Skip to navigation Skip to main content
Freiburg
© Chris Keller/Schwarzwald Tourismus
Duitsland

Vakantie Freiburg

  • Verrassend en gezellig, het bezoeken zeker waard!
  • Historisch centrum in het Zwarte Woud
  • Watergoten en keitjes op de grond
  • De zonnigste stad van Duitsland

Freiburg ligt midden tussen de groene bergen van het Zwarte Woud. Het ligt ook dichtbij de Rijnvlakte en de grens met Zwitserland en Frankrijk. Het centrum is middeleeuws en reuzegezellig. Niet alleen door alle bezienswaardigheden, zoals de Freiburger Münster en het Augustiner Museum, maar ook door de keitjes die overal nog in de straten liggen. In het oude centrum vind je veel Bächli: goten waar water doorheen loopt. Vroeger was dit voor de riolering. Nu wordt alleen het regenwater ermee afgevoerd. Pas op dat je er niet in struikelt! Volgens lokale traditie zul je dan, als je tenminste vrijgezel bent, moeten trouwen met een Freiburger.

Het oude centrum en de groene heuvels om de stad heen trekken veel toeristen. Het geeft een gezellige drukte, zonder vervelend te worden. Het voelt of je bent teruggekeerd in de middeleeuwen, maar het is niet een oude stoffige stad. Nee, Freiburg richt zich op de toekomst. De stad is vooruitstrevend als het gaat om duurzaamheid, bijzondere architectuur en het behouden van de groene omgeving. Freiburg heeft één van de oudste en belangrijkste universiteiten van Duitsland. De moderne, linkse, insteek van de stad wordt versterkt door de studenten.

Fotogalerij van Freiburg

Afbeelding - eabsorzp5osswr47yyyi
© FWTM, Schoenen
Freiburg
© Chris Keller/Schwarzwald Tourismus
Freiburg 2
© Achim Mende / Schwarzwald Tourismus
Badischer Weinradweg
© Chris Keller/Schwarzwald Tourismus
Freiburg 3
© Pixabay

IJsje eten door kinderen in watergoten van Freiburg
Kinderen in watergoot in Freiburg (Foto: © FWTM, Schoenen)

De stad Freiburg

Het centrum van Freiburg voelt warm en feestelijk. Dat heeft zeker te maken met het klimaat dat hier heerst. Volgens de VVV is het de zonnigste stad van Duitsland. Op straat lijkt het soms mediterraan. Er zijn veel hippe café’s, terrasjes en ijsboeren. Wil je nog iets kopen voor de vakantie, dan kan je hier in de vele outdoorwinkels prima slagen. Freiburg ligt aan de voet van de Schloßberg. Buiten het centrum is veel groen aanwezig. Je kunt na een bezoek aan de stad heerlijk ontspannen in de natuur. Een voorbeeld van duurzaamheid in Freiburg is de wijk Vauban. Deze ligt ca. 4 km ten zuiden van het stadscentrum en is interessant vanuit ecologisch standpunt.

Foto van Winterberg
Terrassen en fietsen in de stad Freiburg (Foto: © FWTM, Schoenen)

Wandelen in Freiburg

In Freiburg kun je heel goed wandelen. Van eenvoudig tot zwaar er is van alles te doen. Veel wandelingen starten of eindigen zelfs in het centrum. Daarnaast kun je de heuvels in van het Zwarte Woud. Populaire wandelingen zijn:
- Wandelen direct uit de stad, met zicht op de daken van Freiburg: Vanuit het centrum via de Schlossberg (en de Kanonenplatz) naar de Rosskop en weer terug. Een rondwandeling van 13.5 km en 500 hm.
- Freiburg heeft een Nordic Walking Park op de Schloßberg, met verschillende moeilijkheidsgraden (blauw, rood en zwart).
- Ontdek het populairste wandelgebied bij Freiburg: Bergwelt Schauinsland. Hier worden verschillende themawandelingen en groepswandelingen georganiseerd.

Fietsen in Freiburg

Freiburg kun je heel goed met de fiets ontdekken. Er wordt haast net zoveel gefietst als in Nederland. Achter het Centraal Station vind je het Freiburger Bike Station. Hier kun je fietsen huren, ze veilig parkeren of een fietstoer boeken. In Freiburg zijn veel opties om te fietsen:
- Fiets door de stad. In Freiburg is de fiets een ideaal middel om de stad te ontdekken.
- Het Zwarte Woud is verkozen als “Best MTB Region” in het zuiden door de lezers van het blad “Mountain BIKE”.
- Fiets de Schauinsland. Vanaf Freiburg start je in Horben. Deze bergweg is 17,3 km lang en gaat 800 meter omhoog. Gemiddeld stijg je 5,3%, maar de steilste kilometer is 9,1%. Hier wordt elk jaar de Schauinslandkönig verreden. Een bergtijdrit op de fiets. De snelste kan dit onder de 30 minuten!

Dom Freiburg uitzicht op Kathedraal
Uitzicht op de Dom van Freiburg (Foto: © FWTM, Schoenen)

Favoriete berg van Freiburg

De Schauinsland is een drukke berg in het weekend. Inwoners van Freiburg brengen hier graag de zaterdag of zondag door. Als het warm is in de zomer, vind je hier wat koelte. Er gaat een weg omhoog, maar je kunt ook met de kabelbaan naar het bergstation. Het bijbehorende restaurant biedt uitzicht over Freiburg en de Rijnvlakte. Eenmaal boven is er een Geocaching uitgezet. Je kunt met kickbikes de berg afdalen (dit is een grote step) en je kunt de mijnen bezoeken. Een mijnenstelsel diep in de berg is nu een museum. Vroeger werd er gezocht naar zilver, lood en zink. Het mijnenstelsel telt meer dan 100 km gangen en gaat meer dan 20 verdiepingen diep.

Wijn en eten

In dit gebied langs de Rijn is veel druiventeelt. Zowel aan de Franse als de Duitse kant langs de Rijnvlakte staan de hellingen vol met druivenranken. De vele zonuren die Freiburg krijgt dragen bij aan goede wijnen. Uit deze streek komen meerdere soorten wijnen; de bekendste rode wijn is de Spätburgunder en de bekendste witte wijn is de Müller-Thurgau. Lokale gerechten zijn Flammkuchen en Schwarzwälderkirschtorte. Flammkuchen is een soort hele dunne pizza zonder tomatensaus. Schwarzwälderkirschtorte is een taart met chocoladecake, room en kersenlikeur.

Freiburg en heuvels Sauerland rondom
Uitzicht op Freiburg vanaf Schlossberg (Foto: © FWTM, Schoenen)

Tips

Neem een ritje in de Rebenbummler. Deze museumtrein vertrekt vanaf Freiburg en rijdt door velden, fruitbomen en wijngaarden. De stoomtrein heeft originele wagons met houten banken. De restauratiewagen dient als wijnproeverij voor lokale wijnen.

Weer in Freiburg

Vandaag

Bewolkt en gestage regenval

Bewolkt en gestage regenval
2 / 7

Vorstgrens

1242 meter

Regen

15 mm

Morgen

Bewolkt en gestage regenval

Bewolkt en gestage regenval
7 / 13

Vorstgrens

2066 meter

Regen

22 mm
Toeristeninformatie voor Freiburg
Name Freiburg Wirtschaft Touristik und Messe GmbH & Co. KG
E-mail touristik@fwtm.freiburg.de
Telefoon 3881880
Algemene informatie
Aantal inwoners 221924
Autovrij centrum
Afstand vanaf Utrecht ca. 628 km
Hoogte dorp 278
Aantal toeristenbedden
Wellness & Sport
Spa & Wellness
Openbare zonnebank
Thermale baden
Massage
Aantal openlucht zwembaden 2
Openbare sauna
Fitnesscentrum
Volleybalveld
Tennisbaan
Paragliding
Basketbalveld
Winkelen
Aantal souvenirwinkels
Aantal sportwinkels
Bank
Postkantoor
Publieke WIFI
Aantal modewinkels
Aantal overige winkels
Geldautomaat
Internetcafé
Supermarkten
Uitgaan & vrije tijd
Restaurants 400
Bars & cafés
Bioscoop
Concertzaal
Discotheken
Casino
Theater
Ballonvaart