Karnischer Höhenweg: route, tips & advies

Bergmeer op de Karnischer Höhenweg

17 mei 2019

door Thijs in Wandelen

Wie het zuiden van Karinthië al wandelend wil ontdekken heeft aan de Karnischer Höhenweg de perfecte wandelroute. Deze 150 kilometer lange route loopt over de kam van de Karnische Alpen, op de grens tussen Oostenrijk en Italië. De Karnischer Höhenweg is een absolute aanrader en zeker voor wie van geweldige uitzichten houdt!

Rechts de Dolomieten, links de Karinthische Alpen

De Karnischer Höhenweg is een lange-afstandswandelroute die bestaat uit 8 tot 11 etappes. Je start in Sillian en eindigt in Arnoldstein in Karinthië. Onderweg wandel je door een zeer afwisselend landschap. Het westelijke deel wordt gekenmerkt door kalkmassieven en de wandelroute komt hier nauwelijks onder de 2000 meter. Na het bereiken van het hoogste punt, de Pfannspitze op 2678 meter, merk je dat het oostelijke deel glooiender en bosrijker is. Het uitzicht vanaf de Karnischer Höhenweg is adembenemend. Rechts zie je de steile toppen van de Dolomieten en links kun je alle bergen van Karinthië zien.

Karnischer Höhenweg

Duur 55 uur
Hoogtemeters 8642 meter
Afstand 146 km
Ondergrond Bosgrond, stenen en kiezels
Niveau Zwaar
Conditie
Techniek
Uitzichten

De 11 etappes van de Karnischer Höhenweg

Etappe 1: Sillian – Leckfeldalm – Sillianer Hütte, 1379 hm, 13,5 km, 6,5 uur.
Etappe 2: Sillianer Hütte – Obstanserseehütte - Filmoor-Standschützenhütte, 856 hm, 13,6 km, 6,5 uur.
Etappe 3: Filmoor-Standschützenhütte – Porzehütte, 218 hm, 6,3 km, 3 uur.
Etappe 4: Porzehütte – Hochweißsteinhaus, 1028 hm, 17,3 km, 8 uur.
Etappe 5: Hochweißsteinhaus - Wolayerseehütte, 1069 hm, 14,3 km, 7,5 uur.
Etappe 6: Wolayerseehütte - Gasthof Untere Valentinalm, 185 hm, 6,4 km, 3,5 uur.
Etappe 7: Gasthof Untere Valentinalm - Zollnersee-Hütte, 1448 hm, 19 km, 9 uur.
Etappe 8: Zollnersee- Hütte - Rudnig Alm, 820 hm, 20,1 km, 7,5 uur.
Etappe 9: Rudnig-Alm – Garnitzenalm, 658 hm, 11,8 km, 5 uur.
Etappe 10: Garnitzenalm - Feistritzer Alm, 1177 hm, 26,9 km, 10 uur.
Etappe 11: Feistritzer Alm – Unterthörl, 613 hm, 8 uur.

De Karnischer Höhenweg in Karinthië

Na afloop van de Karnischer Höhenweg heb je wel wat rust verdiend! Ideale plekken hiervoor zijn de regio Nassfeld – Pressegger See, Lesachtal en Weissensee. Wanneer je vanaf de rand van het zwembad of bij een meer richting de bergen kijkt, besef je dat je daar een paar dagen eerder nog wandelde. Het water van de Weissensee, een 12 km lang meer dat aan een fjord doet denken, is in de zomer 24 graden en dus heerlijk warm. Ook voor families zijn er in deze regio tal van mogelijkheden. Het Felsenlabyrinth & Flying Fox in Nassfeld en de Mega-Dive in het Lesachtal zijn echte aanraders. Klik hier voor de mooiste wandelbestemmingen in Karinthië >

Bergmeer in Karinthië
(Foto: © Kärnten Werbung)

Via della paca – de vredesroute

De Karnischer Höhenweg staat ook wel bekend als 'Via della paca – de vredesroute’. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog vonden hier tussen Oostenrijk en Italië zware gevechten plaats. Langs de route kom je nog tal van bunkers, kruizen, gedenktekens en kleine begraafplaatsen tegen van gevallen soldaten. Je wandelt hier letterlijk door een deel van de (Europese) geschiedenis.

Praktische informatie over de Karnischer Höhenweg

De Karnischer Höhenweg wordt met nr. 403 op de borden aangeduid en bestaat uit 11 dagetappes, welke je ook samen kunt voegen tot 8 etappes. Wandelervaring is vereist, want de route heeft een hoogalpine karakter. Het is soms flink doorlopen om voor zonsondergang bij je volgende bestemming aan te komen. Onderweg kun je terecht bij elf berghutten om te overnachten. Tussendoor wandel je langs hutten waar je eventueel kunt pauzeren. Plan het wandelen van de Karnischer Höhenweg zorgvuldig en neem alleen de dingen mee die je echt nodig denkt te hebben. Laat bij het verlaten van een berghut weten dat je weg gaat en geef aan hoe lang je nodig denkt te hebben voor de komende etappe. Klik hier voor meer informatie over wandelen in Karinthië >

Heb jij de Karnischer Höhenweg wel eens gewandeld? Deel jouw ervaring in een reactie! 

Zomervakantie tips