brunnenkogekhaus liggen aan deze kant van het dal. Het Windachtal, waar we deze tocht startten, is zelf ook een heerlijk dal om een ontspannen wandeling te maken zonder al te veel hoogtemeters. Wil je die hoogtemeters wel maken, dan is het Brunnenkogelhaus een mooi doel en bovendien loop je door zeer afwisselende landschappen.

Intensieve wandeling met indrukwekkende vergezichten

De wandeling die wij maakten naar het Brunnenkogelhaus en via de andere kant terug naar Sölden is een behoorlijk intensieve. Het laatste stuk van de klim is best technisch en de wandeling terug naar het dal is lang. Echter, het is deze inspanning meer dan waard, omdat niet alleen het landschap steeds wisselt, maar ook de uitzichten waanzinnig mooi zijn. Je kunt de wandeling eventueel inkorten door dezelfde weg terug te nemen naar het Windachtal en vanaf daar in de middag de wandelbus terug naar het dal.

53620 - windachtal in solden (1)
De brug over de rivier in het Windachtal
53620 - wandelen brunnenkogel
Prachtige herfstkleuren omhoog richting Brunnenkogel
53620 - brunnenkogel
Hier lijkt het of je ergens op de prairie in het wilde westen loopt
53620 - wandelen naar het brunnenkogelhaus (1)
De laatste hoogtemeters voor het rotsveld in zicht komt
53620 - brunnenkogelhaus
In de verte zie je het Brunnenkogelhaus al liggen
53620 - afdaling richting solden
De afdaling terug naar Sölden is niet heel technisch
53620 - brunnebergralm
De knusse Brunnerberg Alm
53620 - uitzicht op solden
Bijna terug in het dorp Sölden
Uitzicht op Sölden image widget
Zomer Miranda

Over Miranda

Miranda is dol op de Alpen en is hier ook regelmatig te vinden. Zowel in de zomer als in de winter. De perfecte vakantie bestaat voor haar uit bergen, water, actie, relaxen, een goed boek en heerlijk eten. Haar avonturen op het water, de mountainbike, de motor of te voet deelt ze in haar blogs.