De leukste uitstapjes en bezienswaardigheden in het Zwarte Woud

Burg Hohenzollern is een bezienswaardigheid in het Zwarte Woud

18 april 2019

door Florien in Tips

Het Zwarte Woud behoort tot het grootste bosgebied van Duitsland. Sinds 2014 is een deel ervan benoemd tot nationaal park. Het hele jaar door kun je hier tal van leuke activiteiten ondernemen. Je kunt wandelen of mountainbiken in de natuur, maar er zijn ook allerlei andere uitstapjes en bezienswaardigheden. Vervelen zul je je dus niet snel! In dit weblog heb ik de leukste uitstapjes en bezienswaardigheden in het Zwarte Woud op een rijtje gezet.

#1. De Feldberg

De Feldberg is met een hoogte van 1493 meter de hoogste berg in het Zwarte Woud. De berg ligt in de gelijknamige gemeente. Hier vind je vier rustige dorpen. De Feldberg leent zich voor allerlei activiteiten. Zomers kun je hier heerlijk wandelen en 's winters is dit één van de grootste skigebieden van Duitsland. Via een berglift kun je de hoogte overbruggen zonder inspanning. Het uitzicht boven is geweldig en er is zelfs een uitkijktoren. Tip: wandel de Wichtelweg met kinderen of wandel naar de Fahler Wasserfall.

#2. De bron van de Donau in Donaueschingen

De Donau is één van de langste rivieren in Europa en deze ontspringt in het Zwarte Woud. Waar de oorspronkelijke bron van de Donau nou precies ligt, is een nogal opmerkelijk verhaal. Voor de één is dat waar de Breg en Brigach samenkomen, voor de ander is dat bij de bron in het plaatsje Donaueschingen. Hier borrelt het water letterlijk omhoog. Het mysterie en de verhalen rondom de bron maken een bezoekje aan Donaueschingen de moeite waard. En dat niet alleen, het is ook een leuk plaatsje om doorheen te wandelen.

#3. De watervallen van Triberg

De watervallen van Triberg, Triberger Wasserfälle op z'n Duits, behoren met een valhoogte van 163 meter tot de hoogste van Duitsland. Het water komt uit de rivier de Gutach en valt in zeven fases naar beneden in de vallei van Triberg. Deze vallei wordt gekenmerkt door steile, granieten rotswanden en is prachtig om te verkennen. Een tip is de 2,5 km lange wandeltocht bij de watervallen. Ook geschikt voor families met kinderen. Bekijk hier nog meer mooie watervallen in het Zwarte Woud >

De watervallen van Triberg in het Zwarte Woud
(Foto: © Pixabay)

#4. Het Pforzheim Wildpark

Wanneer je op vakantie gaat met kinderen, dan is een bezoekje aan een wildpark echt een aanrader. In Duitsland liggen veel wildparken. Een tip in het Zwarte Woud is het Pforzheim Wildpark. Je vindt hier meer dan 400 verschillende diersoorten en tal van leuke attracties en activiteiten voor kinderen. Meer leuke wildparken en dierentuinen in Zuid-Duitsland >

 

Populair op Indebergen

#5. Burg Hohenzollern

Een bezoek aan een kasteel of burcht neemt je mee naar het verleden van een bestemming. In Duitsland liggen veel kastelen en burchten. Sommige als ruïne en andere in zeer goede staat. Burg Hohenzollern, tussen Hechingen en Bisingen, behoort tot één van de mooiste kastelen van Duitsland. Het kasteel ligt op een kleine berg en is prachtig om te zien. Burg Hohenzollern stamt uit de Middeleeuwen en is geopend voor publiek.

Burg Hohenzollern in het Zwarte Woud
(Foto: © Pixabay)

#6. Het klokkenmuseum Furtwangen

Koekoeksklokken hebben iets nostalgisch en misschien zelfs wel iets magisch. Dat heeft alles te maken met het kleine vogeltje dat naar buiten vliegt als de klok het uur slaat. Koekoeksklokken zijn honderden jaren geleden uitgevonden in het Zwarte Woud. In Furtwangen vind je het klokkenmuseum. Hier kun je allerlei oude koekoeksklokken bekijken. Je leert hier ook meer over de geschiedenis en verschillende stijlen.

#7. Freiburg

Freiburg ligt in het Zwarte Woud en wordt omringd door een groen en heuvelachtig landschap. De stad heeft een middeleeuws centrum met gezellige straatjes en tal van bezienswaardigheden. Je kunt er ook heel fijn winkelen of gewoon plaatsnemen op een terras in de zon. Tip: bezoek de Freiburger Münster en het Augustiner Museum.

De dom van Freiburg in het Zwarte Woud
(Foto: © Pixabay)

#8. De Hexenlochmühle

De Hexenlochmühle is een oude molen uit 1825, gelegen in de romantische Hexenloch vallei. De molen is sinds die tijd een familiebezit en bestaat inmiddels 4 generaties. De molen is gebouwd voor een cirkelzaagmachine van de houtzagerij. Deze is nog steeds in gebruik. Bij de molen is een restaurant waar men lokale specialiteiten serveert. Ook is er een winkel waar je allerlei leuke snuisterijen uit het Zwarte Woud kunt kopen.

#9. De Dom van St. Blasien

In het Zwarte Woud liggen tal van leuke plaatsjes. Eén van die plaatsjes is St. Blasien. Het uiterlijk van dit schattige dorpje wordt gedomineerd door de grote St. Blasius. De dom stamt uit de 9e eeuw en is een voormalige abdijkerk. Vooral de grote groene koepel is opvallend. St. Blasien is een leuk dorpje om te verkennen. Niet alleen vanwege de dom, maar ook vanwege het centrum met leuke winkels, de traditionele huizen en gezellige terrassen.

De koepel van de dom van St. Blasien
(Foto: © Pixabay)

#10. Het Steinwasen-Park

Een ander leuk uitstapje voor families is een bezoek aan het Steinwasen-Park. Dit attractiepark ligt in Oberried en staat vooral bekend om de vele rodelbanen. Er zijn allerlei leuke attracties voor jong en oud, speeltuinen en zelfs wilde dieren. 

Heb jij nog tips voor bezienswaardigheden en uitstapjes in het Zwarte Woud?

Zomervakantie tips