De leukste activiteiten in en rond Freiburg

Fietsers kijken uit over Freiburg en de dom

20 november 2020

door Joanne in Bestemmingen

Freiburg is zo'n plaats vlak voor de Alpen waar veel mensen langskomen. De meeste mensen rijden snel door, de bergen in. Zonde, want Freiburg is verrassend, sprankelend en zeker een bezoek waard. Het centrum is middeleeuws, keurig Duits en toch ongedwongen. De straten liggen vol met keitjes en overal in het centrum hoor je water klateren door de watergoten die door de straten lopen. En naast alle gezellige terrasjes, café's en winkels is dit stadje bomvol met groene plekken en parken en ligt het ook nog eens midden in het Zwarte Woud. Bovendien schijnt het de zonnigste stad van Duitsland te zijn. Kortom, Freiburg is het ontdekken waard. 

#1. Het centrum van Freiburg ontdekken

Het centrum van Freiburg is middeleeuws en reuzegezellig. Op straat voelt het soms mediterraan. Er zijn veel hippe café’s, terrasjes, afwisselende winkels en verrassend veel ijsboeren. De Freiburger Münster is de grootste kerk, met een gotische toren van 116 meter hoog. De dom van Utrecht schijnt hierop geïnspireerd te zijn. Ook het Stadstheater en het Augustiner Museum zijn een aanrader om te bezoeken. In grote delen van het oude centrum lopen Bächli: goten waar water doorheen loopt. Dit diende vroeger voor de riolering en nu voor de waterafvoer van regenwater. Maar pas op: volgens locale traditie zal iedere vrijgezel die per ongeluk struikelt in een gootje moeten trouwen met een Freiburger! 

Beeld van de Katherdraal van Freiburg
Kathedraal van Freiburg (Foto: © FWTM, Schwerer)

#2. Neem de kabelbaan naar Schauinsland

Deze berg is niet de dichtstbijzijnde, maar biedt wel veel mogelijkheden tot buitensport. De Schauinsland is de berg waar de Freiburgers hun weekend doorbrengen. Bovenop de berg is het een stuk koeler als het warm is in de zomer. Je kunt omhoog rijden, maar ook een liftje nemen naar het bergrestaurant. Vanaf het bergstation heb je een groots uitzicht over Freiburg en de Rijnvlakte. Boven zijn er tal van wandelingen mogelijk, waaronder een geocaching. Je kunt met kickbikes de berg afdalen (dit is een grote step) en je kunt de mijnen bezoeken. Onder de berg ligt Bergwerk Schauinsland, een mijnenstelsel dat wel 100 km gangen telt en 22 verdiepingen diep gaat. Het is nu een museum, er werd gezocht naar zilver, lood en zink.

#3. Eet een Schwarzwälderkirschtorte

Het Zwarte Woud staat bekend om zijn Schwarzwälderkirschtorte. Een taart van chocoladecake, met een kersenvulling. Let wel op waar je hem koopt of wanneer je hem eet. De drank wordt rijkelijk gebruikt bij sommige bakkers. Je zult niet de eerste zijn die aangeschoten is na een stukje taart...

#4. Fiets door de stad

Als je Freiburg wilt ontdekken, ga je fietsen. Er is bijna geen stad buiten Nederland waar zoveel gefietst wordt. Bezoek het Freiburger Bike Station. Dit is een rond gebouw vlak achter het Centraal Station en dé plek voor elke fietser. Hier parkeer je je fiets veilig, je kunt een toer boeken of een fiets huren als je er geen hebt. Het leuke aan fietsen is dat je je een beetje een Freiburger voelt. 

Fietsen en terrasjes in Freiburg
Fietsen in de stad (Foto: © FWTM, Schoenen)

#5. Slenter door Vauban

De wijk Vauban ligt zo'n 4 km ten zuiden van het stadscentrum. In de wijk vind je een paar restaurants/bars en voedingswinkels (natuurvoeding). De idealen achter deze wijk zijn interessant. De wijk is duurzaam ingericht, autoluw en familievriendelijk. Er zijn verschillende vormen van eigen initiatief en gezamenlijke gebouwen. Alle woningen zijn energie-arm en gebruiken zonnepanelen. De wijk is kleurrijk. De sfeer is heel relaxed, dit is geen toeristenhotspot, maar een wijk om door te slenteren. En bovendien kom je er langs als je naar Schauinsland gaat.

Mensen in de straten van Vauban
Gezelligheid in de groene wijk Vauban (Foto: © FWTM, Schoenen)

#6. Beklim de Schauinsland

Vanaf Freiburg start de klim in Horben. Deze bergweg is 17,3 km lang, gaat 800 meter omhoog en stijgt gemiddeld met 5,3%. Maar let op, de steilste kilometer is 9,1%. Elk jaar wordt de Schauinslandkönig verreden. Een bergtijdrit op de fiets op deze berg. De snelste rijder zit op een troon en wordt tot koning gekroond. Dat doet de koning vaak onder de 30 minuten!

#7. Wandel direct uit de stad

Vanuit Freiburg kun je direct de groene heuvels inlopen. Deze wandeling houdt zicht op de daken van Freiburg. Vanuit het centrum loop je eerst naar de Schlossberg met zijn Kanonenplatz. Daarna loop je door naar de Rosskop en weer terug. Een rondwandeling van 13.5 km en 500 hoogtemeters. Naast het zicht op de stad, geniet je ook van het zicht over de bergen van het Zwarte Woud.

Zicht vanaf de Schlossberg van Freiburg over wijnranken en de stad
Zicht vanaf Schlossberg (©FWTM, Schoenen)

#8. Afkoelen in het water

Freiburg heeft een aantal goede zwemmeren in de stad en net daarbuiten. Opfinger, Flückigersee, Tunisee en Silbersee zijn meren met groene grasoevers waar je kunt barbecueën, zonnebaden en badmintonnen. Is het slecht weer en wil je toch het watr in, dan rijd je naar Titisee. Op zo'n 30 kilometer afstand van Freiburg is daar een heus badparadijs gemaakt. Glijbanen, sauna's en rustbaden, deze palmenoase biedt vermaak voor de hele familie.

Kinderen eten een ijsje in Freiburg bij een watergoot
Kinderen eten een ijsje bij een watergootje (Foto: © FWTM, Schoenen)

#9. Een ritje op de Rebenbummler

Dit is een museumtrein die vertrekt vanaf Freiburg. De stoomtrein heeft oude originele wagons, met houten banken en open platformen. In de restauratiewagen kun je regionale wijnen proeven. De Rebenbummler rijdt door akkerbouw, weilanden met fruitbomen en wijngaarden, naar Kaiserstuhl. De rijdende wijnproeverij wil zelfs stoppen zodat je direct bij de wijnboer kunt proeven of kopen. Zo ontdek je de omgeving van Freiburg en leer je hoe de locale wijnen smaken.

#10. Verorber een Flammkuchen

Flammkuchen is een gerecht die in de omgeving van Freiburg al jaren heel populair is. Het is een soort pizza, met een heel dunne bodem. Deze is lekker knapperig. Daarop ligt geen tomatensaus, maar vaak een mix van kaas, spek en groenten. Je kunt niet in Freiburg zijn geweest, zonder een Flammkuchen te eten.

Zomervakantie tips