Schwarzwälder-Kirsch: de 5 lekkerste van het Zwarte Woud

Schwarzwälder-Kirsch: de 5 lekkerste van het Zwarte Woud

12 december 2018

door Thijs in Bestemmingen

De Schwarzwälder-Kirsch hoort bij het Zwarte Woud, zoals een wandelroute bij een wandelaar; het kan niet zonder elkaar. Beide sluiten bovendien bijzonder goed op elkaar aan wanneer je net een lange wandeltocht door deze prachtige Duitse regio hebt gemaakt. In het Zwarte Woud liggen diverse populaire bestemmingen zoals Feldberg, Titisee en de Schluchsee. Nergens word je bij het bestellen van een punt Schwarzwälder-Kirsch teleurgesteld, maar wij hebben de 5 lekkerste voor je op een rijtje gezet.

Wat is Schwarzwälder-Kirsch?

Schwarzwälder-Kirsch is een slagroomtaart met chocolade en kersen die sinds de jaren ’30 in Duitsland wordt gemaakt. Of de taart daadwerkelijk voor het eerst in het Zwarte Woud gemaakt is, is tot op heden onduidelijk. De bovenlaag van geraspte chocolade doet inderdaad denken aan een donker woud en het ingrediënt Kirschwasser wordt voornamelijk gebrouwen in het Zwarte Woud. Desalniettemin claimen diverse bakkers, uit diverse regio’s de taart te hebben uitgevonden. Feit is dat de combinatie van kersen, slagroom, kirsch, biscuit en chocolade nog steeds één van de zoetste verleidingen van het land is.

#1. Café Schäfer in Triberg

Café Schäfer ligt in Triberg, in de regio Schwarzwald-Baar. In deze omgeving moet je zeker de tijd nemen om de hoogste watervallen van Duitsland te bezoeken. Het water van de Gutach stort hier 163 meter naar beneden, wat een mooi natuurspektakel is! Naast de barokke bedevaartkerk en het met hout bewerkte stadhuis, is ook het Zwarte Woud museum het bezoeken waard. En vergeet de Schwarzwaldbahn niet, dit is één van de mooiste spoorlijnen van Europa en onderweg ga je door 35 tunnels. Eenmaal terug in Triberg heb je wel een stuk taart verdiend! De Schwarzwälder-Kirsch van Café Schäfer wordt aangekondigd als de beste van het universum. Wat ons betreft geen woord aan gelogen!

#2. Gasthof Rossle in Schönwald

Kuuroord Schönwald ligt in het midden van het Zwarte Woud en hier is ook Gasthof Rossle te vinden. Hier kun je je niet alleen tegoed doen aan de alom geprezen Schwarzwälder-Kirsch, maar ook aan tal van andere specialiteiten. Wanneer je tijd hebt, moet je ook zeker even bij het boerderijmuseum gaan kijken. In het ‘Reinertonishof’, een cultureel monument, bevindt zich een oude hamrokerij, die al sinds 1619 in gebruik is. Daarnaast kun je in dit kuuroord de Adlerschans vinden, waar van 1967 tot 2008 internationale wedstrijden werden georganiseerd.

Ein Beitrag geteilt von Master (@volklin) am

#3. Café Becker in Titisee

Chocolade-room, rumbotercrème, kersencrumble, cheesecake met amandelen, appeltaart of toch maar gewoon de klassieke Schwarzwälder-Kirsch? In Café Becker in Titisee-Neustadt kun je niet alleen genieten van heerlijke taart, maar ook van een prachtig uitzicht op het Zwarte Woud. Maar naast de zoete verleidingen en het uitzicht, lonkt er in deze regio nog meer. Als het warm is, kun je hier heerlijk zwemmen of een boottocht maken over het water. Een andere aanrader is de 5,9 km lange wandeling rond het meer. Wie liever niet gaat wandelen, kan in de Zäpfle-Bähnle stappen, het toeristentreintje van de Titisee.

#4. Gscheiter Beck in Feldberg

Hoe wordt de beroemde Schwarzwälder-Kirsch gemaakt? En hoe worden kersen ‘Kirsch’? In Gscheiter Beck in Feldberg kun je deze lekkernij niet alleen proeven, maar ook zien hoe deze gemaakt wordt. De familie Mayer-Bizenberger heeft naast een ‘Konditorei’, ook een ‘Schnappsbrennerei’, zodat je het hele proces kunt volgen. Feldberg is ook de plek waar je kunt wandelen op de hoogste toppen van het Zwarte Woud. Vanaf de toren bovenop de Feldberg (1493 m) heb je bovendien een fantastisch uitzicht op de regio.

Uitkijktoren bovenop de Feldberg
De uitkijktoren van Feldberg valt niet te missen (Foto: © Pixabay)

#5. Café am Kirchplatz in Schluchsee

De specialiteit bij Café am Kirchplatz in Schluchsee is, hoe kan het ook anders, de Schwarzwälder-Kirsch. Maar naast deze klassieker vind je hier nog veel meer heerlijke creaties. Zo serveren ze hier bijvoorbeeld de ‘Schluchsee Fischle’ met kersenlikeurvulling en de ‘Tannenzäpfle’ met nougat crème. Een ideale plek voor een pauze na een wandeling of fietstocht. Het dorp is vernoemd naar het grootste en schoonste meer van het Zwarte Woud. Geen wonder dat dit tijdens de zomermaanden hét watersportcentrum van de regio is.

Meer informatie over het Zwarte Woud

Na al die punten Schwarzwälder-Kirsch een slecht geweten gekregen? Naast calorierijk gebak hebben ze in het Zwarte Woud ook tal van wandel- en fietsroutes. Het veelzijdige landschap met bossen, uitgestrekte vlaktes en bergtoppen spreekt iedereen aan. Daarnaast lenen onder andere de Titisee en Schluchsee zich uitstekend voor watersporten. Duikers, surfers en zeilers kunnen op en in het water van het Zwarte Woud prima uit de voeten. Met de familie op vakantie? Er zijn ook tal van uitstapjes die bij jonge kinderen in de smaak zullen vallen.

Landschap van het Zwarte Woud
In het Zwarte Woud kun je prachtig wandelen en fietsten (Foto: © Pixabay)

Zomervakantie tips