Skip to navigation Skip to main content

7 dingen die iedere beginner tijdens het wandelen nodig heeft

Wandelaars met wandelrugzak

Wandelen in de bergen is populair en dat is niet voor niets. Het is een activiteit die voor veel vakantiegangers toegankelijk is en bovendien relatief goedkoop. In veel regio’s kun je met de lift eenvoudig omhoog. Onderweg even iets eten of drinken in een berghut, geeft de wandeling nog iets extra’s. Om te wandelen in de bergen heb je eigenlijk niet veel nodig, maar er zijn een paar dingen waar je nu eenmaal niet zonder kan. Denk hierbij aan een paar stevige wandelschoenen, een wandelrugzak en de juiste kleding. In dit artikel de 7 dingen die iedere beginnende wandelaar in ieder geval nodig heeft.

1. Wandelschoenen

Regelmatig zie ik toeristen op slippers of gympen in de bergen. Een klein stukje op een goed wandelpad red je hier natuurlijk wel mee, maar veel wandelpaden zijn onverhard en zeer ongelijk. Een paar goede stevige wandelschoenen geven je voeten en enkels de juiste steun en zorgen voor voldoende grip op diverse ondergronden. Er zijn lichtere wandelschoenen verkrijgbaar voor de eenvoudige wandelingen en stevige waterdichte hoge schoenen met een stugge zool en voldoende steun voor het echte klim en klauterwerk. Een paar fijne wandelsokken voorkomen natte (zweet)voeten en verminderen drukpunten.

Rode, lage wandelschoenen

2. Mobiele telefoon met noodnummers

Zelfs op de meest eenvoudige of korte wandelingen kan iets onverwachts gebeuren. Een verzwikte enkel of nare val op de knie, kan ervoor zorgen dat je de wandeling moet afbreken en hulp moet inroepen. Zorg daarom altijd voor een goed opgeladen mobiele telefoon, waarin je de nummers van de plaatselijke hulpdiensten en bergredding hebt opgeslagen. 112 werkt in geval van nood in heel Europa, maar het scheelt tijd als je direct de plaatselijke bergredding kunt bellen indien nodig. Een extra powerbank voor het opladen van je telefoon is ook erg handig.

3. EHBO-setje

Een kleine EHBO-set is onmisbaar in elke wandelrugzak. Meestal ben je in de vrije natuur op enige afstand van de bewoonde wereld en daar kan het nodige gebeuren. Een schaafwond op je knie is niet ernstig, maar het is wel fijn als je deze meteen kunt ontsmetten en kunt verbinden. Kan iemand door bijvoorbeeld een verstuiking of breuk niet meer verder lopen, dan is een reddingsdeken erg belangrijk om onderkoeling te voorkomen.

Pleister plakken tijdens het bergwandelen

4. Wandelkaart en/of GPS

Voor en tijdens de wandeling is het belangrijk dat je je goed kunt oriënteren. Een wandelkaart is daarom onmisbaar. Natuurlijk zijn er meestal bordjes onderweg die je het juiste pad wijzen, maar soms is het niet helemaal duidelijk of je nu links, rechts of rechtdoor moet. Een wandelkaart kan dan uitkomst bieden. Dit kan natuurlijk ook een wandelkaart op je telefoon zijn, zodat je middels GPS weet waar je bent, maar zorg er dan wel voor dat je voldoende batterij(en) hebt, anders heb je er niets meer aan.

5. Wandelrugzak met eten, drinken en (regen)kleding

Veel wandelaars lopen liever zonder rugzak, maar zeker in de bergen is dit erg onverstandig. Op deze manier kun je de EHBO-set meenemen, maar ook eten en drinken voor onderweg. Energierepen, broodjes, chocolade, water en een thermosfles thee zorgen ervoor dat je altijd door kunt. Daarnaast kan het weer snel omslaan in de bergen, dus een waterdichte wandeljas, extra fleece of een shirt is geen overbodige luxe. 

Wandelrugzak met eten, drinken en (regen)kleding
© Spalder Media Group

6. Zonnebrandcrème, -bril en een petje

De zon kan erg sterk zijn in de bergen. Zeker wanneer je in beweging bent, merk je niet zo snel wanneer je aan het verbranden bent. Zelfs op bewolkte dagen moet je de UV-straling in de bergen niet onderschatten. Smeer je dus altijd in met een hoge factor, draag een zonnebril om je ogen te beschermen en neem een petje of buff mee om je hoofd te beschermen tegen de zon.

7. De juiste kleding

Als beginnende wandelaar hoef je niet meteen een fortuin uit te geven aan een hele nieuwe wandeluitrusting: wandeljaswandelbroek, of wandelshirt. Echter, wandelen in je spijkerbroek en katoenen T-shirt is niet verstandig. Je kun je er niet lekker in bewegen en katoen blijft lang nat als je gaat zweten door de inspanning. Een sportbroek of -legging is een beter alternatief, evenals een sportshirt. Kies ook liever voor een fleece in plaats van een katoenen sweater. Een regenjas kan je prima beschermen tegen wind en regen. Wanneer het wandelvirus je eenmaal te pakken heeft, kun je investeren in kwalitatief betere spullen die speciaal voor (berg)wandelaars zijn ontwikkeld.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.